reklama

Naučte se vařit ze zbytků. Jak v kuchyni zpracovat košťály či slupky ovoce a zeleniny?

Ti nejlepší kuchaři se poznají podle toho, že zpracují každou surovinu do posledního kousku. Měli bychom se u nich inspirovat, protože ročně vyhodí každá domácnost až 25 kg potravin. To je opravdu hodně. A přitom zdravé dobroty vykouzlíte ze slupek od zeleniny, z kostí zase připravíte vývar na polévku a z včerejších brambor bramborové placky jako od babičky… A co se nesní, lze použít třeba na zahradě.

Křupavé chipsy ze slupek

Pokud plánujete využívat slupky ze zeleniny, je nutné je před oloupáním důkladně umýt kartáčkem. Takto očištěnou kořenovou zeleninu určenou k další tepelné úpravě není nutné loupat. Pokud se ji chystáte konzumovat syrovou ať už v celku, nebo do salátu, oloupejte ji. Slupky z mrkve, petržele, pastiňáku, červené řepy smíchejte se lžící olivového oleje, rozložte na plech a upečte. Budou z nich skvělé a zdravé chipsy k televizi. Slupky z kedlubny přidejte do zeleninového vývaru. Z okurkových udělejte pleťovou masku.

Naučte se vařit ze zbytků. Jak v kuchyni zpracovat košťály či slupky ovoce a zeleniny?
i (Zdroj: shutterstock.com)
Naučte se vařit ze zbytků. Jak v kuchyni zpracovat košťály či slupky ovoce a zeleniny?

Z ovocných slupek od jablek či hrušek můžete vyluhováním vyrobit čaj, výbornou domácí limonádu nebo ovocný ocet.

„Ovocné i zeleninové slupky jsou plné vitaminů, ovšem musíme dávat pozor na to, jaké ovoce kupujeme. Ideální je lokální produkce, jablka od místního zemědělce nebo nejlépe z ekologické produkce, kde si můžeme být jisti, že slupky nebudou obsahovat zbytky pesticidů,“ doplňuje Jaroslav Neuman, specialista na ovoce a zeleninu z Košík.cz.

Mátě větší zásobu již značně unavené mrkve? Udělejte zdravou pomazánku s tvarohem:

  • 5 ks mrkve
  • 2–3 lžíce bio extra panenského olivového oleje
  • 100 g bio tvarohu
  • 50 g bio pomazánkového másla
  • šťáva z půlky bio citronu
  • sůl a bio pepř na dochucení
Naučte se vařit ze zbytků. Jak v kuchyni zpracovat košťály či slupky ovoce a zeleniny?
i (Zdroj: shutterstock.com)
Naučte se vařit ze zbytků. Jak v kuchyni zpracovat košťály či slupky ovoce a zeleniny?

Nejprve si předehřejte troubu asi na 200 °C. Mrkev zbavte slupky a nakrájejte na menší kousky, které rozložíte na plech s pečicím papírem. Pokapejte olivovým olejem a rukama pořádně promíchejte. Pečte asi čtvrt hodiny. Takto připravenou mrkev rozmixujte, poté smíchejte s tvarohem, pomazánkovým máslem a citronem. Dochuťte solí a pepřem.

Co s košťály?

Košťály z brokolice či květáku obsahují velkou dávku vitaminu C, B, draslíku a hořčíku. Škoda je vyhodit.

Zkuste košťál nakrájet na nudličky, které můžete přikusovat s dipem jako zdravou svačinku – když nakrájíte více druhů zeleniny, bude určitě chutnat i dětem.

Zbytky brokolice a květáku skvěle poslouží také k zahuštění polévek a omáček, případně je můžete zmrazit, a až jich bude větší množství, využít je do domácího zeleninového vývaru.

Naučte se vařit ze zbytků. Jak v kuchyni zpracovat košťály či slupky ovoce a zeleniny?
i (Zdroj: shutterstock.com)
Naučte se vařit ze zbytků. Jak v kuchyni zpracovat košťály či slupky ovoce a zeleniny?

Stonky bylinek ochutí pokrmy

Využíváte k vaření pouze listy bylinek? Okrájené stonky nevyhazujte – využijte je třeba k dochucení masových pokrmů, do nádivek či omáček.

Vyrobit si můžete také výbornou domácí bylinkovou sůl. Stačí zbylé stonky rozmixovat v robotu se solí a naplnit menší skleničky. Sůl působí jako konzervant, díky kterému vám směs vydrží v ledničce i několik měsíců.

Přebytky petržele se hodí také na přípravu pomazánky:

Naučte se vařit ze zbytků. Jak v kuchyni zpracovat košťály či slupky ovoce a zeleniny?
i (Zdroj: shutterstock.com)
Naučte se vařit ze zbytků. Jak v kuchyni zpracovat košťály či slupky ovoce a zeleniny?
  • 80 g petržele
  • 150 g bio smetanového sýru
  • 2 stroužky bio česneku
  • 2 lžíce bio extra panenského olivového oleje
  • 1 dl mléka
  • 60 g nastrouhaného bio parmezánu
  • sůl a bio pepř na dochucení

Začněte s přípravou česneku. Ten očistěte a nakrájejte najemno. Dále si rozmixujte očištěnou a na menší kousky nakrájenou petržel s olivovým olejem. Poté přidejte i česnek a mixujte do hladka. Na závěr vše dobře promíchejte se smetanovým sýrem a mlékem. Dochuťte solí a pepřem.

Jak na odšťavněnou dužinu?

Ani hmota zbylá po odšťavnění se nezaslouží skončit v koši. Pevné zbytky z přístroje v podobě dužniny zpracujte do salátů, polévek nebo je přidejte do ranního müsli nebo raw tyčinek, které se hodí jako zdravá svačinka.

Naučte se vařit ze zbytků. Jak v kuchyni zpracovat košťály či slupky ovoce a zeleniny?
i (Zdroj: shutterstock.com)
Naučte se vařit ze zbytků. Jak v kuchyni zpracovat košťály či slupky ovoce a zeleniny?

Jestliže preferujete vydatné smoothie, nebojte se vyzkoušet různé kombinace ovoce a zbytků zeleniny.

  • Co s včerejším obědem?
  • Možností je mnoho, vyzkoušejte třeba:
  • Kosti nechte na vývar
  • Z bramborové kaše udělejte skvělou česnečku
  • Brambory nastrouhejte a udělejte bramborové knedlíky či šišky
  • Z rohlíků bude strouhanka nebo krutony. Nakrájený rohlík usušíte v troubě a uschováte sklenici. Před podáváním osmahnete na másle a dobrou chuť.

Použití v domácnosti či na zahradě

  • Využít lze i kousky či slupky citrusů, banánů, lógr či vaječné skořápky.
  • Skvělý čistič ze slupek citrusů získáte, když je naložíte do octa a uzavřete do sklenice. Po třech týdnech louhování přelijte do rozprašovače a smíchejte s vodou 1 : 1. Tento prostředek poslouží k čištění kuchyně a koupelny od vodního kamene a mastnoty, zbaví lednici i mikrovlnku pachů, rozpouští špínu a také zatočí s plísněmi.
Naučte se vařit ze zbytků. Jak v kuchyni zpracovat košťály či slupky ovoce a zeleniny?
i (Zdroj: shutterstock.com)
Naučte se vařit ze zbytků. Jak v kuchyni zpracovat košťály či slupky ovoce a zeleniny?
  • Zbylá polovina citronu osvěží vaši ledničku a zlikviduje nepříjemné pachy, poslouží ale i k přírodnímu čištění skvrn.
  • Banánové slupky zase můžete usušit a použít k účinnému hnojení pokojových rostlin.
  • Pomocníkem proti plýtvání mohou být i různé vychytávky k ukládání potravin. „Trendem jsou například obaly z včelího vosku, které pomohou udržet ovoce, zeleninu, ale i pečivo mnohem déle čerstvé. Rozkrojenou zeleninu tak nemusíme už po pár dnech vyhazovat a chleba nám nezplesniví, a tím výrazně omezíme zbytečné vyhazování jídla,“ doplňuje Neuman.

Jaké jsou vaše tipy na zpracování zbytků jídla a surovin?

Publikováno: 23. 2. 2022, Autor: autor: Štěpánka Pilná