reklama

Houbaříte? Na co nezapomenout v lese a užitečné tipy na zpracování hub

Houbařská sezona je v plném proudu a nejen ti zkušenější se vrací z lesa s košíky plnými hřibů. Pokud se chystáte také, měli byste nejprve udělat pečlivou přípravu, aby vás v lese nic nezaskočilo. Máte naplánovanou trasu a vytipované místo, kde rostou? Výborně, teď už jen zabalit!

Jako první byste zřejmě měli pořešit, do čeho budete houby sbírat. Už od dětství nás učili, že houby nepatří do igelitové tašky, protože musí dýchat. Na cestu tak s sebou vezměte klasický proutěný košík nebo skládací košíky, které jsou nyní běžně v prodeji. Košíky se dají v případě nouze nahradit síťovkou.

Obuv a oblečení

Rozhodně myslete na kvalitní obuv. Na houby je nejvhodnější chodit především po dešti, kdy je půda v lese vlhká. Proto asi nejlépe využijete holínky. Pokud nejsou žádné k dispozici, může je nahradit pevná obuv s vyšší podešví.

Stejně tak bychom měli myslet na kvalitní oblečení. To by mělo být odolné vůči vnějším vlivům, ale především pohodlné. Hledáním hub totiž zřejmě nějakých pár hodin strávíte. Možná do lesa nosíte „hadry na donošení“, ale kvalitní oblečení byste neměli podceňovat. Volit byste měli praktičtější kousky se systémem kapes, do kterých můžete schovat doklady, peníze, doplňky a podobně. Oblečení by mělo mít dlouhý rukáv a dlouhé nohavice, klíšťata tak budou mít cestu k vám ztíženou.

A pokud půjdete v období, kdy může začít kdykoliv pršet, nezapomeňte na pláštěnku nebo alespoň klobouk.

Houbaříte? Na co nezapomenout v lese a užitečné tipy na zpracování hub
i (Zdroj: shutterstock.com)
Houbaříte? Na co nezapomenout v lese a užitečné tipy na zpracování hub

Na co dalšího nezapomenout

  • Pro každý sběr hub je nezbytný nůž. Možná máte svůj oblíbený, na který jste zvyklí, ale pokud ne, doporučujeme vyzkoušet speciální houbařské nože. K lepšímu očištění hub se prodávají také speciální štětečky.
  • Pro odhrnování listí a větví můžete použít větev či klacek, kterých se v lese válí spousta. Stejně tak si ale můžete vzít z domu jakoukoliv hůl.
  • Zřejmě nebude mnoho příležitostí, kdy použít baterku, ale nic nezkazíte tím, že ji budete mít po ruce. Myslet musíte na pitný režim a občerstvení.
  • Určitě nezapomeňte na repelent proti hmyzu a především proti klíšťatům.
  • Neměli byste sbírat houby, které stoprocentně nepoznáte. Takže s sebou ale vždy mějte atlas hub nebo alespoň staženou chytrou aplikaci v mobilu.

Čistě pro jistotu tady máte video s 10 nejjedovatějšími houbami u nás:

Co s houbami doma?

K základní úpravě hub došlo už v lese. Platí tady zřejmě jediné univerzální pravidlo a to, že houby byste měli čistit pokud možno na sucho, nikoliv je máčet ve vodě (ne vždy to je ale možné). Ovšem co s houbami, pokud z nich nechcete hned vařit? Uskladnit je můžeme hned několika způsoby.

Čtěte také:

Usušit

Patrně nejběžnější způsob uchování hub je jejich sušení. Na sušení se hodí především nečervivé houby. Měli byste je krájet na přibližně 3 mm silné plátky a sušení by mělo probíhat ve stinných prostorách a pochopitelně na síťovaném podkladu, nikoliv na novinách. Existují i speciální sušičky na houby. Usušenou houbu poznáte tak, že jde rozlomit (nikoliv ohnout). Takto opracované houby dáváme do uzavíratelných sklenic. Nikdy do plátěných pytlíků – zplesniví.

Houbaříte? Na co nezapomenout v lese a užitečné tipy na zpracování hub
i (Zdroj: shutterstock.com)
Houbaříte? Na co nezapomenout v lese a užitečné tipy na zpracování hub

Skladování v soli

V případě, že nemáte možnost houby usušit, můžete použít metodu skladování v soli. To znamená, že houby vkládáte do sklenice ve vrstvách, mezi které sypete sůl. Houby by ale měly být v tomto případě nakrájeny na čtvrtky a alespoň několik hodin prosušené.

Zmrazit

Nakrájené houby můžete dát i do mrazáku, ovšem příprava je trochu složitější. Houby by měly být podušené na sporáku nebo v mikrovlnné troubě spolu s trochou másla. Poté je vyjměte z trouby, nechte vychladnout a dávejte do igelitových sáčků.

Naložit

Oblíbenou metodou uskladnění hub je také jejich naložení do nálevu. Na internetu najdete celou řadu návodů pro nakládané houby, my nabízíme pravděpodobně jeden z nejjednodušších receptů, který zvládne určitě každý.

Nálev připravíte tak, že svaříte 500 ml vody, 250 ml octa, přidáte 30 g soli, 40 g cukru, podle chuti bobkový list a 5 zrnek pepře a nového koření. Očištěné a nakrájené houby vaříme v osolené vodě 5 minut a poté scedíme a necháme vychladnout. Následně je dáme do sklenic a zalijeme nálevem. Uzavřené sklenice sterilujeme 25 minut (85 °C).

Houbaříte? Na co nezapomenout v lese a užitečné tipy na zpracování hub
i (Zdroj: shutterstock.com)
Houbaříte? Na co nezapomenout v lese a užitečné tipy na zpracování hub

Houby můžete také nechat podusit ve vlastní šťávě. Nakrájené houby pečte tak dlouho, dokud nepustí šťávu a za občasného míchání ponechte na pánvi ještě asi 20 minut. Hotová směs se vleje do sklenice a nechá cca 50 minut sterilovat. Vyrobit můžete také pastu. Nakrájené houby poduste ve vodě (jen v malém množství) a poté rozmixujte. Měla by vzniknout hustá hmota, kterou vlijte do skleniček a dejte do lednice.

I když co si budeme povídat, nejlepší je prostě houby rovnou sníst a je jedno, jestli si uděláte kulajdu, smaženici nebo houbovku.

A jak to máte s houbami vy? Houbaříte? A jaký je váš nejoblíbenější recept? Podělte se o něj s námi v diskuzi.

Text: Julie Veselá, foto: Shutterstock.com

Publikováno: 12. 7. 2022, Autor: autor: Julie Veselá z dostupných zdrojů