Také máte své oblíbené jídlo z dětství, na které nemůžete zapomenout? Pro paní Markétu Pištorovou z Holic to jsou zadělávané kedlubny s knedlíčky, které vařívala její maminka i babička. A protože je to recept na jídlo velmi chutné, zdravé, ale také dost neobvyklé, rozhodla se paní Pištorová podělit se o své rodinné stříbro s diváky pořadu Vychytávky Ládi Hrušky.
Co budeme na zadělávané kedlubny s knedlíčky potřebovat
Na omáčku
- 1 velkou nebo 2 malé kedlubny
- hladkou mouku
- máslo
- pepř
- sůl
- mletý muškátový oříšek
Na knedlíčky
- staré rohlíky
- mléko
- vejce
- sůl
- čerstvou kadeřavou petrželku
- strouhanku
Jak při přípravě zadělaných kedluben s knedlíčky postupovat
1. krok: nakrájíme kedlubny
Kedlubny oloupeme a nakrájíme na menší kostičky.
2. krok: do jíšky přidáme kedlubny
Na pánvi rozehřejeme kousek másla a zasypeme trochou hladké mouky, kterou za stálého míchání zapražíme dozlatova. Hotovou jíšku zalijeme 750 ml vody, důkladně promícháme a přidáme na kostky nakrájenou kedlubnu.
3. krok: kedlubny okořeníme a povaříme
Osolíme, opepříme, přidáme špetku mletého muškátového oříšku a necháme pod pokličkou zhruba 45 minut vařit. Kedlubny by neměly být tvrdé, ale ani rozvařené.
4. krok: na knedlíčky nakrájíme rohlíky
Rohlíky nakrájíme na kolečka, která nasypeme do větší mísy a zalijeme trochou mléka. Necháme, aby rohlíky mléko vstřebaly.
5. krok: uděláme těsto na knedlíčky
K vymačkaným rohlíkům přidáme žloutek, z bílku ušlehaný pevný sníh, najemno nasekanou petrželku, sůl a pepř. Vše smícháme dohromady. Pokud by bylo těsto příliš řídké, zahustíme ho strouhankou.
6. krok: knedlíčky uvaříme v kedlubnách
Z hotového těsta vykrájíme a pak v ruce vyválíme malé knedlíčky. Ty vložíme do omáčky s kedlubnami, zmírníme teplotu a vaříme zhruba 10 minut. Nakonec posypeme čerstvě nasekanou petrželkou.
Publikováno: 9. 2. 2019, Autor: Láďa Hruška , Profil autora: Láďa Hruška