V ošatce s velikonočními vajíčky se budou obzvlášť pěkně vyjímat vejce obarvená tradičně, ekologicky a s minimálními náklady tak, jak to dělávaly naše babičky – v cibulových slupkách. Pokud jste zapomněli jak na to, paměť vám osvěží Láďa Hruška.
Co je na barvení vajec v cibulových slupkách potřeba:
- cibulové slupky
- stará punčocha
- vejce, nejlépe bílá
- zajímavé přírodní materiály na obtisknutí (lístek, větvička, kvítek)
- sádlo nebo olej na vyleštění
Jak při barvení vajec v cibulových slupkách postupovat
1. krok: na vejce dáme přírodninu a zabalíme do punčochy
V dostatečně velkém hrnci přivedeme vodu k varu, přisypeme cibulové slupky. Punčochu ustřihneme a vložíme do ní čerstvé bílé vejce (syrové), na které položíme nějakou přírodninu zajímavého tvaru, aby se na něj obtiskla. Punčochu z obou stran stáhneme a pevně zauzlujeme, aby to, co chceme obtisknout, drželo na svém místě.

2. krok: vejce vložíme do vroucí vody a uvaříme
Vejce v punčoše vložíme do vroucí vody s cibulovými slupkami a vaříme tak dlouho, jako bychom vařili vejce natvrdo, tedy zhruba 10 minut.

3. krok: vychytáme správnou barvu kraslic
Pokud chceme mít jistotu, že se barva opravdu pěkně chytne, necháme máčet vajíčka ve vodě se slupkami i poté, co jsme je uvařili natvrdo. Klidně je necháme v cibulové vodě i přes noc.

4. krok: obarvená vejce vyjmeme z punčochy
Následně punčochu rozstřihneme, vejce vyndáme, obtisk vyhodíme.

Hotové vejce naleštíme hadříkem namočeným v sádle nebo v oleji.
Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky
Publikováno: 23. 3. 2019, Autor: Láďa Hruška, Profil autora: Láďa Hruška