Linecké cukroví by na žádném vánočním stole určitě nemělo chybět. Skvěle chutná, krásně voní a pěkně vypadá, ale navíc má magickou sílu, protože přináší do domu štěstí. Máme pro vás dva linecké recepty, pojďme se tedy dát do pečení, vždyť kdo by nechtěl, aby se ho drželo štěstí, že?
Lineckému cukroví se vždycky přisuzovala jistá magická moc, protože je pro něj charakteristické číslo sedm. Do původního těsta patřilo jedenkrát sedm dílů cukru, dvakrát sedm dílů másla a třikrát sedm dílů mouky. A kdo sní najednou sedm kousků lineckého, bude mít štěstí celý rok! Sedmičku lidé odjakživa považují za nejšťastnější číslo - týden má sedm dní, duha sem barev, v pohádkách se to hemží sedmero řekami a sedmero horami, sedmi trpaslíky či sedmi krkavci. Tak honem do pečení!
Šťastné a veselé linecké cukroví
Co na přípravu lineckého cukroví potřebujeme
- 300 g hladké mouky
- 100 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 200 g másla
- 1 žloutek
- 1 lžičku citronové kůry
- lineckou ovocná směs
Jak při přípravě lineckého cukroví postupujeme
Mouku promícháme s oběma cukry a citronovou kůrou. Přidáme změklé máslo a žloutek (měly by mít pokojovou teplotu) a vypracujeme tužší těsto. Zabalíme do fólie a dáme na hodinu do ledničky. S těstem se nejlépe pracuje, když ho vyválíme mezi dvěma potravinářskými fóliemi; nelepí se na váleček a dobře se vykrajuje. Z uleželého těsta vyválíme 3–5 mm silný plát a vykrajujeme smajlíky nebo jiné tvary - polovina musí být hladká na spodní část a polovina s „obličejíkem“ nebo jinými vykrojenými tvary. Rozložíme je na plech vyložený papírem na pečení a dáme do trouby předehřáté na 170 °C na zhruba 10 minut, až zrůžoví okraje sušenek. Necháme vychladnout. Až za studena slepujeme lineckou ovocnou směsí nebo jiným červeným džemem či rosolem.
Linecké cukroví s vanilkou
Co na přípravu lineckého cukroví potřebujeme
- 500 g hladké mouky na křehké pečivo nebo špaldové
- 2 vejce
- 250 g změklého másla
- 250 g moučkového cukru
- jemně strouhanou kůru z 1/2 citronu
- 1 vanilkový lusk
Jak při přípravě lineckého cukroví postupujeme
Prosejeme mouku, cukr a citronovou kůru. Přidejte vejce, dřeň z vanilkového lusku a pokrájené máslo. Vypracujeme hladké těsto, zabalíme ho do potravinové folie a přes noc necháme v lednici. Na pomoučeném vále vychladlé těsto rozválíme na zhruba 4 mm silný plát a vykrajujme z něj různé tvary - polovinu hladkých a poloviny s vykrojeným středem. Cukroví rozložíme na plech vyložený papírem na pečení a dáme do trouby předehřáté na 160 °C. Pečeme dorůžova zhruba 10 minut. Po vychladnutí slepujeme například rybízovou marmeládou.
Publikováno: 7. 12. 2018, Autor: Redakce , Profil autora: Redakce