Možná se vám dá, že Vánoce jsou ještě daleko, ale ve skutečnosti se období adventu a vánočních příprav blíží mílovými kroky. Během vánočních svátků je kuchyň asi nejvytíženější místností – probíhá v ní pečení domácího cukroví, příprava bramborového salátu, kapra, řízků a dalších vánočních dobrot. Takže pokud chcete absolvovat štědrovečerní večeři v novém, je právě teď nejvyšší čas pořídit si novou kuchyň.
Trendy jsou otevřené kuchyně
Otevřenost, prostornost a flexibilita jsou v současném interiérovém designu skloňované ve všech pádech. Mezi aktuální trendy stále patří také otevřené kuchyně, které se spojují s další místností, nejčastěji s obývákem. Výjimkou však nejsou ani kuchyně, které jsou nedílnou součástí celého vstupního a společenského prostoru.
Toto dispoziční řešení se totiž ukázalo jako příjemné oživení rodinného života, které do interiéru vnáší větší komfort a zároveň v něm šetří prostor, aniž by tím utrpěl pocit soukromí a pohodlného bydlení.
V porovnání s minulostí tedy kuchyně už dávno neslouží jen k přípravě pokrmů, ale jsou zároveň jídelnou, kde se setkává celá rodina či dokonce přijímají návštěvy. Právě to je jeden z hlavních důvodů, proč se propojují s ostatními místnostmi.








Všechno musí barevně i stylově ladit
Hlavní zásadou je, že oba prostory musí vzájemně ladit a působit kompaktním dojmem. Cílem otevřených kuchyní teda není jen úspora místa či přizpůsobení se trendům. Majitelé volí toto dispoziční řešení také kvůli lepšímu využití prostor, což zároveň přispívá k pospolitosti soužití členů rodiny a společnému trávení většiny času. Nicméně co se týče vzhledu, je důležité, aby výběr barev, materiálů a zařízení vzájemně ladil, ale zároveň ponechával každé části určitou osobitost.

Kuchyň musí být praktická
Funkčnost obou míst by měla být zachovaná. Navzdory snaze sjednotit obě části prostoru do jedné se nedoporučuje, aby ztrácely své původní určení. V případě obýváku je vyžadovaná hlavně ta estetická, což platí i pro kuchyně, ale u nich se musí zároveň myslet na účelně uspořádané pracovní prostředí.
„Žádná kuchyně se neobejde bez hlavních zón – skladování, umývání, vaření. Právě jejich vzájemným propojením vytvoříme to nejdůležitější, o co při plánování kuchyně jde – pracovní trojúhelník. A ten je třeba náležitě pohlídat. Je až s podivem, kolik lidí je schopno si špatně navrhnout kuchyni a pak zjistit, že musí dělat zbytečné kroky navíc, nádobí se hromadí na místě, kde překáží, do ledničky běháte sem a tam přes celou kuchyni apod. Pokud máme vzdálenosti mezi jednotlivými zónami příliš velké, zbytečně se naběháme. A při každodenním užívání se může jednat až o kilometry. Moderní kuchyně už není ale jen o vaření. Je to funkčně zařízený prostor, kde se prostě žije. Je místem pro setkávání s rodinou, přáteli, občas zafunguje jako pracovna, studovna nebo třeba i herna pro děti,“ říká Lenka Lehečková

Co k tomu říká odborník?
„Kuchyň je důležitým místem, a pokud ji navrhneme s ohledem na všechny činnosti, které v ní děláme, pomůže nám to efektivněji pracovat a využít její potenciál na maximum. Základem je, abyste se mohli snadno a rychle pohybovat mezi zónou vaření, chladničkou/mrazničkou a dřezem či myčkou. Tento prostor doporučujeme uspořádat do pracovního trojúhelníku. Pro přípravu jídla je ideální plocha mezi dřezem a varnou deskou. Potřebujete šířku alespoň 80 cm. Pokud máte souběžnou kuchyni, to znamená dvě rovnoběžné řady skříněk, je třeba mezi nimi ponechat 120 cm místa, abyste mohli otevírat skříňky v obou řadách. Myčku umístěte blízko dřezu. Bude se vám pak snadno plnit a při přemisťování nádobí si nezašpiníte podlahu. Nedoporučujeme dávat zásuvky do rohu a vodovodní baterii pod okno (pokud se okno otevírá dovnitř). Dřez, trouba / varná deska by zase neměly stát vedle stěny, kvůli nedostatku pracovní plochy. Troubu, myčku a digestoř neumisťujte do rohových skříněk. Nemohli byste tak zcela otevírat skříňky a zásuvky vedle nich,“ radí David Cadaval, Interior Design Leader IKEA

Vyplatí se nábytek na míru
Avšak ne všichni majitelé bytů mohou následovat trendy a využívat výhody otevřených kuchyní. Některé dispozice neposkytují podmínky na uplatnění takových návrhů, k nimž je nutná hlavně prostornost a správná typologie interiéru. V jejich neprospěch hovoří také potřeba soukromí při vaření a průnik výparů či pachů do obýváku, což někomu může vadit. Přesto se však i pro ně řešení určitě najde.
To potvrzují slova Andrey Štěpánové ze společnosti ASKO – Nábytek: „Odborníci v kuchyňských studiích dbají na to, aby kuchyň maximálně vyhovovala všem požadavkům našich zákazníků. Pravidlo tří zón i pohybu mezi nimi se vždy snažíme zohledňovat proto, aby byla kuchyň co nejpraktičtější, a zákazníci si v tomto ohledu nechávají poradit. Pravidelně se setkáváme s tím, že kuchyň vybírají po mnoha letech a neznají nejnovější a nejpraktičtější trendy, které jim orientaci při vaření usnadní. Kuchyň ale vždy přizpůsobujeme danému místu a potřebám a jsme schopni navrhnout taková řešení, která umožní pohodlnou práci například i v omezeném prostoru nebo v lineárních kuchyních.“
Nezbývá vám tedy, než se do toho pustit. Je nejvyšší čas. Vánoce se blíží.

Publikováno: 12. 11. 2019, Autor: autor: Ivana Kukalová