reklama

Pořiďte si přirozený osvěžovač vzduchu

Podzim a zima jsou mimo jiné obdobím topné sezóny. A jak si osvěžit těžký, teplý a někdy vysušený vzduch? Aby vaše domácí teplo zůstalo vlahé a příjemné pro vás a tedy i pro vaše tělo, pak zkuste osvěžovač vzduchu. Můžete doma rozprašovat vodu do éteru a můžete si zavěsit na topení nádobu s vodou a improvizovat tak efekt zvlhčovače, ale můžete si také pořídit ledviník ztepilý – Nephrolepis exaltata, který podobnou roli zvládne ze své přirozenosti, je nenáročný a k tomu velmi dobře vypadá.

Zdá se to být absurdní, ale vytápění je opravdu malou vědou a hlavním tématem je pak otázka, jak vytopit a nepřetopit, jak vytopit a v pravém slova smyslu „neotrávit“ vzduch, který se pak v interiéru bude dýchat. Ovšem klíčový problém spočívá v tom, jak při temperování interiéru vzduch. nevysušit Suché teplo v uzavřené místnosti, ve které jsou utěsněná okna a dveře, může mít až nepříjemně omamný očinek vedoucí k apatii, malátnosti a pocitům podráždění a suchosti v ústech.

A jak se suchého vzduchu zbavit? Zkuste přirozený osvěžovač vzduchu

Nemáte-li doma sofistikovanou techniku, pak zkuste např.:

1.
suchý vzduch je potřeba zvlhčit. Můžete to opravdu provádět mechanicky pomocí rozprašovače, ale je zjevné, že se při takové činnosti může někdo cítit takříkajíc nemístně.

2. v každém supermarketu, kde se prodávají i domácí potřeby, bude možné zakoupit zvlhčovač či osvěžovač vzduchu. Jejich druhy odpovídají druhům topných těles tak, aby bylo možné zvlhčovat zavěsit např. na těleso radiátoru ústředního topení.

mimochodem, ústřední topení patří mezi ty „nesušší“ tepla

TIP: nejzajímavější je ale použití rostlin a třeba právě ledviníku ztepilého

TIP 2: ledviník ztepilý nejen že umí poladit vaše klima – může to být víš přirozený osvěžovač vzduchu, ale dovede být velmi atraktivním doplňkem tradičně  i moderně řešeného interiéru. Zkuste ledviník, je to velmi vděčná pokojová rostlina.

další inspirace pro podzimní bydlení ve článku Dva TIPY pro kuchyň s jídelnou

Red.
Foto archiv

Publikováno: 10. 12. 2009, Autor: