Nejlepší způsob, jak si zpříjemnit den, je užívat si drobné radosti, které nabízí. Využívejte maličkosti. Dopřejte si snídani nebo oběd ve společnosti krásného porcelánu a uvidíte, že den bude hned veselejší.
Trendem poslední doby jsou kromě klasické bílé také barevné hrníčky, talíře a misky, klidně i s dekorem květin nebo pestrými vzory. Zvláště pokud máte kuchyň nebo jídelnu zařízenou spíše „střízlivě“, dodáte jí hravost a sobě veselou mysl právě pomocí jásavých barev na porcelánovém nebo keramickém nádobí.
Nebojte se barev a vzorů
Pestré jídelní soupravy jsou stále populárnější. Sice pořád hraje prim bílá, a to při běžných či svátečních příležitostech, ale i při oslavách častěji saháme po talířích s kytičkami nebo abstraktními vzory. Své stálé místo má samozřejmě i zde kombinace bílé a černé, například bílé nádobí s jemným dekorem květin provedeným v černé, ale do pozadí neustupují ani kusy zdobené jemnou zlatou linkou nebo drobnými kytičkami, které jsme vídali v kuchyních našich babiček.
Tvary neznají hranice
Tvar je u nádobí neméně důležitý, podobně jako jeho barva nebo dekor. Dnes je už běžné, že předkrm bývá podáván na talíři trojúhelníkovém, polévka v kulaté misce a hlavní chod dostanete třeba na talíři čtvercovém. Tvarů najdete na trhu skutečně nepřeberné množství. Můžete z nich dokonce skládat různé obrazce, takže si při prostírání stolu dostatečně procvičíte svou fantazii.
Kromě klasických tvarových linek se na talířích či miskách objevují také nepravidelná zakřivení. Některé kusy se vyznačují zvlněným okrajem, což se dá využít například k odlehčení jinak formálně prostřených stolů.
Krásné neznamená drahé
Dnes už ani porcelánový či jiný servis není cenově nedostupný. I kvalita se dá totiž pořídit za docela rozumnou cenu. Kávový nebo čajový servis pořídíte už od 1500 Kč. Záleží samozřejmě na počtu kusů a na značce.
Nespornou výhodu značkového nádobí však je, že výrobci dodávají na trh stejnou řadu klidně i několik let, takže pokud se vám nějaký ten talíř rozbije, bez potíží ho dokoupíte.
Publikováno: 28. 3. 2022, Autor: autor: Ivana Kukalová