reklama

Jak bude vypadat servírování budoucnosti?

Moderní doba si žádá své i na poli tak tradicionalistickém, jako je servírování jídel. Přezdobený servis po babičce již zkrátka není to pravé ořechové a páni vědátoři si pro nás chystají věci skutečně nevídané… Kupříkladu chytré podložky pod nádobí, které naše jídlo udrží v ideální teplotě.

Abychom byli úplně přesní, tak dnes nebude řeč ani tak o nádobí samotném, jako spíše o jeho součásti, podložkách. Tato podceňovaná a mnohdy z ryze praktických důvodů ignorovaná součást domácího servisu (kdo by se hrnul do dalšího umývání nádobí, že ano…) totiž může vyřešit jeden velký kuchařský problém pronásledující lidstvo od první upečené placky na ohni. Problém, který sužuje všechny kuchaře bez výjimky – zajištění správné teploty!

Rozdílné typy jídel se samozřejmě musí servírovat za různých teplot. I tomu nejméně zdatnému kuchaři je bezpochyby jasné, že taková polévka nebo zmrzlina vyžadují pro ideální konzumaci každá tu „svoji“ správnou teplotu. Jak jí ovšem dosáhnout, když pokojová teplota nepřeje ani jedné z těchto pochutin?

Řešení situace bude velmi snadné – postačí použití polykarbonátových termoelektrických podložek. Na této podložce už jen zvolíme typ jídla případně nastavíme přímo teplotu a je to. Zajištění určité teploty kromě vlastního kulinářského zážitku jako druhý postranní (a jistě neméně příjemný) efekt také prodlužuje trvanlivost jídla a jeho odolnost proti bakteriím.

Petr Hájek
Foto archiv autora

Publikováno: 4. 1. 2008, Autor: