reklama

Staňte se mistrem grilu aneb Návod na nejlepší hostinu pod širým nebem

Konečně jsme se dočkali a sezóna grilování a večeří pod širým nebem je tady. Jenže jen opečeným masem a kupovaným dipem už dávno nikoho neohromíte. Ale nezoufejte, máme pro vás tipy, jak grilovat jako nejlepší šéfkuchaři.

Správná teplota grilu je základ

Začneme pěkně od píky. Základem k úspěšnému grilování, hlavě co se týká přípravy masa, je správně rozehřátý gril.

Jak poznáte, že je gril rozehřátý přesně, jak potřebujete? Existuje jednoduchý test. Stačí umístit holou ruku asi deset centimetrů nad uhlíky a počkat, až začne žár pálit tak, že ji musíme dát pryč. Když ruku udržíte nad grilem asi šest vteřin, je teplota vhodná pro přípravu ryb nebo pomalé pečení. Když vydržíte čtyři vteřiny, je to ideální teplota na klasické grilování steaků. Pokud ruku sundáte už po dvou vteřinách, můžete na grilu zprudka opékat tenčí plátky masa.

A co trochu kouře?

Stále větším hitem se stává domácí uzení. Nemusíte si kvůli tomu pořizovat udírnu, typické kouřové aroma lze pokrmům dodat i díky grilu. Kotlové grily se dají doplnit o generátor studeného kouře nebo si ke svému grilu pořiďte speciální udící box, do kterého uložíte předem namočené udící dřevěné lupínky.

Chuť výsledného pokrmu ovlivňuje druh dřeva, na kterém se připravuje. Pokud chcete dát masu nebo zelenině jedinečnou chuť, vyzkoušejte dřevěné udící lupínky s různými aromaty. K dostání je třeba aroma whiskey, jablko, mořské plody, cedr nebo třešeň.

Staňte se mistrem grilu aneb Návod na nejlepší hostinu pod širým nebem
i (Zdroj: shutterstock.com)
Staňte se mistrem grilu aneb Návod na nejlepší hostinu pod širým nebem

Jak připravit maso

Grilovat se dají prakticky všechny druhy masa, každý ale vyžaduje trochu jiné zacházení. Ať už chystáte hovězí či kuře, dbejte na to, aby mělo maso pokojovou teplotu. Z lednice ho vyndejte vždy alespoň dvě hodiny před grilováním. Pokud ale náhodou zapomenete, můžete si pomoct teplem z grilu. Maso zabalte do alobalu, položte do blízkosti grilu a nechte pomalu prohřívat.

Znakem dobře ugrilovaného masa je šťavnatost. O tu nenávratně přijdete, pokud steak naklepete paličkou, předem marinujete v soli nebo do něj budete během grilování píchat vidličkou. Pokud máte tučnější maso, například vysoký roštěnec nebo krkovičku, nikdy z něj neodřezávejte tuk, je nositelem chuti.

Staňte se mistrem grilu aneb Návod na nejlepší hostinu pod širým nebem
i (Zdroj: shutterstock.com)
Staňte se mistrem grilu aneb Návod na nejlepší hostinu pod širým nebem

Jak na výborný steak podle šéfkuchaře

Abyste si pochutnali na hovězím steaku z grilu, nemusíte podle šéfkuchaře Jana Rimplera dělat žádné složité přípravy.

„Steaky z vyzrálého masa není nutné nijak předem marinovat, stačí je vytáhnout z lednice asi hodinu před samotným grilováním. Na přípravu steaku medium mám pomůcku: Kolik centimetrů je vysoký steak, tolik minut z každé strany se bude grilovat při teplotě grilu 220 až 250 °C. Potom ho nechám odpočívat asi polovinu času přípravy. Tři centimetry silný steak opékáme tři minuty z každé strany a necháme tři minuty odpočívat. Pak už jen servírujeme,“ popisuje šéfkuchař.

Při přípravě ostatních mas, jako je drůbeží a vepřové, doporučuje šéfkuchař jednoduché marinování ve slaném nálevu. Na litr vody 30 gramů soli, koření a bylinky dle chuti a marinovat ve studeném nálevu minimálně čtyři hodiny.

Staňte se mistrem grilu aneb Návod na nejlepší hostinu pod širým nebem
i (Zdroj: shutterstock.com)
Staňte se mistrem grilu aneb Návod na nejlepší hostinu pod širým nebem

Ohromte italskou delikatesou Saltimbocca

Tento světově známý pokrm pochází z Itálie a v překladu znamená „skoč do úst“. Je velice oblíbený a svoji výslednou podobu získal koncem 19. století a z Říma se postupně rozšířil do dalších oblastí.

Ingredience: 3 plátky telecího (zkuste sehnat panenku, pokud se nepovede, zvolte zadní nebo kýtu), 80 g prosciutto crudo, lístky šalvěje, sůl, pepř.

Telecí maso nakrájejte na tenké plátky a rozklepejte plochou paličkou tak, aby maximální výška byla 0,5 cm. Tenké maso rozkrájíme na kousky nebo necháme plátek v celku, záleží na vlastní volbě. Pokud jej nakrájíme na kousky, můžeme saltimboccu servírovat i jako jednohubky. Na každý kousek masa položíme prosciutto crudo a párátkem připevníme lístek šalvěje. Saltimboccu naskládáme na gril ohřátý na 200 °C. Stačí 2–3 minuty na každé straně.

Staňte se mistrem grilu aneb Návod na nejlepší hostinu pod širým nebem
i (Zdroj: shutterstock.com)
Staňte se mistrem grilu aneb Návod na nejlepší hostinu pod širým nebem

Grilovačka bez masa

Oblibu si ovšem získává i vegetariánská a veganská kuchyně – proto myslete na to, že také vaši hosté možná vezmou zavděk alternativou v podobě bezmasých pokrmů.

Vyzkoušejte různou zeleninu, kterou můžete stejně jako maso naložit do marinády nebo z ní připravit burger. Skvělé jsou také plněné žampiony, ugrilovat můžete rovněž tofu nebo připravit lahůdky z grilovaného sýra.

Burger se sýrem Grilami a chipsem ze sýru Gran Moravia

Staňte se mistrem grilu aneb Návod na nejlepší hostinu pod širým nebem
i (Zdroj: Gran Moravia)
Staňte se mistrem grilu aneb Návod na nejlepší hostinu pod širým nebem

Ingredience: 4 bulky, 4 asi centimetr silné plátky sýru Grilami, 60 g sýra Gran Moravia, rukola, sůl a pepř podle chuti, citron, extra panenský olivový olej, rajčatové pesto

Troubu rozehřejte na 180 stupňů. Plech vyložte pečicím papírem a nastrouhejte na něj na jemném struhadle 4 hromádky sýru Gran Moravia. Pečte 5–10 minut dozlatova. Nechte vychladnout. Bulky rozkrojte a z vnitřní strany opečte. Na spodní půlku rozetřete rajčatové pesto. Plátky Grilami osušte papírovou utěrkou a na nepřilnavé pánvi opečte z každé strany asi minutu. Rukolu pokapejte citronem a olivovým olejem. Na půlku s pestem položte plátek opečeného Grilami, na něj rukolu a nakonec sýrový chips. Přiklopte horní částí bulky a podávejte.

Čtěte také:

Domácí marináda je základ

V případě marinády platí pořekadlo, že více je méně. Má pouze podtrhnout chuť masa, ne ji přebít. U kvalitního masa postačí k ochucení sůl, ideálně hrubozrnná. Tou posypte steak těsně před grilováním. Udržíte tak v mase šťávičku. Výbornou volbou jsou domácí marinády. Ty si snadno připravíte například z bylinek, jako je bazalka, koriandr, rozmarýn nebo šalvěj.

Domácí barbecue neboli BBQ omáčka

Staňte se mistrem grilu aneb Návod na nejlepší hostinu pod širým nebem
i (Zdroj: Labeta, shutterstock.com)
Staňte se mistrem grilu aneb Návod na nejlepší hostinu pod širým nebem

Ingredience: 1 cibule, 2 stroužky česneku, špetka drcené chilli papričky, 400g konzerva loupaných krájených rajčat, 80 g třtinového cukru, 2 lžíce jablečného octa, 2 lžíce Worcestrové omáčky bez lepku Labeta, 1 lžíce hustého rajského protlaku, olivový olej

V rendlíku rozpálíme olivový olej, vhodíme do něj nadrobno pokrájenou cibuli a česnek a přidáme chilli papričku. Opékáme do sklovata. Přidáme všechny ostatní suroviny. Na mírném plameni necháme probublávat do zhoustnutí (asi 30 minut). Směs rozmixujeme, případně dosolíme a necháme zchladnout.

Pikantní pivní marináda

Staňte se mistrem grilu aneb Návod na nejlepší hostinu pod širým nebem
i (Zdroj: shutterstock.com)
Staňte se mistrem grilu aneb Návod na nejlepší hostinu pod širým nebem

Ingredience: 70 ml světlého piva, 1 cibule, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce sójové omáčky, 1 lžička hořčice, 1 lžička chilli, ½ lžičky cukru, ½ lžičky soli, několik kapek tabasca.

Pivo, sójovou omáčku, olej a hořčici smícháme v misce. Přidáme najemno cibuli, chilli koření, sůl, cukr a na závěr přilijeme pár kapek tabasca, důkladně promícháme, necháme v lednici odležet a marinujeme.

Ďábelská marináda

Staňte se mistrem grilu aneb Návod na nejlepší hostinu pod širým nebem
i (Zdroj: Labeta)
Staňte se mistrem grilu aneb Návod na nejlepší hostinu pod širým nebem

Ingredience: 100 ml olivového oleje, 4 stroužky česneku, 2 cibule, 2 lžíce kečupu, 2 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce citronové šťávy, 2 chilli papričky, 1 lžíce medu, 1 lžíce plnotučné hořčice, 1 lžička majoránky, 1 lžička oregana, ½ lžičky rozmarýnu.

Cibuli, česnek a chilli papričku nakrájíme nadrobno, přidáme ostatní suroviny, důkladně promícháme, necháme v lednici odležet a marinujeme.

S domácí omáčkou i hořčicí zabodujete

Při přípravě na grilování nezapomeňte na omáčky, nejlépe domácí. Jednoduchý a osvěžující dip snadno získáte smícháním jogurtu, zakysané smetany, česneku a špetky soli. Z avokáda můžete připravit guacamole, na které budete dál potřebovat šťávu z limetek, červenou cibuli, rajčata, nasekaný koriandr a sůl.

Exotická ananasová hořčice

Staňte se mistrem grilu aneb Návod na nejlepší hostinu pod širým nebem
i (Zdroj: Labeta)
Staňte se mistrem grilu aneb Návod na nejlepší hostinu pod širým nebem

Ingredience: 100 g hořčičného semínka, 60 g ananasu, 160 ml vody, 2 lžíce octa, 3 lžíce cukru, 1 lžička soli.

Očištěný a na malé kousky pokrájený ananas smícháme s hořčičným semínkem, přidáme všechny ostatní ingredience a necháme přes noc odležet v ledničce. Odleženou směs rozmixujeme a opět dáme odpočinout do chladničky. Po jednodenním odležení můžeme podávat. Hořčici skladujeme v uzavřené sklenici v chladničce.

Citronová hořčice

Staňte se mistrem grilu aneb Návod na nejlepší hostinu pod širým nebem
i (Zdroj: Labeta)
Staňte se mistrem grilu aneb Návod na nejlepší hostinu pod širým nebem

Ingredience: 100 g hořčičného semínka, 160 ml vody, 2 lžíce octa, 3 lžíce cukru, 1 lžička soli, 1 lžička citronové kůry, 1 lžička citronové šťávy.

Všechny suroviny dáme do mísy a důkladně promícháme. Směs necháme 24 hodin odpočinout v chladničce. Odleželou směs rozmixujeme. Jemnost mixování zvolíme podle vlastní preference. Rozmixovanou hořčici dáme znovu na 24 hodin odležet do chladničky, kde ji následně také skladujeme.

Chilli hořčice

Staňte se mistrem grilu aneb Návod na nejlepší hostinu pod širým nebem
i (Zdroj: Labeta)
Staňte se mistrem grilu aneb Návod na nejlepší hostinu pod širým nebem

Ingredience: 100 g hořčičného semínka, 160 ml vody, 2 lžíce octa, 3 lžíce cukru, 1 lžička soli, 1 lžička drceného chilli.

K jednomu balení hořčičného semínka přidáme chilli a všechny ostatní suroviny a důkladně promícháme. Směs dáme na 24 hodin odležet do ledničky. Po odležení směs rozmixujeme. Pokud chceme dosáhnout dohladka rozmixované konzistence, je vhodnější použít běžný mixér. Pro hrubší strukturu postačí použití tyčového mixéru. Rozmixovanou hořčici dáme na dalších 24 hodin odpočinout do ledničky, poté můžeme podávat.

Tečka na závěr

Staňte se mistrem grilu aneb Návod na nejlepší hostinu pod širým nebem
i (Zdroj: shutterstock.com)
Staňte se mistrem grilu aneb Návod na nejlepší hostinu pod širým nebem

Jestli chcete grilování ozvláštnit, dejte prostor ovoci. Grilovaný banán anebo ananas můžete podávat jako přílohu ke steakům i jako sladkou tečku. V tom případě je před podáváním posypejte skořicí, ořechy nebo nastrouhanou čokoládou anebo lehce pokapejte medem.

Tip: Posypte ovoce cukrem, který při grilování zkaramelizuje, anebo vložte ovoce do alobalu a potřete medem. Skvěle chutná se zmrzlinou a doplnit jej můžete také čokoládou.

 

Publikováno: 1. 6. 2022, Autor: autor: Z dostupných zdrojů vytvořila redakce