reklama

Silvestrovská hostina? Nejen chlebíčky!

Chlebíčky s vlašským salátem, šunkou, vajíčkem a sterilovanou okurkou společně s balíky chipsů a arašídů jsou českou silvestrovskou klasikou. Pokud chcete letos změnu, nachystejte si na Silvestra něco úplně jiného! Zde je malá inspirace.

i (Zdroj: archiv redakce)
Silvestrovská hostina? Nejen chlebíčky!

Ať už hodláte oslavit Silvestra u sebe v obýváku nebo jste pozvaní k přátelům, zkuste letos připravit trošku stylovější pochoutky, které není problém zabalit do krabice a převézt na místo konání. Co třeba pikantní kuřecí křidélka nebo bylinkové brambory? Či originální jednohubky?

Pikantní křidélka

Silvestrovská hostina může letos vypadat určitě trošku jinak než ty předešlé, takže se nebojte experimentování. Osolte a opepřete kuřecí křidélka. Ještě než je ale vložíte do trouby, připravte si na ně jednoduchou omáčku, která dodá křidélkům tu pravou sváteční chuť.

Smíchejte tři polévkové lžíce sojové omáčky s polovinou hrnečku povidlí, třemi kapkami ostré chilli omáčky, dvěma polévkovými lžícemi křenu a jednou lžící hořčice. Povidla můžete nahradit i marmeládou z tmavého ovoce, například z kombinace rybízu, brusinek a jahod.

Aranžmá jídla na talíři – velká inspirativní fotogalerie

Silvestrovská hostina? Nejen chlebíčky!
Silvestrovská hostina? Nejen chlebíčky! (Zdroj: )
Silvestrovská hostina? Nejen chlebíčky!
Silvestrovská hostina? Nejen chlebíčky! (Zdroj: )
Silvestrovská hostina? Nejen chlebíčky!
Silvestrovská hostina? Nejen chlebíčky! (Zdroj: )

Omáčku nalijte na jednotlivá křidélka, která umístíte na pečicí papír, a pečte v troubě na 200 stupňů zhruba 15 až 20 minut. Opečte chleba a křidýlka klidně podávejte s ochucenou hořčicí, vynikající je například ta medová. Uvidíte, že si takové jídlo pak rádi uděláte i na oběd s rýží.

Bylinkové brambory jako rychlé jednohubky

Bylinkové brambory vůbec není těžké připravit, opět to chce jen nápad a trochu elánu. Upečte brambory v troubě a těsně před dopečením je polijte omáčkou z nivy, bazalky, rozmarýnu a tymiánu. Pro lepší chuť je můžete zabalit do alobalu.

Ingredience můžete samozřejmě různě obměňovat, záleží jen na vás, jestli dáte přednost sýrovým nebo masovým variacím. Omáček je celá řada a s pečenými bramborami chutnají výborně, navíc jsou jistě zdravější alternativou tolik oblíbených chlebíčků.

Silvestrovská hostina se neobejde bez šampusu

Pokud se vám nechce připravovat nic teplého, zkuste obměnit jednohubky. Ve specializovaných obchodech nebo v tematických koutcích v supermarketu nakupte exotické ingredience a udělejte letos jednohubky trochu jinak.

Nikdy ale nezapomeňte na sekt nebo šampaňské, které k silvestrovské hostině neodmyslitelně patří. Co takhle kromě jedné jahody připravit ještě obrovský ovocný salát? Fantazii se meze nekladou, zvlášť na konci roku ne, proto se nebojte a s přípravou hostiny si dejte záležet! Silvestrovská hostina je jen jednou za rok!

Další inspirace ve článku Video recept na lahůdkového kapra v zeleninové krustě

Martina Tlachová
Foto: rnhh.de, rawfish.com, thedailygreen.com, photobucket.com, muchmoreenglish.com, brucescatering.com

Publikováno: 30. 12. 2009, Autor: