Při přípravě pokrmů je nenahraditelným pomocníkem vhodně zvolený kuchyňský nůž. Vždyť teprve se správně zvoleným nožem jde vaření opravdu od ruky. Málokterá hospodyňka ale bohužel věnuje výběru nože dostatečnou péči. A je to škoda, jelikož poslední rok přinesl do českých kuchyní svěží vítr v podobě keramických nožů.
Kdo o keramických nožích ještě neslyšel, jako by ani nebyl. Keramické nože mají dlouhodobě ostrou a nepřilnavou čepel, jsou vynikající především pro krájení ovoce a zeleniny, a především neznehodnocují vitamíny a enzymy v potravinách. Jistou nevýhodou je ale jejich určitá křehkost. Jak konzumovat zdravě i tvrdé potraviny, pro jejichž krájení se keramické nože nedoporučují? I takový meloun či ananas s tvrdou slupkou je přeci ovoce plné vitamínů!
Řešení jsme našli. Ke stále více oblíbeným keramickým nožům přibyla v poslední době novinka. Ocelové nože, které mají čepel potaženou materiálem podobným teflonu (materiál se liší dle výrobce). Nejde o náhradu keramických nožů, ale o doplnění sortimentu.Čepel nožů je potažena vrstvou, která minimalizuje styk kovu s potravinami a chrání tak vitamíny stejně jako keramické nože. Nože lze doma brousit i mýt v myčce. A krájení zmrzlých či tvrdých potravin se není třeba bát.
Kuchyně – velká inspirativní fotogalerie
Keramické nože má v nabídce v dnešní době řada výrobců a je tedy z čeho vybírat. Inspiraci hledejte na Internetu nebo se rozhlédněte ve vašem oblíbeném supermarketu. „Zdravé ocelové nože“ nabízí např. značka KAI (www.ovis.cz) nebo Ceratio (www.ceratio.cz). Ceratio dokonce nyní prodává sadu keramických nožů za cenu 1690,- Kč a ocelové nože z řady TFL-line lze získat jako dárek zdarma.
PR ČLÁNEK
Publikováno: 11. 11. 2009, Autor: