reklama

Domácí vinotéka – kdy do ní investovat?

Jaro pomalu, ale jistě klepe na dveře, teploty se zvedají a zanedlouho nebude problém sednout si na terasu nebo na balkon a pozorovat západ slunce. A k tomu se výborně hodí víno! Je libo Merlot? Nebo snad Rulandské šedé? S domácí vinotékou budete na tyhle otázky odpovídat s nadšením.

Každý, kdo někdy pil víno, ví, že rozdílným odrůdám svědčí rozdílné teploty. Nejčastější jsou mezi 10 až 12 stupni, které jsou vhodné pro uskladnění, ale i servírování většiny bílých nebo růžových vín, ne všichni ale máme k dispozici ideální vinný sklep.

Právě k tomu, aby červené nebylo moc studené a bílé zase moc teplé, slouží domácí vinotéka. Jedná se o upravenou ledničku, která ochlazuje přesně tak, jak víno vyžaduje. Pod domácí vinotékou si můžeme představit i držák na více lahví od vína, tomu se ale budeme věnovat v jednom z příštích článků.

Domácí vinotéka pro znalce i laika

Ať už jste znalec, který uskladňuje vína k archivaci, nebo laik, který chce mít doma pokaždé co pít, nebojte se domácí vinotéku vyzkoušet. Podmínek jako ve vinném sklepu je těžké docílit, dobré domácí vinotéky je ale umí s přehledem nahradit.

Jaká je pro vás ta nejlepší? Vinotéky se prodávají v různých velikostech. V těch nejmenších uskladníte čtyři až šest lahví, v největších až 72, přičemž domácí vinotéka nechladí ve všech místech stejně. Vždy záleží na konkrétním spotřebiči, pravidlem ale bývá, že je v jednotlivých částech vyznačeno, kam se které víno nejlépe hodí.

Domácí vinotéka: schlaďte i olivy a sýry

Složitější a dražší spotřebiče mají k dispozici i prostor pro pochutiny k vínu, po ruce tak můžete mít olivy  nebo sýry. Jejich cena se pohybuje od dvou tisíc u nejjednodušších spotřebičů, až k deseti tisícům.

Komu se domácí vinotéka vyplatí?

A proč ji vlastně pořizovat? Pokud máte doma několik lahví dobrého vína, které jste dostali nebo třeba dovezli z dovolené a nehodláte je v nejbližší době otevírat, ale naopak je schováváte na zvláštní příležitost, už se vám pořízení vinotéky vyplatí.

Pokud totiž víno skladujete při vyšší teplotě, bude stárnout rychleji, pokud při nižší, vysráží se vinný kámen a u červeného vína i barvivo. Laicky řečeno, víno vám potom moc chutnat nebude, zkazí se. A každého vína je přece škoda!

Další inspirace a tipy ve čánku Sušička prádla – moderní a úsporná pomocnice

Martina Tlachová
Foto: domacivinoteky.cz, ballertoys.com, homesandbargains.co.uk, bookstone.com, productdose.com, winess.co.uk.

Publikováno: 8. 4. 2010, Autor: