Digestoř je nedílnou součástí kuchyňského vybavení a platí to zejména v případě, kdy kuchyň volně navazuje na prostor jídelny či obývacího pokoje. Při tepelné úpravě potravin vzniká celá řada exhalací, které dokáží znepříjemnit obývání navazujících místností a nebo mohou v podobě mastných par ulpívat na okolních zařizovacích předmětech. Odstranit je může vhodně zvolená digestoř.
Základní rozdělení v závislosti na vybavení domu či bytu
V součinnosti s vybaveností bytu či domu, je možné rozdělit digestoře na dvě základní skupiny. První představuje digestoře odtahové, které nasátý vzduch ( páry a exhalace ) filtrují a odvádí je ven z budovy. Podmínkou pro instalaci a použití odtahové digestoře je možnost jejího napojení na komín, případně na odtahové vedení umisťované ve ventilační šachtě či světlíku. Nemá – li uživatel možnost takového napojení, může použít digestoř recirkulační, která kontaminovaný vzduch nasává, čistí a poté dodává zpět do místnosti.
Odtahové digestoře představují v rámci provozních nákladů nejlevnější variantu řešení odvodu par, pachů a ostatních exhalací z interiéru. Její údržba představuje pouze čistění filtru, který zachycuje v podstatě jen hrubé nečistoty. Tento filtr se dá velmi často čistit jako řadové nádobí v myčce.
Recirkulační digestoř obsahuje navíc aktivní uhlíkový filtr, který absorbuje pachové složky, páry a částečně i kouř. Doba jeho použitelnosti se uvádí běžně 6 měsíců, po jejichž uplynutí, případně po 120 hodinách provozu, se doporučuje filtr vyměnit. Nadstandardní recirkulační odsavače (cca od 18 000Kč) jsou vybaveny indikátorem, který uživatele na nutnost výměny sám upozorní. Průměrná cena filtru se pohybuje v intervalu 200 – 500 Kč. Tato cena je pochopitelně orientační, ale zjednodušeně je možné říct, že recirkulační digestoř přijde svého uživatele na 1 000 Kč ročně. Provoz je tedy ve srovnání s odtahovou digestoří dražší, účinnost je srovnatelná.
Velká fotogalerie moderních interiérů
Výkon odsavače se uvádí jako poměr množství vyčištěného vzduchu ( v kubických metrech) k době potřebné pro jeho vyčištění ( v hodinách ). Výkon tedy udává kolik a za jak dlouhou dobu odsavač vymění vzduch v kuchyni. Běžná kuchyň ( cca 15 m2 ) vyžaduje digestoř s výkonem 200 – 300 m3/ hod. Prostornější kuchyň, zvláště pak spojená s obývacím pokojem, bude potřebovat odsavač s výkonem okolo 700 m3/ hod. Správný odsavač par by měl vyměnit vzduch v kuchyni minimálně 6 x za hodinu. Pokud ale uživatel zapne digestoř už cca 5 min. před a nechá ji zapnutou ještě cca 10 min. po vaření, nemusí trvat na velkém výkonu a je to také způsob, jak ušetřit pořizovací (nikoliv provozní) náklady.
Komínové, ostrůvkové digestoře a digestoře k zabudování
Pomineme – li čistě technické parametry, je možné rozdělit digestoře také z hlediska jejich konstrukčního zpracování, potažmo způsobu umisťování v kuchyňském interiéru. Digestoř může být volně zavěšená nad varným centrem jako pohledově přiznaná součást kuchyňské sestavy. Takové digestoře se běžně nazývají komínové. Pokud je varné centrum řešené jako samostatně stojící oddělený blok (ostrůvek), bude nad ním zavěšená digestoř pohledově přístupná ze všech stran a taková se u prodejců nabízí jako ostrůvková. Ostatní přístroje jsou určeny k různě řešenému zabudování do nábytku kuchyňské sestavy umístěném nad varným centrem.
Foto firem INCOS ALFA s.r.o., AEG
Jaroslav Zákolanský
Publikováno: 2. 1. 2006, Autor: