Čím se nejlépe zahřát, než dobrým horkým pokrmem, jako je hovězí bourguignon? Uvařte si ho podle našeho receptu. Přejeme vám dobrou chuť.
INGREDIENCE:
800 g hovězího masa zadního
350 ml červeného vína
100 g žampionů
1 svazek čerstvých bylin – petrželky, tymiánu, bobkového listu a rozmarýnu
3 ks stroužky česneku
2 ks mrkve
2 ks cibule
3 lžíce olivového oleje
70 g másla
2 lžíce rajského protlaku
1 lžíce hladké mouky
několik kuliček černého pepře
hovězí vývar dle potřeby
sůl
POSTUP PŘÍPRAVY:
1. Hovězí maso nakrájíme na kostky (3×3 cm) a promícháme v míse s cibulí a mrkví nakrájenou na kolečka a na plátky nakrájeným česnekem.
2. Zalijeme červeným vínem, přidáme svazek bylin a necháme v chladu marinovat do druhého dne.
3. Druhý den slijeme přes síto víno a vybereme okapané maso a zeleninu. Bylinky vyndáme a spolu s marinádou uschováme na pozdější použití.
4. V širším hrnci se silnější stěnou zprudka za stálého míchání osmahneme okapané maso a zeleninu.
5. Mírně osolíme a okořeníme pepřem, přidáme marinádu, bylinky a na půlky nakrájené žampiony.
6. Přikryjeme poklicí a necháme na velmi mírném plameni dusit, pozvolna, tak 3 hodiny, směs podle potřeby podléváme teplým hovězím vývarem.
7. Máslo dáme do menší mističky, přidáme k němu mouku a prsty třeme dohladka. Z máslové směsi vytvoříme dvě menší kuličky a těmi zahustíme bourguignon. Poté ochutíme protlakem a ještě krátce povaříme.
8. Bourguignon servírujeme s různě upravenými brambory, těstovinami nebo čerstvou bagetou.
Množství: pro 3-4 osoby
Doba přípravy: 3 hod 20 min plus doba marinování
Dobrou chuť!
Foto: manusmenu.com
Publikováno: 27. 1. 2015, Autor: