Namíchat si svůj vlastní parfém znamená vybrat a spojit své nejoblíbenější vůně, které navíc vyjadřují naši osobnost. Láďa Hruška chce být svůj, a tak se od zkušené kosmetičky Vlasty Libotovské přiučí, jak funguje voňavkářská alchymie, a prozradí, jak si vyrobit domácí parfém.
„Lidé se mě dost často ptají, čím voním, že je to krásná vůně,“ říká kosmetička Vlasta Libotovská a dodává: „A navíc se, když se svým parfémem navoním, cítím neskonale šťastná.“ K výrobě parfému budeme potřebovat čirý alkohol a vanilkový lusk. Vanilka sama o sobě nádherně voní – je to orchidej, popínavá teplomilná rostlina s krásnými žlutozelenými květy. Ovšem fantazii a individuálním preferencím se ani při výrobě domácího parfému absolutně meze nekladou, a tak můžeme použít také třeba skořici, hřebíček, hrst oblíbených bylinek, badyán, slupky z citrusů apod.
Co na domácí parfém potřebujeme
- 2 vanilkové lusky
- 80 ml min. 50% alkoholu
- 250 ml destilované vody
- lahvičky s rozprašovačem
Jak při výrobě domácího parfému postupovat
1. krok: vanilkový lusk zalijeme alkoholem
Vanilkové lusky podélně nařízneme, aby lépe pouštěly svou vanilkou vůni. Takto je vložíme do sklenice a zalijeme alkoholem tak, aby byly oba lusky zcela ponořené.
2. krok: vanilku necháme 3 dny vyluhovat
Necháme zhruba 3 dny vyluhovat. Po této době ze sklenice s výluhem vyndáme lusky a naředíme destilovanou vodou.
3. krok: parfém přelijeme do rozprašovačů
Přecedíme do čistých lahviček s rozprašovačem a vanilkový parfém můžeme ihned začít používat.
Publikováno: 18. 2. 2019, Autor: Láďa Hruška , Profil autora: Láďa Hruška