reklama

4 tipy pro ještě větší komfort ve vaší kuchyni

Vaše kuchyň je zhmotněním představ o ideálním interiéru, ale vy máte přesto pocit, že vám tam stále něco chybí anebo něco přebývá? Máme pro vás 4 praktické tipy, jak učinit kuchyň ještě komfotnější, praktičtější a příjemnější. Možná tak přijdete na to, co vám nesedí, když vaříte právě v té vaší.

1.     Optimalizujte zorné pole
Je dokázáno, že ergonomické pohodlí při využívání kuchyně vychází především z lidského zorného pole. Stoupněte si před vaši kuchyňskou linku a podívejte se přímo před sebe. Potom otočte plynule hlavou zleva doprava. To je vaše zorné pole – a to včetně periferního vidění. Právě zde by měly být umístěny všechny věci, které v kuchyni nejčastěji využíváte. Sporák, či varná deska, závěsný program s naběračkou, vařečkami a dalšími nástroji, stojan na nože anebo například krájecí prkénko – to jsou přesně ty předměty, které by rozhodně v tomto „rozhledu“ neměly chybět, aby se vám pracovalo co nejpohodlněji. Největší pohodlí tak znamená zabudovaná myčka, také lednice s mrazničkou i horkovzdušná a mikrovlnná trouba zabudovaná vysoko (někdy spolu tvoří jeden blok, což je velice praktické). Celá tato premisa vychází především z toho, že se človek nemusí příliš ohýbat anebo jinak namáhat tělo, pakliže chce v kuchynipracovat.

Kuchyňské linky: inspirativní fotogalerie

2.     Organizujte
kuchyni byste nikdy neměli narazit na to, že budete cokoliv zdlouhavě hledat. Měli byste v této místnosti více, nežli kdekoliv jinde, udržovat pořádek,  jistou organizaci v uspořádání potravin, zásob, koření apod. Veledůležitá je i konstrukce spodních a horních skříněk, v nichž uchováváte potraviny a nádobí. Přehledné zásuvky a potravinové skříně jsou zpravidla tím nejlepším řešením. Jinak špatně využitelný roh může například dokonale zaplňovat rohová skříňka ukrývající v sobě otočný blok. Rovněž se do této polohy často umísťuje dřez, a tak vnitřní část skříňky zaplní sifon anebo kupříkladu malý boiler. Na podlážku pak můžete umístit do košíku úklidové přípravky a své místo si zde najde jistě i odpadkový koš.

3.     Sporák proklatě nízko
Varná deska
, vařič anebo sporák by podle posledních výzkumů z oblasti ergonomie interiérových prvků skotské university v Glasgow, měl být umístěn ve snížené úrovni, oproti ostatním pracovním plochám v kuchyni. Je to logické, u vysoko umístěné varné plochy do vyššího hrnce neuvidíte a nepoznáte tak, že by mohlo hrozit riziko požáru. Stejné to bude v ostrůvkových kuchyních, kde je uprostřed místnosti umístěné pracoviště se dvěma rozdílnými úrovněmi.
4. Rozšířený obzor
Pro dokonalé využití pracovní plochy není nutné mít 10 m dlouhou kuchyňskou linku. Je dokázáno, že při práci v kuchyni všichni lidé využívají jakési „své místečko“, zabírající maximálně metr, na němž v kuchyni operují. Daleko podstatnější nežli rozsáhlá délka kuchyňské linky, je samotná šířka pracovní plochy. Dává to smysl. Když například něco krájíte nebo konec konců i při přípravě obyčejného ovocného poháru pro děti postupujete tak, že samotné laskominy připravujete na části pracovní plochy, která vám je bližší a konzervy od kompotů, láhev šlehačky a krabičku s ozdobným barevným sypáním po použití odstavíte na tu část plochy, která je blíže ke zdi.
Lucie Sýkorová

Foto: hgtv.com, alkuwaityah.com, pbstudiopro.com, bloombety.com, interiordesignarticle.com, curbed.com, israelsir.com, decosee.com, homedsgn.com, sharedesign.com, denoxa.com, geniusdecor.com, inhis.com, homedesignfor2.com, valcucine.it

Publikováno: 20. 11. 2013, Autor:

Mohlo by vás dále zajímat

16. díl: Petr Skácel - loutkař - TV verze

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Petr je loutkář světového formátu, který kromě svých dvou krámků v Nerudově ulici pomáhal založit také loutkovou univerzitu. Jeho výtvory používá ve svých filmech třeba i společnost Disney.