Nebaví vás štrůdl? Zkuste jablečné tartaletky, které se budou rozplývat na jazyku úplně stejně. Možná je s nimi trochu více práce, ale výsledek stojí za to, navíc vám práci ulehčíme - zkuste si je upéct podle tohoto ověřeného receptu.
Těsto na tartaletky obsahuje:
- 250 g polohrubé mouky
- 180 g másla
- 2 lžíce cukru krystal
- 1 lžičku soli
- 75 ml studené vody
Na náplň potřebujete:
- 3 jablka
- půl lžičky mleté skořice
- 30 g cukru krystal
- 30 g třtinového cukru
- půl lžičky šťávy z citronu
- 1 lžičku hladké mouky
- 25 g rozpuštěného másla
- 1 vajíčko na potření
Pokud vlastníte kuchyňského robota, těsto můžete udělat v něm. Pokud ne, vše budete muset udělat ručně, ale nemusíte se bát, není to nic náročného. Do mísy dejte změklé máslo, mouku, sůl a nakonec vodu. Všechno dobře promíchejte robotem nebo ručně, aby se suroviny spojily.
Pokud děláte těsto v robotu, je potřeba ho ještě pořádně prohníst rukou. Vyklopte si je z mísy na vál posypaný moukou a zpracujte důkladně rukama. To se týká i zpracování těsta rukama. Hotové těsto zabalte do jakéhokoli sáčku a dejte do lednice minimálně na 1 hodinu.
Poté, co těsto vyndáte z lednice, je potřeba ho vyválet. Tloušťka těsta by měla být cca 0,5 cm. Skvělou vychytávkou je položit a rozválet těsto uprostřed dvou pečicích papírů. Nemusíte tak přidávat mouku, aby se těsto nelepilo, nezničíte si tím jeho strukturu.
Z těsta vykrájejte kolečka a vložte do formičky. Pokud vám těsto zbylo, uložte ho zpátky do lednice. Na řadu přichází jablka. Ta ostrouhejte, zbavte je jadřinců a nakrájejte na malé kostičky. Rozehřejte si plotnu a připravte pánev. Jablka vysypte na pánev a přidejte všechny ingredience k vyrobení náplně.
Jakmile je všechno pořádně opražené, sundejte pánev z plotny a směsí naplňte těsto ve formičkách. Vyndejte z lednice zbytek těsta a opět ho rozválejte. Vykrájejte z něj pruhy a z nich vytvořte mřížky.
V misce rozšlehejte vejce a potřete jím tartaletky. Dejte je do trouby a pečte na 180 °C cca 30 minut, těsto by mělo být hezky zlatavé. Vyndejte z trouby, vyklopte z formiček, poprašte moučkovým cukrem a můžete si pochutnávat.
Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky
Publikováno: 6. 5. 2023, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová