Ke sváteční štědrovečerní večeři patří i krásně prostřený stůl. Jako každý rok, tak i letos vytáhneme bílý ubrus, starožitný porcelánový servis po babičce a masivní příbory. To vše úhledně naskládáme na stůl, přidáme jako obvykle svícen vyrobený z jablíčka a prasátko z pozlaceného papíru pro ty, co se postili. Nebo že by to letos bylo jinak?
K vánočnímu stolu se váží mnohé tradice. Nohy stolu se například obtáčely řetězem, aby se rodina udržela pohromadě a místo ubrusu se dávala plachta k setí obilí, aby byla zajištěna hojná úroda po celý další rok. Tyto tradice vycházejí pravděpodobně ještě z pohanských rituálů. Křesťanská tradice se na vánočním stole projevuje zejména v pokrmech. Těch jednak bývalo sedm, jako sedm milosrdenství, bolestí a radostí Panny Marie, ale především se vždy jedla ryba, a nemusel to být vždy jen kapr. Ryba totiž symbolizuje Ježíše Krista, jeho řecké označení bylo Iesús Christos Theú Hyios Sótér (Ježíš Kristus, Boží syn, Spasitel) a první písmena tohoto označení dávají dohromady slovo Ichtys, což je řecky ryba.
Ale zpátky k moderní realitě. Ta má s tradicí společné jedno, a tím je dojem hojnosti, kterým má váteční tabule působit především. A jaké převládají styly pro vánoční tabuli? Jednak se můžeme inspirovat křehkou romantikou zimy, kterou symbolizuje bílá nebo stříbrná barva. V kontrastu k těmto barvám postavíme svíčky a živé květiny, které sváteční tabuli zteplí. Skutečným trendem je byzantský styl. Ten je charakterizován až barokní zdobností, ornamenty a barvami jako je bronzová, oranžová či hnědě skořicová. Jinak můžeme vánoční tabuli ladit do jakéhokoliv odstínu a použít jakékoliv dekorace. Opravdu působivé bude, pokud se nám podaří sladit vánoční tabuli s vánoční výzdobou celého bytu, v jednom stylu nazdobený stromek i stůl, případně svícny a další aranžmá. (Více o zdobení vánočního stromku zde.)
Nepřehlédněte! Super fotogalerie vánočních dekorací!
{"type":"import-image-group","image_ids":"[146856,146857,146858,162587,162596,162686,162587,162596,162686,186815,186824,186825,187603,187612,187613,187062,187071,187072,187062,187071,187072,187603,187612,187613,177294,177303,177304,193752,193761,193762,193752,193761,193762,166972,166981,166982,187533,187542,187543,142523,142524,142525,142822,142823,142824,142822,142823,142824,162587,162596,162686,187062,187071,187072,187062,187071,187072,177294,177303,177304,176191,176200,176201,186815,186824,186825,186815,186824,186825,162781,162790,162791,146852,146853,146854,162714,162723,162724,144734,144735,144736,144734,144735,144736,166840,166849,166850,,187062,187071,187072,177294,177303,177304,146852,146853,146854,162901,162910,162911,146852,146853,146854,162901,162910,162911,162901,162910,162911,177294,177303,177304,178017,176997,177006,178017,176997,177006,162714,162723,162724]}
Aby se u nás všichni cítili dobře, přivítáme každého stolovníka originálně pojmenovanou jmenovkou, která jasně určí zasedací pořádek a usnadní nám rozesazování strávníků ke stolu. Tuto jmenovku vyrobíme jednoduše z větvičky, na kterou navážeme stužku s napsaným jménem, můžeme přidat i malou skleněnou kouli nebo přírodní ozdoby. Ti zručnější mohou vyrobit každému strávníkovi malý svícínek, či přivítat ho drobným vánočním aranžmá z větviček a živých květin. Malé strávníky můžeme zase nalákat k vánoční tabuli umně naaranžovanou pochoutkou ze sušeného ovoce. V tomto směru se nekladou naší tvorbě žádná omezení. Jediným omezením je stylová čistota a jednota celé sváteční tabule a dostatečný prostor pro pohodlné jedení, na který musíme při své výtvarné seberealizaci pamatovat. Nakonec můžeme ještě stůl posypat zářivými hvězdami vystříhanými z ozdobného papíru, aby byl dojem hojnosti dokonalý.
Ať už se ale rozhodneme vyzdobit náš vánoční stůl v jakémkoliv stylu, měli bychom vždy dobržet následující zásady prostírání. Především bychom si měli ujasnit, jak za sebou budou následovat jednotlivé chody jídel. Podle toho bychom měli uspořádat příbory. Vždy se začíná vnějším příborem, to znamená, že nejdále od talíře bude příbor na předkrm a příbor pro poslední chod bude naopak u talíře co nejblíž. Talíř i příbory bychom měli umístit tak na šířku palce od okraje stolu, aby se všem jedlo pohodlně a nemuseli se nikam natahovat, ale na druhé straně aby nehrozilo ani nebezpečí převrhnutí.
A nezapomeňte, aby se nás celý další rok drželo štěstí a peníze, radši ještě rychle na lustr pověsíme jmelí a pod talíř každému vsuneme šupinu z vánočního kapra.
Publikováno: 15. 12. 2003, Autor: