reklama

Chcete se v létě zasytit okroškou? V tom případě potřebujete recept na studenou polévku

Recept na studenou polévku je přesně to pravé, co budeme v nadcházejících teplých dnech potřebovat. Dodá našemu tělu nejen pocit sytosti, ale navíc nás v parných dnech báječně osvěží. Jako bonus můžeme připočítat fakt, že tato polévka se nevaří. To znamená, že při její výrobě ušetříme za elektrickou energii či plyn, které bychom jinak do teplého pokrmu museli investovat.

i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.)
Pokud si chceme připravit lahodnou okrošku, potřebujeme recept na studenou polévku (Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.)

Pokud se chceme pustit do přípravy okrošky, připravíme si recept na studenou polévku. Toto zdravé jídlo bohaté na vitaminy se připravuje zcela bez vaření. Při její výrobě ušetříme za energie, což je v dnešní době pro mnoho lidí velice inspirující. Okroška je báječný pokrm pro nadcházející letní dny. V horkých dnech nás báječně osvěží, zasytí, a navíc ji můžeme mít hotovou během pouhého mrknutí oka.

Potřebné suroviny:

  • 600 ml mléka
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce octa
  • 2 brambory
  • 100 g šunky
  • 2 jarní cibulky
  • 1 salátová okurka
  • 2 vejce
  • 2 lžíce majonézy
  • 1 svazek kopru
  • 1 svazek ředkviček
  • sůl
  • pepř

Recept na studenou polévku je velice jednoduchý. Na okrošku budeme potřebovat mléko, trošku olivového oleje na zakápnutí a asi jednu lžíci octa. Dále si musíme dopředu uvařit 2 velké brambory, ke kterým přidáme šunku, 2 jarní cibulky, velkou salátovou okurku společně s 2 vejci uvařenými natvrdo. Zapomenout však nesmíme ani na majonézu a po svazku kopru a ředkviček. Na celkové dochucení a doladění chutí budeme mít připravenou špetku soli a pepře.

Okrošku připravíme ze šunky, zeleniny a vajec
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.)
Okrošku připravíme ze šunky, zeleniny a vajec

Okrošku začínáme pokrájením šunky, salátové okurky, ředkviček a brambor na malé kostičky. Pár plátků okurky či ředkviček můžeme pokrájet na jemné plátky, které se báječně hodí ke konečnému ozdobení talíře. Připravíme si tedy prkénko a pustíme se do toho. Obě uvařené brambory položíme na prkénko a nakrájíme je na malé kostičky. Naprosto stejný krok provedeme se šunkou a následně i ředkvičkami. Ve chvíli, kdy máme tyto tři suroviny pokrájené, pustíme se do salátové okurky. I tu nakrájíme na menší kousky. V neposlední řadě musíme pokrájet také jarní cibulku.

Nyní přichází na řadu uvařené vajíčko. Vejce zbavíme skořápky a oddělíme bílek od žloutku. Uvařený bílek opět nakrájíme na kostičky a přidáme ke všem pokrájeným surovinám. Uvařený žloutek vložíme do misky na pozdější dobu.

Nyní si smícháme mléko s uvařenými žloutky a přidáme majonézu. Všechny tyto suroviny rozmixujeme a dochutíme. Do misky k uvařeným žloutkům tedy pomalu nalijeme mléko a přidáme 2 lžíce majonézy. Nakonec přidáme ocet sůl a pepř. Všechny tyto suroviny pečlivě rozmixujeme tyčovým mixérem. Zkontrolujeme konzistenci polévky a ochutnáme, zda je chuť přesně taková, jaká má být.

Všechny suroviny pokrájíme na malé kostičky
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.)
Všechny suroviny pokrájíme na malé kostičky

V tuto chvíli nás čeká servírování studené polévky, které je přinejmenším specifické. Připravíme si hluboký talíř. Do talíře vložíme trošku od každé pokrájené suroviny. Při servírování tedy vložíme do hlubokého talíře trochu pokrájených brambor, trošku salátové okurky, ředkviček, jarní cibulky, šunky i vařeného bílku. Vše v talíři zalijeme jednou naběračkou připravené studené polévky a ozdobíme najemno pokrájeným koprem a plátky okurky či ředkviček. Na úplný konec dozdobíme polévku pár kapkami olivového oleje.

Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky

Publikováno: 20. 5. 2023, Autor: Beata Boháčová, Profil autora: Beata Boháčová