Jak by se vám líbil krásný, voňavý a pestře barevný jídelníček? Můžete jej mít lehce a levně, ne-li zadarmo, ze své zahrádky. Mnozí vůbec netuší, že lze do jídelníčku parádně využít jak květiny, které si vypěstujete, tak i zahradní plevel, který vás občas na zahradě hodně zlobí. Zkuste květinový jídelníček, neprohloupíte!
Kytky nejsou jen do vázy. Že jsou k snědku květy levandule, fialky, měsíčku lékařského, brutnáku, begónie nebo i růžové lístky, možná víte. Ale určitě jste nevěděli, že můžete sníst i květ chrpy, chryzantémy nebo fuchsie.
Levandule
Představte si, že třeba voňavá levandule je skvělá do těsta na bábovku, do zeleninových a letních salátů, k dušenému masu nebo do želatiny a aspiku. Ovšem jak se říká, všeho moc škodí. Takže s levandulí jako přísadou zacházejte pomálu, jinak vám všechno, kam ji ve velkém dáte, bude chutnat po mýdle. Celá rostlinka včetně květů obsahuje silice, kumariny, třísloviny, terpeny, flavonoidy a kyselinu rozmarýnovou. Působí proto antiviroticky, protizánětlivě a antisepticky.

Fialka
Jako květy jsou krásnou jedlou ozdobou dortů, zákusků, dezertů a nejrůznějších salátů. Vypadají krásně, jsou sladce lahodné a mají mnohá pozitiva. Fialka obsahuje kyselinu salicylovou, a je díky tomu anitrevmatická. Mimo jiné v ní najdete také saponiny, vonné silice, vitamín A, C i minerální soli. Fialka je tudíž přírodním antioxidantem, ideální na obtíže v menopauze a poradí si i s vyladěním psychiky.
Měsíček lékařský
Je léčivkou s vysokým obsahem betakarotenu, silic, saponinů, hořčin, vitamínu C a dalších prima živin, díky nimž efektivně pomáhá především s pletí a pokožkou. Květ měsíčku je moc dobrý do smaženice nebo nákypu, kde působí dobře na trávení.

Brutnák
Modrý květ brutnáku je krásný, elegantní a doslova nabušený minerály, slizy, saponiny, aminokyselinami, tříslovinami a vitamínem C, díky nimž má vliv na látkovou výměnu, pozitivní náladu a zklidnění. Květy lze i zamrazit a přidat je můžete čerstvé i rozmrazené do rýžových pokrmů, koláčků, jogurtů, palačinek, lívanců nebo pomazánek.
Begónie
Krásně barevný salát si vytvoříte s různobarevnými květy begónie. Její ovocná chuť vás dostane. V květech begonií najdete antokyany, flavonoidy a vonné silice. Jsou jedničkou v efektu na pleť a práci střev.

Chrpa, chryzantéma a fuchsie
Krásné, veselé, barevné užitečné. Tak by se daly charakterizovat tyto květiny. Jejich květy můžete beze strachu jíst a pochutnat si na nich v rýži, omeletě, másle či salátu. Obsahují třísloviny, taniny a flavonoidy. Jsou proto skvělé antioxidanty a mají přínos pro močové cesty a trávení.
Čtěte také:
- Milujete bylinky? Vypěstujte si je na okenním parapetu
- Šeříkový, bezový či levandulový? Vyrobte si z květů zdravé sirupy
- Na balkoně vypěstujete ovoce, zeleninu i bylinky. Kterým se tam bude dařit nejlépe?
Plevel, který bříšku lahodí
Věděli jste, že i plevelnatá zeleň z vaší zahrady, potažmo její květy jsou také pro vaše zdraví velmi užitečné a chutné? S nadsázkou lze říci, že si na talíř můžete dát jakýkoli květ, který znáte, a víte, že není jedovatý, nebo hořký.

Luční květy
Můžete začít třeba na louce v zahradě, u plotu nebo v trávníku. Všechny luční květy dobře a efektivně pročišťují krev.
Sedmikrásky
Malý, bílý a nenápadný kvítek je zdrojem mnoha vitamínů a minerálů. Jsou ideálním adeptem do letních a zeleninových i ovocných salátů, kde prospějí očím a dýchání.

Pampeliška lékařská
Pampelišky najdete na každé zahradě, tedy i té vaší. Nelikvidujte je, ale květy přidejte do pesta, různých salátů, limonád, polévek, nebo z nich uvařte krásně zlatavý med. Obsahují vitamíny A, B2, C, D, minerální látky, stopové prvky, hořčiny aminokyseliny a inulin. Jsou proto výživné a dobře zasytí.
Jetel luční
Květy jetele obsahují fenoly, třísloviny, silice, flavonoidy, glykosidy, kumariny, pryskyřice, fytoestrogeny, vitamín B3 a B1, C a E a mnoho minerálů. Jetel má díky tomu protizánětlivý, antibiotický a antiseptickými účinek. Je ideálním kouskem do salátů, sendvičů a překvapivě i jako přílohová zelenina k masu.

Čekanka obecná
Ta se pyšní krásně modrými kvítky, které obsahují hořčin, silice, třísloviny a inulin. Čekanka je dobrá k správné funkci jater, trávení a střev. Přidejte tyto krásné kvítky do salátu nebo pesta, do limonády, ale i do polévky.
Co určitě na talíř nedávat?
I mezi plevelem a bylinkami se najdou květy, kterým se raději vyhněte. Je to květ hrachoru, narcisu, oleandru, máku, azalky nebo kaly.
text: autorský článek Pavla Košík Jelínková, odbornice na bylinky, foto-zdroj: shutterstock.com
Publikováno: 17. 8. 2022, Autor: autor: Pavla Košík Jelínková