Podívejte se na tu krásu. Jedlé květy z čokohmoty jsou pomyslnou třešničkou na dortu každé oslavy. Výtvarnice Zuzana Návarová nás naučí, jak je vyrobit.
Modelovací a potahovací hmotu z čokolády seženeme na internetu. Domácí výroba je poměrně složitá a hmota nemá takové úžasné vlastnosti. Použít ji můžeme místo marcipánu, potahovacích hmot z cukru a hmot ze sušeného mléka. Hmota je tvárná a pružná, a tak se s ní dají potahovat i dorty či modelovat figurky.
Jak vytvoříme květinu z čokohmoty
Zvolíme, jakou květinku vyrobíme. Vyrobit můžeme všechny typy květin, karafiáty, růže, lilie, ibišky, kaly i malé kytičky. Než začneme hmotu používat, tak si jí musíme rozpracovat. Pokud máme větší kus hmoty, tak ji lehce a opatrně nahřejeme v mikrovlnné troubě a pak ji propracujeme do hladké jemné hmoty. Hmota na vykrajování a modelování nemá být ani příliš tuhá (praskala by), ani příliš měkká, přehřátá, ta se potom trhá a drolí. Je to asi taková konzistence, jako když si uděláme linecké těsto.
Aby se s hmotou nejlépe pracovalo, je dobré nemít studený stůl a pomůcky. Musíme brát stále na zřetel, že je to z čokolády a ta na chlad reaguje tuhnutím. To znamená, že tato hmota není vhodná na práci na nerezovém stole a není vhodná pro práci v chladných místnostech. Ideální teplota v místnosti je 20–22 °C.
Modelujeme růži
Hmotu propracujeme do hladké konzistence, vyválíme ji na nepodsypaném stole nebo podložce do síly cca 1–1,5 mm. Vykrájíme kolečka o průměru, který je vhodný k požadované velikosti květu. Na naši růži budeme potřebovat 7 koleček.
Potom odebereme kolečko a na pěnové podložce ho upravíme. Jednu stranu kolečka vyhladíme hladítkem do tenka. První kolečko stočíme do kužele a to tak, že je tenká strana kolečka nahoře. Neuzavíráme kužel úplně, protože do této štěrbinky vkládáme druhý lístek. Ten si upravíme stejně, obtočíme jej kolem kužele a zase neuzavíráme, vkládáme třetí lístek, obtočíme a lehce přimáčkneme.
Poslední čtyři lístky skládáme tak, že první přiložíme na třetí lístek z vnější strany, aby hrana třetího lístku byla v polovině lístku čtvrtého, lístek lehce přimáčkneme na spodní straně a nepřilepujeme strany. Nemačkáme lístky silou, lehce přitlačíme a upravíme tvar. Potom vkládáme postupně zbylé lístky a uzavřeme. Pracujeme lehce, netlačíme na květ. Čím rychleji pracujeme, tím nám hmota lépe lepí a přilne.
Jak růži dozdobíme
Čokohmotu můžeme barvit potravinářskými barvami, které se dají koupit ve specializovaných obchodech s pomůckami pro cukráře, nebo se dají koupit na internetu. Barvy se používají gelové anebo práškové, podle toho, na co barvu potřebujeme. Na barvení hmoty používáme barvu gelovou. Na malování a stínování práškovou naředěnou lihem nebo airbrush (stříkání barvy pomocí pistole).
Zdroj informací: FTV Prima
Publikováno: 10. 3. 2019, Autor: Oldřich Navrátil, Profil autora: Oldřich Navrátil