Co si místo brblání na politiku a covid dopřát zážitek, který vás vytrhne z všedních dnů? Ne ledajaký zážitek, ale opravdu jedinečný, na jaký budete vzpomínat dlouhou dobu. Nebo hned několik výjimečných zážitků najednou – vyhlídkový let cesnou, vychutnání si degustačního menu ve špičkové restauraci a noc v luxusním apartmá. Právě takové možnosti nabízí mladoboleslavská MG restaurace.
Unikátní koncept malého hotelu a restaurace na soukromém letišti v Mladé Boleslavi vychází z dlouholetých zkušeností šéfkuchaře a spolumajitele v jedné osobě, Miroslava Grusze, které získal v nejlepších hotelových restauracích v Praze a Evropě. Moderní budova nabízí vedle luxusní restaurace a hotelu také prodejnu a opravnu helikoptér Nisa air. Jednotlivé komponenty rodinné firmy jsou umně propojeny tak, aby nabídly komplex prvotřídních služeb a neobvyklých zážitků.
Jak vypadá splněný sen
Miroslav Grusz mladý věkem, ale bohatý zkušenostmi pracoval po boku takových veličin, jako je Zdeněk Pohlreich, Vito Mollica či Andrea Accordi. Poslednímu jmenovanému stál po boku v pražské restauraci Allegro, když získal první michelinskou hvězdu v České republice. S Vito Mollicou se opět pracovně sešel o několik let později v Palagio hotelu Four Seasons ve Florencii.
Už coby šéfkuchaři se mu díky zkušenostem a talentu podařilo dvakrát obhájit prestižní ocenění Michelin Bib Gourman pro pražský podnik Aromi a jednou v hotelu Augustine.
MG restaurace je jeho profesním vyvrcholením, kde může dát naplno volný průchod své kulinářské kreativitě. Svým hostům nabízí to nejlepší z gastronomických lásek svého života – české a italské kuchyně.
Duší, srdcem, zkušenostmi
I když Miroslav Grusz tráví nejvíce času v kuchyni, je vždy připraven přivítat hosty a věnovat se jim v plnění jejich přání a potřeb.
Samotná restaurace maximálně využívá unikátní prostředí letiště a je doslova obložena okny, ze kterých můžete sledovat čilý ruch letiště. Směrem k přistávací ploše je otočena velká terasa, kde si můžete vychutnat skvělou kuchyni, když to počasí dovolí. Hlavní pozornost se ale upírá k interiérovému oknu restaurace, za kterým se skrývá svět šéfkuchaře a jeho ansámblu a vy můžete sledovat kuchařský koncert skvěle sehraného týmu.
Tady vznikají pokrmy, díky kterým byla kuchyně Miroslava Grusze kulinářskými kapacitami několikrát zařazena mezi nejlepší mimopražské kuchyně.
Zážitek, na který se nezapomíná
Abychom nedoporučovali zajíce v pytli, vyzkoušeli jsme degustační menu o pěti chodech. O individuálním přístupu a orientaci na chutě a přání zákazníka svědčí, že se vás obsluha při usazování ke stolu zeptá na případné alergie či chuťové preference. K dispozici je i vegetariánské menu. Vzhledem k tomu, že restaurace klade důraz na kvalitu a sezonnost potravin, se výběr jídel často mění. „Nechceme, abychom se my či naši stálí hosté nudili, a tak měníme menu celkem často: jednou i dvakrát týdně. A jak ho sestavujeme? Rozhodují naše zkušenosti a pak hlavně suroviny, které jsou v danou chvíli na trhu,“ říká Miroslav Grusz.
Mohli jsme si sice vybrat jednotlivé chody z menu, ale dali jsme přednost zkušenostem šéfkuchaře a nechali si menu sestavit přímo od něho.
Během dvouhodinové degustace jsme si vychutnali:
• Tatar z růžového zubatce s rajčaty marinda, mangem a olivami tagiasca
• Hovězí tatarák s černým lanýžem a mandlemi
• Dýňovou polévku s hovězím ragú
• Grilovaný bažant s guanciale, pečeným celerem s dýní a nakládanými borůvkami
• Hruškový sorbet
• Čokoládový dort s meruňkou a zmrzlinou z mořské soli
Jednotlivé chody na sebe navazovaly nejen vizuálně, ale také (a hlavně) chuťově. Precizní úprava vyzdvihla chutě hlavních ingrediencí, které se dokonale snoubily a navzájem se podporovaly. Každý chod tak představoval malé umělecké dílo, u kterého jsme s přítelem slastně pomlaskávali (ale potichu). A po snědení každého pokrmu nám bylo líto, že ta extáze chuťových buněk končí.
Dokonalý servis
Restauraci dělá kromě dobrého jídla také dokonalá obsluha a tu v MG restauraci musíme speciálně vyzdvihnout. Po nezbytné, ale velmi diskrétní kontrole anticovidových patření nás číšník za příjemné konverzace, kdy jsme měli pocit, že jsme pro něho ty nejdůležitější osoby na světě, dovedl ke stolu a usadil do pohodlných křesílek.
Každý chod nám několika slovy představili a celý večer nás diskrétně zpovzdálí sledovali, a kdykoliv jsme dopili sklenku, okamžitě ji doplnili, aniž bychom byli jakkoliv rušeni.
Apartmán nebo domov?
Po večeři jsme byli pozvání šéfkuchařem Miroslavem Gruzsem na prohlídku hotelu. Počtem pokojů patří mezi ty menší, disponuje čtyřmi apartmány, přičemž VIP apartmán je rozšířen o terasu s výhledem do zeleně.
Díky četným pobytům v zahraničních hotelech si Miroslav Grusz vytvořil jasnou představu o tom, jak by mělo vypadat příjemné ubytování. Vsadil na jednoduché, ale promyšlené vybavení, které v případě potřeby plně nahradí domov. Mnoho jeho hostů tam také zůstává i několik týdnů.
Pokoje obsahují plnohodnotnou kuchyň, stůl, který slouží jako jídelní i pracovní a velkorysou šatnu, která pojme obsah opravdu hodně kufrů. Minimalistická koupelna uklidní mysl a dopřeje královskou sprchu. To vše na ploše více než 50 m2.
Výlet do oblak
A protože tu píšeme o výjimečných zážitcích, nesmíme opomenout ani letecký zážitek, kterým lze návštěvu MG restaurace obohatit. K menu si můžete objednat také let cesnou nebo helikoptérou.
Ve chvíli, kdy vstoupíte na palubu letounu, stáváte se navigátorem a kapitán s vámi zaletí, kam si budete přát. Bydlíte-li v okolí, můžete se podívat, jak vypadá váš dům z ptačí perspektivy. Oblíbené jsou také výlety nad historické dominanty okolí, jako jsou Trosky nebo hrad Bezděz. Nezapomeňte si s sebou vzít fotoaparát, kterým celý výlet zdokumentujete.
Létá se jen za vhodného počasí a za světla. Na to při objednávce myslete. Vzhledem k velkému zájmu se musíte objednat s dostatečným předstihem minimálně dvou týdnů.
Tyto jedinečné zážitky si můžete objednat také přes firmu na zážitky Allegria.
Publikováno: 24. 11. 2021, Autor: autor: Jana Truksová