reklama

Jak ušetřit energii v kuchyni a jak správně skladovat potraviny: Kam co dát a neplýtvat

Od nového roku zdražily energie – především elektřina, tak se vám jistě bude budou hodit tipy, jak ušetřit energie v kuchyni i jak skladovat potraviny, abyste je nemuseli vyhazovat. Jídlo totiž ztrácí nesprávným skladováním až devadesát procent živin a minerálů. Také se rychleji kazí, prochází mu trvanlivost, plesniví. Z větší míry můžete takovým zbytečným ztrátám zabránit, když budete vědět, kde jaká potravina vydrží déle čerstvá.

Tipy na energetickou úsporu v kuchyni

  • Vařte s pokličkou. Párou totiž uniká spousta energie naprosto zbytečně. Vaření v otevřených nádobách bez pokličky je na spotřebu energie náročnější o 150–300 procent.
  • Lednici nenechávejte dlouho otevřenou, pravidelně ji čistěte a odmrazujte. To samé platí o mrazničce. Lednice by také neměla být příliš blízko sporáku a nemělo by na ni přímo „pařit“ slunce. Aby lednice pak uvnitř udržela chladnější teplotu, vydá více energie. Nikdy do ní nevkládejte teplé pokrmy.
  • Šířka hrnce by měla být vždy přibližně stejná, jako je šířka plotýnky.
  • Do rychlovarné konvice napouštějte jen tolik vody, kolik potřebujete.
  • Pokud chcete něco ohřívat (pizzu) nebo rozpéct rohlíky, použijte pro to kovový plát na vařiči nebo speciální nástavec na toustovač – ušetříte až 70 procent energie.
  • Nepředehřívejte troubu, většinou je to zbytečné (výjimkou jsou speciální těsta). Pokud ji vypnete pár minut před dopečením, využijete zbytek tepla, aniž byste spotřebovávali energii. Troubu také udržujte stále čistou.
  • Máte-li možnost, kupte si myčku nádobí. Jinak se snažte nádobí nemýt pod tekoucí vodou. Je to nejméně úsporná varianta. Při jednom mytí můžete spotřebovat až 120 litrů vody. Tím zbytečně utrácíte.

Potravinová pravidla aneb Co se děje v lednici

  • Tropické ovoce jako mango nebo banán nedávejte do lednice – jsou to potraviny, které by měly být skladovány v pokojové teplotě. Do lednice nepatří ani rajčata. Naopak déle v lednici vydrží svěží jablka.
  • Pečivo vydrží déle čerstvé zabalené do látkové utěrky.
  • Maso nebo mléčné výrobky bez správného chlazení dlouho nevydrží. Patří okamžitě do lednice, nenechávejte je dlouho na teple. Při převozu z obchodu domů můžete využít chladicí tašku, do nákupního košíku tyto potraviny dávejte až těsně předtím, než půjdete ke kase.
  • Důležité je i to, co v lednici kam dáte, vedle čeho, a dokonce i v jakém obalu. Například mrkev by se neměla v lednici skladovat v těsné blízkosti jiné zeleniny, protože by mohla brzy zhořknout. Uchovávejte ji například v plastové nádobě.
  • Do spodních šuplíků patří ovoce a zelenina, nad ně syrové maso. V horní části by měly být mléčné výrobky a úplně nejvýš pak vařené pokrmy.
  • Jogurty postavte v lednici na víčko, nebudou se tak rychle kazit. Vzhůru nohama skladujte i vajíčka, která ale nejdříve vyndejte z kartonu a dejte do zvláštní přihrádky.
  • Uzeniny a sýry vydrží déle čerstvé v plastových krabičkách.
  • Využít můžete i jídlo, které je mírně prošlé nebo už není dobré pro přímou spotřebu – například jogurty. Pár dní po spotřebě by kysaným mléčným výrobkům být nic nemělo, ideálně je můžete zpracovat při pečení. Z přezrálého banánu je výborná bábovka, ze scvrklých jablek bude zase dobrý závin...

Publikováno: 3. 1. 2019, Autor: Ivana Kropáčková , Profil autora: Ivana Kropáčková