reklama

Pro milovníky kávy: domácí kafé bar

Milujete kávu a prostředí voňavé kavárny, ale nestíháte, a tak kafe srkáte z kelímku cestou do práce? Vytvořte si domácí koutek pro popíjení hořkého moku. Poradíme, jak na to!

i (Zdroj: archiv redakce)
Pro milovníky kávy: domácí kafé bar

Pamatujte na to, že nejlépe chutná čerstvě namletá káva. Do kávového edenu se nedostanete ani klasickým „turkem“, ani instantní kávou či kávovými směsmi se sušeným mlékem. Vyzkoušejte raději prémiovou kvalitu upražené zrnkové kávy z vyhlášených plantáží světa nebo si zaskočte pro sáček do pražírny ve vašem okolí, kde dbají na čerstvost, kterou charakterizuje intenzivní aroma.

Oáza plná voňavé kávy!

Každý z nás potřebuje mít doma oázu klidu, kde se cítí sám sebou a může relaxovat. Pro někoho je to ložnice, pracovna nebo zimní zahrada, ale najdou se mezi námi i tací, kteří si pro dýchánky s kouřícím šálkem kávy vyhradili něco jako soukromou kavárnu nebo, chcete-li, kávový bar. Nesmí v něm chybět vybavení pro přípravu oblíbeného nápoje ani křesílko s taburetem, aby si po náročném dnu mohli dát nohy nahoru a vypnout.

Vesměs se vyplatí tento prostor zasadit do interiéru mezi kuchyň s obývákem. Jakmile totiž bude potřeba doplnit zásoby kávy, sušenek nebo dolít vodu do kávovaru, do kuchyně to budete mít jen pár kroků. A pokud si s šálkem v ruce budete chtít vychutnat váš oblíbený pořad, obývák máte na dosah. Navíc zřízením kavárenského koutu u vás doma ušetříte prostor na kuchyňské lince a zároveň vtisknete prázdnému místu ve vašem bytě zajímavou atmosféru. Také může suplovat například snídaňový kout.

Nezbytné věci

Abyste měli kam uložit kávovar, hrníčky a další vybavení, bez stylového nábytku se neobejdete. V případě, že chcete osekat náklady, skvěle si vystačíte s klasickým stolkem, kterému neschází v horní části zásuvky a ve spodní disponuje poličkou pro vsunutí proutěných košíků a boxů.

Na dřevěnou poličku, popřípadě skříňku připevněte úchyty, na které vystavíte sváteční porcelán, jež budete mít kdykoli po ruce. Ale to ještě není všechno. Pochlubte se ručním mlýnkem na kávu, který vám darovala vaše prababička, položte na ni zarámovanou fotku z dovolené z Dominikány, kde sbíráte uzrálé načervenalé plody kávovníku, nebo obrázek s tematikou kávy.

My v redakci jednohlasně hlasujeme také pro vintage časomíru na způsob historického budíku. Půl hodina čisté relaxace se musí dodržet až do konce.

Do vašeho kavárenského koutu přizvěte také lampičku s textilním stínítkem, aby násobila všudypřítomnou pohodu a zároveň poskytla během přípravy požadované osvětlení. Pokud bude v její blízkosti stát starý ušák, světelný zdroj poslouží také vášnivým čtenářům. Bingo! Také vaše rozečtená kniha může zdobit otevřenou poličku.

Pro milovníky kávy: domácí kafé bar
Pro milovníky kávy: domácí kafé bar (Zdroj: )
Pro milovníky kávy: domácí kafé bar
Pro milovníky kávy: domácí kafé bar (Zdroj: )
Pro milovníky kávy: domácí kafé bar
Pro milovníky kávy: domácí kafé bar (Zdroj: )

Malá vylepšení

Ke kávě potřebujete kopec šlehačky, mléčnou pěnu, cukr a něco dobrého na zub. Na skleněný patrový podnos s průsvitnou pokličkou si vyskládejte cupcakes, muffiny, jablečný závin, nebo vámi milovaný brownies, který se čokoládou jenom hemží. Do dózy vysypte kávová zrna, mandle, lískáče nebo kešu v čokoládě. Oblíbené jsou také speciální sirupy nebo koření, kterými se kávy podle svého druhy dochucují.

K dřevěnému stolku si postavte také pohodlnou židli, díky které si naplno vychutnáte šálek s dezertem a čepicí domácí šlehačky.

A co dál?

  • Cukřenka, konvice, džezva, moka konvička, mlékovka a další rozhodně nesmějí scházet. Klidně můžete použít jak kompletní kavárenský servis, tak originální kousky.
  • Na místo obrazu zavěste na stěnu tabuli, kam můžete návštěvě napsat, jakou kávu dnes podáváte. Uvidíte, že sklidíte úspěch.
  • Do krabičky uschovejte také sypané čaje a popřípadě med od včelaře. Co se týká vaření čajů, jistě se vám osvědčí konvice se stupnicí teploty. Každý druh čaje si totiž žádá přípravu s odlišnou teplotou vody.

Text: Zelnitiusová Lenka
Foto: Pinterest.com

Publikováno: 13. 5. 2016, Autor: