Byl to pro nás houbaře vypečený rok! Kromě Šumavy a vůbec příhraničních hor to letos skoro nikde nebyla žádná velká sláva. Stříbrnou neděli jsem podnikl výpravu do lesa za adventními houbami do vánočního kuby. Našel jsem penízovku máslovou, lištičku pomerančovou i hlívu ústřičnou. Ulevilo se mi, na vánočního kubu to bude určitě stačit!
Letošním nedostatkem hub jsem potrefen i já, a to za nimi vyrážím víkend co víkend. Musel jsem se spokojit se dvěma smaženicemi, několikerou houbovou omáčkou a polévkou,a to bylo zhruba vše. Teprve s příchodem adventu jsem si uvědomil, že nemám žádné sušené houby do vánočního kuby, a to už se mi pěkných pár let nestalo. Kdo jako já vyrazil do lesa v právě uplynulém víkendu, dá mi za pravdu, že se mu naskytl pohled spíše neutěšený. Pošmourné horizonty mezi holými stromy, místy sněhový poprašek a špatná viditelnost.
Adventní houby: penízovka máslová
Vydal jsem se záměrně do jehličnatého lesa, neboť jsem se zde mohl spolehnout na nález natolik odolného houbového „plevele“, jakým jsou penízovky máslové, resp. kuželovité (Rhodocollybia butyracea), kterých v houbařsky úrodnějších letech bývá tolik, že se člověku pro ně ani nechce shýbat. A to přesto, že jde o houbičky jedlé a venkoncem sympatické, právě pro svou růstovou nenáročnost a pozdní výskyt. Poznáme je podle šedohnědého klobouku (jeho zbarvení se však mění podle stavu okolní vlhkosti) a dutého třeně kyjovitého tvaru. Sbíráme jen kloboučky mladých plodnic, starší klobouky jsou příliš vodnaté a třeně zase tuhé.
Adventní houby: lištička pomerančová
V témže jehličnatém lese na mne zářivou oranžovou barvou zasvítila i lištička pomerančová (Hygrophoropsis aurantiaca), již si houbaři často spletou s liškou obecnou. Tato houba se používá jen do směsi, vypadá totiž šťavnatější, než ve skutečnosti je, nevýhodou je též její poněkud vatovitá konzistence. Několik jsem jich sebral, ve vánočním kubovi se jejich fádní chuť ztratí.
Adventní houby: hlíva ústřičná
Ještě že jsem se cestou domů za smrkového lesa pozorně podíval i po několika mohutných kmenech buku. Krásná čerstvá plodnice neobyčejně dobré a léčivé hlívy ústřičné (Pleurotus ostreatus) mně i svou úhledností spravila náladu. Hurá, moje výprava byla úspěšná a na vánočního kubu to bude určitě stačit!
Adventní houby: strmělka přehrnutá
Zcela jsem oželel lákavé plodnice strmělky přehrnuté (Paralepista flaccida) s oranžově okrovými, nálevkovitými kloboučky, ještě před několika lety v atlasech doporučované jako jedlé. Nedávno se však prokázalo, že obsahují malé množství muskarinových jedů. Inu, s houbami to letos opravdu vypadá bledě.
Recept na vánočního kubu z čerstvých adventních hub
Nad klasického kubu z krup a sušených hřibovitých hub není – hlavní je nešetřit česnekem a sádlem! Ale jsou-li vaše letošní zásoby také tak tenké, či dokonce nulové, a máte-li k dispozici houby čerstvé, zkuste variantu bez zapékání, něco na způsob houbového rizota, které dochutíte a taky trochu zahustíte parmazánem či jiným výraznějším sýrem. A jestli nejste milovníky krup a krupek, zkuste směs nejrůznějších druhů, které najdete, osmahnout spolu s nadrobno pokrájenou cibulkou na sádle, osolit, okmínovat a opepřit, podusit do měkka a smíchat s jáhly, kuskusem nebo těstovinovou rýží. Česnek ovšem musí být – ten přidejte až ke konci. A navrch již zmíněný parmazán!
Publikováno: 17. 12. 2018, Autor: Jaroslav Vanča , Profil autora: Jaroslav Vanča