Snad každý si čas od času rád zahřeší a dopřeje si sladký zákusek. Nejoblíbenějším a hlavně nejsvátečnějším je dort. Existuje nepřeberné množství dortových receptů od osvědčené klasiky až po extravagantní modernu. Máme pro vás dva ne úplně tradiční recepty na božské dorty z ricotty – jeden citrusový, druhý čokoládový. Tak co, nemáte chuť si trochu zahřešit?
I když se ricotta nazývá sýrem, technicky to sýr není. Jde o mléčný výrobek, který se vyrábí bez použití syřidla ze syrovátky získané během výroby sýrů. Druhy ricotty na trhu jsou různé: ricotta z kravského, kozího i ovčího mléka. Mimo to může být jak extra čerstvý s velmi krátkou dobou trvanlivosti, tak vyzrálejší, který se nastrouhaný používá třeba na těstoviny. V našich dvou receptech můžete použít místo sýra čerstvý tvaroh.
Recept na dort z ricotty s citrusy
Co je dort z ricotty s citrusy potřeba
- 350 g ricotty
- 50 g rozinek
- 3 lžíce rumu
- 60 g krupice
- 3 velké žloutky
- 80 g cukru
- špetka soli
- 3 lžíce citronové šťávy
- ½ lžičky mleté vanilky nebo 1 sáček vanilkového cukru
- kůra z 1 citronu
- máslo na vymazání formy
- 2 pomeranče
- 2 mandarinky (klementinky nebo satsumi)
- 1 citron
- 1 sáček čirého dortového želé
Jak při přípravě dortu z ricoty s citrusy postupovat
Rozinky zalijte rumem a nechte 30 minut nabobtnat. Troubu předehřejte na 170 °C. Formu vymažte máslem a vysypte 1 lžící krupice. V míse rozetřete ricottu z La Formaggeria Gran Moravia, přidejte žloutky, cukr, sůl, citronovou šťávu, vanilku nebo vanilkový cukr a zbytek krupice. Utřete dohladka, přidejte citronovou kůru, rozinky i s rumem. Ricottovou hmotu nalijte do formy a uhlaďte. Pečte v předehřáté troubě 35–40 minut dozlatova. Dort nechte ve vypnuté troubě nejméně 2 hodiny chladnout. Dvířka trouby musí zůstat široce otevřená. Na náplň oloupané citrusové plody nakrájejte na dílky a odstraňte z nich blány, připravte si podle návodu na obale dortové želé. Vychladlý dort vyjměte z formy, položte ho na plochou mísu a povrch potřete želé. Citrusové dílky položte na horní plochu a potřete zbývajícím želé. Před podáváním nechte ještě chvíli odležet. Ozdobte lístky meduňky.
Recept na čokoládový cheesecake z ricotty
Co je na čokoládový cheesecake potřeba
- 80 g rozpuštěného másla
- 15 větších čokoládových sušenek
- 900 g ricotty
- 200 g cukru
- 4 lžíce prosátého kakaa
- vanilkový lusk
- 3 lžíce kávového likéru
- 3 velká vejce
- 300 g zakysané smetany
- 100 g rozpuštěné čokolády na vaření
- 1 lžička instantní kávy + 2–3 lžičky mléka
- 300 ml smetany ke šlehání
- čokoládové hoblinky
Jak při přípravě čokoládového cheesecaku postupovat
Troubu zahřejte na 180° C. Dno dortové formy o průměru 25 cm vyložte pečicím papírem. Rozpuštěné teplé máslo pečlivě promíchejte s jemně nadrcenými sušenkami. Napěchujte do formy a pečte 10 minut. Teplotu zvyšte na 240 °C. Vyšlehejte ricottu s cukrem dohladka, vešlehejte vejce, kakao, vanilku a likér. Přidejte zakysanou smetanu, polovinu rozpuštěné čokolády a kávu. Do zbylé čokolády vmíchejte mléko – tolik, aby vznikla hustá omáčka. Odložte stranou. Stěny formy vymažte máslem, vylijte do ní připravenou směs a uhlaďte. Pečte asi 10 minut. Pak stáhněte teplotu na 110 °C a pečte dalších 25–30 minut. Troubu vypněte, otevřete a nechte 2 hodiny chladnout. Pak ještě dejte vychladit do ledničky. Cheesecake opatrně vyjměte z formy a zbavte papíru na pečení. Ozdobte ušlehanou šlehačkou a pokapejte čokoládovou omáčkou. Podle chuti posypejte čokoládovými hoblinkami.
Publikováno: 22. 3. 2019, Autor: Redakce , Profil autora: Redakce