Ostrůvková kuchyň je módní i praktické řešení. Má své výhody a je náročná na prostor. Pokud toužíte po kuchyňském ostrůvku, pak budete potřebovat alespoň 20m2 kuchyňské plochy. A musíte se také rozhodnout, zdali ostrůvek bude varným nebo mycím centrem anebo jestli z něj uděláte např. barovou plochu.
Kuchyň je technologiemi vybavená místnost, která musí v prvé řadě dobře fungovat. Veškeré věci byste měli mít po ruce a známkou dobře proorganizované kuchyně je také co nejmenší nutný počet kroků a úkonů, jenž musíte pro vykování zamýšlené činnosti udělat. V tom spočívá také jedna z výhod ostrůvkových kuchyní! Stačí se jen otočit o 90 až 180 stupňů a rázem nestojíte např. před pracovní deskou, ale před varným centrem umístěným třeba právě na kuchyňském ostrůvku.
Další výhody, nevýhody a podmínky zbudování ostrůvkové kuchyně, je možné shrnout do několika bodů.
1. kuchyňský ostrůvek může sloužit jako varné centrum, mycí centrum, pracovní plocha a nebo bar – servírovací plocha
2.ostrůvkovou kuchyň si můžete dovolit v případě, že máte kuchyň o plošné výměře alespoň 20m2. Při malém množství prostoru je ideální obdelníkový tvar.
3. ostrůvkovou kuchyň, respektive kuchyňský ostrůvek, můžete chápat jako ideální přechod mezi obývacím pokojem a kuchyňským koutem. V takovém případě je vhodné, aby byl kuchyňský ostrůvek dostatečně velký a mohl z jedné strany otočené do obýváků fungovat např. jako bar a ze strany druhé jako pracovní kuchyňský prostor.
TIP: Máte-li kuchyňský kout v obývacím pokoji, pak zkuste vyřešit přechod mezi obytnou a kuchyňskou částí právě pomocí kuchyňského ostrůvku. Máme pro vás několik tipů.
4. pokud se rozhodnete pro řešení kuchyňského ostrůvku v podobě varného centra, pak nezapomeňte na digestoř. Digestoř tím pádem bude vyset ve volném prostoru a vy získáte možnost povýšit ji na estetický prvek. V takovém případ volte pohledově atraktivní digestoře. V nabídce prodejců těchto přístrojů se běžně objevují „digestoře ostrůvkové“ nebo „digestoře nad kuchyňský ostrůvek“.