Při koupi jídelní soupravy by měl každý člověk zvážit, jakým způsobem se rodina stravuje, jak hospodaří a myje nádobí. Při nákupu levného porcelánu totiž hrozí, že se vzory při mytí v agresivních prostředcích do myčky zničí, kovové vzory se zase nehodí do mikrovlnné trouby.
Ostatně už naši předkové věděli, že i při normálním používání se po letech vzory setřely. Při současném trendu nakupování levné a často nekvalitní produkce v kombinaci se změnou návyků však toto nebezpečí zvyšuje.
Orientace
Může laik bez odborného vzdělání, který se nevyzná ve „střepu“, zjistit, zda kupuje kvalitní porcelán? Na co dávat pozor? Když jsou talíře stavěné nebo balené do štosu, prohlédněte raději celou sadu. Může se stát, že spodní talíře mají kazy. Dále zkontrolujte, zda je vzor pravidelný a zda na sebe navazuje U levných talířů se totiž skládá z menších univerzálních kousků, kdežto u dražších řad se na každý modelový vzor dělá osobitý celistvý návrh.
Velká inspirativní galerie nádobí
Vzhledem k tomu, že se už dávno nepoužívají kovové ornamenty překrývané glazurou (nelze použít do mikrovlnné trouby), používá se u kvalitního porcelánu takzvaná vtavná barva, které nehrozí otěr. Takový vzor na povrchu nenahmatáte, je dokonale hladký. A poslední kontrola: prozkoumejte povrch glazury, zda neobsahuje jemné prasklinky či vpichy a kráterky.
V poslední době se upouští od čtverhranných tvarů, i když jsou praktické zvláště při ukládání do polic a zásuvek. Pokud jste tento trendy minulých let nezachytili, teď už není třeba se snažit dobu dohnat. Kdo chce jít s módou, měl by volit kulatou klasiku, ovál nebo elipsu. Anebo dokonce vlnu.
Radek Starý
Foto: Rosenthal, Thun, Whitefruits, Villeroy a Boch
Publikováno: 27. 2. 2007, Autor: