reklama

Tip na poslední chvíli: Hitparáda profesionálně vyřezaných dýní

Čas Halloweenu je opět tady. Někdo nad ním jásá, druhý tento „americký“ svátek zatracuje. Poradíme vám, jak s porcí kreativity vyřezat oranžovou tykev tak, aby vám ji sousedé záviděli a děti plesaly radostí.

i (Zdroj: archiv redakce)
Tip na poslední chvíli: Hitparáda profesionálně vyřezaných dýní

V první řadě musíme zmínit, že je nám tradice tohoto svátku mnohem bližší, než se někteří z nás mylně domnívají, vznikla totiž v samotném srdci stále zeleného Irska, odkud se díky přistěhovalcům dostala za oceán do Ameriky. Pro staré Kelty by tento svátek oslavou příchodu zimy, rozloučením s obdobím sklizně a poděkováním za úrodu.

Na pravou míru také musíme uvést fakt, že zvyk vyřezávání dýně k nám doslova doplul přes oceán, přesněji tedy z Ameriky. Irové vyřezávali lucerničku do řepy, na tuto plodinu ale v Americe nenarazili, a tak využili tam dostupné plodiny – dýně. Tolik ale k historii, pojďme si tedy říct, co budeme k Jack-o‘-lantern potřebovat a také připojíme rychlý a efektivní tahák na samotné vyřezávání.

Jackova lucerna: Udělejte si svoji vlastní

Mihotavý plamínek prostupující skrze dýňový ksichtík má od domu, odkud svítí do světa, odehnat zlé duchy a s nimi i všechno špatné.

Zaběhněte do supermarketu, právě v tento čas jsou dýně vhodné pro vyřezávání snad úplně všude. Pozor si však dávejte na ceny, i když jsou tyto oranžové plody dnes již na každém kroku, ceny všude tak příjemné nejsou. Tak se nenechejte napálit. Záleží, jakou velikost ve finále zvolíte, ale do stokoruny se se střední či menší velikostí rozhodně vejdete.

Tip na poslední chvíli: Hitparáda profesionálně vyřezaných dýní
Tip na poslední chvíli: Hitparáda profesionálně vyřezaných dýní (Zdroj: )
Tip na poslední chvíli: Hitparáda profesionálně vyřezaných dýní
Tip na poslední chvíli: Hitparáda profesionálně vyřezaných dýní (Zdroj: )
Tip na poslední chvíli: Hitparáda profesionálně vyřezaných dýní
Tip na poslední chvíli: Hitparáda profesionálně vyřezaných dýní (Zdroj: )

Dýně jako od profíka!

Pokud chcete něco nevšedního a míříte trochu výš, zachyťte svůj záměr na papír a vytvořte si šablonu. V případě, že vám nebyly kreativní dovednosti dány do vínku nebo se vám nechce zdržovat s fantazií, zabrouzdejte na síti s klíčovými slovy: halloween – dýně – šablony, vám vynesou nepřeberné množství odkazů, ze kterých si určitě vyberete.

Vystřižené motivy pak překreslete na dýni za pomocí lihového fixu. Samotné vyřezávání se vždy začíná u stopky, abyste se zbavili poklopu a získali tak prostor k vyjmutí dužiny. Tu však nevyhazujte, můžete z ní upéct dýňový koláč, který je mimo jiné výtečný a vláčný. Pamatujte, že čím víc dužiny odstraníte, tím déle vám lucerna vydrží, raději ale volte zlatou střední cestu, ať vám náhodou při manipulaci (kvůli nedostatku vnitřní dužiny) nepraskne.

Vybavte se ostrým nožíkem a ostří veďte po černé lince. Pokud bude dýně moc tuhá, velkou tlustou jehlou si motiv předpíchejte a řezání půjde snadněji. Až budete mít hotovo, zbývá jediné – a to rozzářit lucernu světlem svíčky. V rámci opatrnosti doporučujeme použít svíčku ve skleněném obalu. Můžete také použít svíčku elektronickou nebo LED diody, které se nepřehřívají, a navíc u nich nehrozí riziko vznícení. Dokonce jsem se před několika dny od známé, co dýně vyřezává už nějaký ten pátek, dozvěděla, že ke svíčce do dýně pravidelně přidává i skleničku s vodou, aby nedocházelo k přesušení.

Text: Lenka Zelnitiusová
Foto: Pinterest.com, Profimedia

Publikováno: 30. 10. 2015, Autor: