reklama

Domácí pekárny a domácí pečivo

Pro mnohé uživatele mají svůj půvab polotovary a instantní potraviny, které nevyžadují v podstatě žádnou úpravu a jsou pokud možno určeny k okamžité konzumaci, případně je stačí zalít např. horkou vodou. Na druhou stranu ale existují i tací, kteří práci v kuchyni vnímají jako tvůrčí činnost a jsou ochotni péci si i vlastní chleba.

Domácí příprava pečiva není ale nějak zásadně časově náročná činnost. Nedá se sice poměřovat s dobou nutnou na ohřátí vody a zalití čaje, ale stejně tak je nevhodné představovat si pod pojmem „domácí pečení chleba“ každodenní vstávání v pět hodin ráno, zadělání těsta, zatopení v peci atp. S domácí, a v podstatě automatickou pekárnou, se příprava na pečení pečiva stává záležitostí několika málo minut a tyto přístroje, pohybující se v pořizovacích cenách řádově cca od 2000 – 5000Kč si pomalu nacházejí cestu i do tuzemských domácností.

Před výběrem té správné pekárny stojí zato uvědomit si jen několik málo základních skutečností a znát alespoň rámcově svá očekávání. V tomto smyslu se dá celá problematika velmi zjednodušených způsobem shrnout do několika vět.
 
Co domácí pekárny umí?
Tyto přístroje nabízejí pečení nejen chleba tak, jak ho známe z pultů obchodů, ale dokáží i bílé pečivo, sendviče, preclíky, některé, a jsou to ty dražší, umí „italský“ chleba, bagety, nebo třeba těsto na pizzu. Vedle toho, že má tedy uživatel na stole skutečně čerstvé pečivo, spočívá výhoda domácích pekáren také v relativně neomezených možnostech vytváření vlastního těsta s vlastními příchutěmi, s vlastním kořením atd. Chléb tedy nemusí být posypaný jen kmínem, nebo třeba sezamovým semínkem, ale může mít kůrku, jejíž sílu (tloušťku) je také možno volit, potřenou a pečenou s pomocí olivového oleje a těsto může obsahovat například po vzoru giabaty sušená rajčata. Zde se fantazii meze nekladou. Stejně tak je možné očekávat i bezlepkový režim. Uživatelé mají možnost připravovat pečivo ze speciálních směsí, které se lidově řečeno do plechárny nasypou a „je to“ a nebo mohou opravu postupně přidávat mouku, kvasnice, vodu atd. Uživatel by si také měl uvědomit, že takto připravené pečivo bude většinou bez konzervačních přípravků a nevydrží tak dlouho „čerstvé“ jako pečivo z běžných obchodů. Je lépe vše zkonzumovat ještě ten den, nicméně, běžně se uvádí doba zachování čerstvosti 48 hodin.

Velká fotogalerie domácích spotřebičů

Každá pekárna obsahuje přirozeně podrobný program a s úspěchem lze očekávat i několik základních receptů. Po zadání klíčových slov „domácí pekárna“ do internetového vyhledávače najde zájemce několik stánek věnovaných této problematice.

 
Konkrétní typy pekáren
Pro ilustraci nyní uvedeme popis základních funkcí namátkou vybraných tří pekáren tak, jak je prezentují jejich výrobci, přičemž první bude představovat nejnižší pořizovací náklady, druhá jakýsi pomyslný střed a třetí pak jedno z nejkomfortnějších zařízení na trhu. Ceny se u různých prodejců mohou přirozeně lišit

Domácí pekárna DOMO-BIELMEIER B 3900 za 1 700Kč připraví chléb o hmotnosti 700 nebo 900 g, nabízí zcela automatické míchání, hnětení, kynutí a pečení, programovatelný časovač až na 13 hodin a pečící formu z nepřilnavého materiálu.

Pekárna ETA SYMPATIC 1149/90000 za 2 400Kč nabízí max. objem chleba 1,3kg, formu s 1 hnětacím hákem, antiadhézní úprava formy, víko se skleněným průzorem, program na džem, 13-ti hodinový časový spínač a displej se zobrazením stavu přípravy.

PANASONIC SD 253 YYDB za 5 200Kč nabízí možnost přidat sušené ovoce nebo ořechy během procesu, poskytuje bezlepkový režim, program pro lehký a bílý italský chléb, speciální režim pro sendviče pro jemný, malý a bílý nebo pšeničný chléb, možnost výběru jedné ze tří velikostí označených XL, L a M a stupně zbarvení kůrky „Light“, „Medium“ a „Dark“, rychlý 45 minut režim těsta na pizzu.

 

František Vlach

 

Foto Rodina.cz, Panasonic, Eta, Bielmeirer a archiv autora

Publikováno: 18. 5. 2006, Autor: