reklama

Znáte „quiche“ ?

Nejen Italové mají své slané koláče plné zeleniny, masa, sýrů či koření. I Francouzi si je pečou, zvláště na středovýchodě, ale pizza to není. Je to „quiche“. Znáte quiche? Zkuste ho.

i (Zdroj: archiv redakce)
Znáte „quiche“ ?

Quiche je možná spíše než koláči blízký dortu, neboť pokud se v našich končinách hovoří o koláči, pak se jedná o něco nízkého, plochého a kulatého. A quiche je sice také kulatý, ale poněkud vyšší. Pokud si pak nebudete pod pojmem „nádivka“ představovat něco méněcenného, ale naopak si vybavíte nádivku kvalitní, plnou dobrého masa, zeleniny a koření, pak má quiche blízko právě k ní. Ale dá se jíst i samotný, podobně, jako italská pizza. A navíc není quiche náročný. Zkuste ho a dejte si pak k němu dobré bílé víno.

Není to náročný postup

Budete potřebovat 4-6 vajec, smetanu (pokud nedržíte dietu, pak celých 250 ml), máslo, kterým vymažete formu (rozhodně ne margarín), špetku muškátového oříšku, čtvrt kila uzeného boku či jiné podobné uzeniny (slanina atd.)  a sůl.

Dále budete na základní těsto potřebovat cca ¼ kg mouky, cca 15 deka másla, tři deci vody a  jedno vejce. Tyto čtyři ingredience promícháme, uhněteme bochánek a necháme ho na dvě hodiny odpočinout v lednici. Pak z něj vyválíme necelý centimetr silný plát, vložíme do máslem vymazané formy (klidně větší hrnec), propícháme jej na několika místech vidličkou (cca 5 x) a upečeme ho (200 stupňů asi 12 minut). Základ koláče pak necháme vychladnout.

Aranžmá jídla na talíři – velká inspirativní fotogalerie

Znáte „quiche“ ?
Znáte „quiche“ ? (Zdroj: )
Znáte „quiche“ ?
Znáte „quiche“ ? (Zdroj: )
Znáte „quiche“ ?
Znáte „quiche“ ? (Zdroj: )
Znáte „quiche“ ?
Znáte „quiche“ ? (Zdroj: )
Znáte „quiche“ ?
Znáte „quiche“ ? (Zdroj: )
Znáte „quiche“ ?
Znáte „quiche“ ? (Zdroj: )

Mezi tím nakrájíme uzeninu na plátky, někteří si mohou odříznout „tlusté“, jiní nemusí ani používat bok či slaninu, ale klidně jakoukoliv uzeninu a plátky pak podle libosti naklademe na vychladlé těsto. Pak vyšleháme vejce se smetanou, přidáme sůl, muškátový oříšek a směs nelijeme na uzeninu. Vše pečeme půl hodiny na 200 stupňů. Pokud vás napadne přidat např. pečené maso, sušenou šunku či něco jiného, pak fantazii se meze nekladou.

Quiche se nepodává horký, ale vlažný. Doporučujeme k němu i těžší bílé víno, klidně plné ovocné chuti a třeba právě alsaské, např. tramín. Dobrou chuť.

Dorty – inspirativní fotogalerie

Znáte „quiche“ ?
Znáte „quiche“ ? (Zdroj: )
Znáte „quiche“ ?
Znáte „quiche“ ? (Zdroj: )
Znáte „quiche“ ?
Znáte „quiche“ ? (Zdroj: )
Znáte „quiche“ ?
Znáte „quiche“ ? (Zdroj: )
Znáte „quiche“ ?
Znáte „quiche“ ? (Zdroj: )
Znáte „quiche“ ?
Znáte „quiche“ ? (Zdroj: )
Znáte „quiche“ ?
Znáte „quiche“ ? (Zdroj: )
Znáte „quiche“ ?
Znáte „quiche“ ? (Zdroj: )
Znáte „quiche“ ?
Znáte „quiche“ ? (Zdroj: )

Red.
Foto archiv redakce

Publikováno: 2. 10. 2008, Autor: