reklama

Nejvytíženější část na pracovní desce kuchyňské linky

Každá kuchyně by se dala rozdělit podle feng shui, na základě designu i podle mnoha dalších paramentrů. Jedno mají ale všechny tyto druhy selekce společné – centrální, nejvytíženější bod kuchyňské linky.

Místo na lince…?

Jak jste nepochybně již vytušili z úvodu článku, hlavní a nejvytíženější bod kuchyňské linky se „točí“ kolem pracovní desky.  Po příchodu z nákupu přistávají těžké nákupní tašky na pracovní desce kuchyně v jednom bodě, soustředěném v nejvíce namáhané části desky. Když si jdete namazat pečivo sýrem, také si pro tuto chvilkovou činnost vyberete podvědomě specifické místo. Jednoduše – všichni se při každé návštěvě kuchyňské linky podvědomě vracíme k jednomu místu, které zpravidla plochou nepřesáhne čtverec o délce strany kolem 30 cm.  Právě tento prostor pracovní desky, který zkrátka využíváte nejčastěji. Vlastně prakticky denně z celého pracovního prostoru kuchyňské linky nejvíce zatěžujeme centrální bod, který je proto obvykle nejrychleji poničený, poškrábaný a nezřídka může naši pracovní desku znetvořit defekt jenž průsobí, že celý svrchní plášť bude do několika týdnů úplně celý popraskaný. Nejlevnější variantou preventivního opatření před poškozením vytíženého  „místečka“, je jednoznačně používání obyčejného krájecího prkénka. Ať už ze dřeva nebo umělé hmoty, vždy ochrání jakýkoliv typ pracovní desky před poškozením.

Nejvytíženější část na pracovní desce kuchyňské linky
Nejvytíženější část na pracovní desce kuchyňské linky (Zdroj: )
Nejvytíženější část na pracovní desce kuchyňské linky
Nejvytíženější část na pracovní desce kuchyňské linky (Zdroj: )
Nejvytíženější část na pracovní desce kuchyňské linky
Nejvytíženější část na pracovní desce kuchyňské linky (Zdroj: )

Odolnost versus cena

Z nabídky pracovních desek je zase nejlevnější variantou dřevotříska, povrchově upravená a opatřená fólií z lamina. Luxusní a designově atraktivní jsou pracovní desky z materiálů čistě přírodních jako je sklo a kámen. Jejich cena je však poměrně vysoká. Nejlepší, praktické vlastnosti v poměru „cena/odolnost“ mají  kupodivu desky z umělého kamene. Odolnost vůči vysokým teplotám, mechanickému poškození, kyselinám a dalším defektům, kterým vystavíte centrální bod vaší  kuchyně můžete tedy eliminovat nebo jim úplně předejít. Buďto se naučíte v kuchyni „operovat“ za přítomnosti krájecí desky nebo eventuálně ochranného, krájecího prkénka. Ideální, výhledově krátkodobé, neboli prozatímní  řešení skýtá pořízení pracovní desky, díky jejíž nižší ceně vás nebude zanedlouho tolik trápit vyhlídka její výměny.

Lucie Sýkorová

Foto: Homedit.com

Publikováno: 16. 9. 2014, Autor: