Kombinace výrazné, svěží chuti pomerančů se s karamelizovanými tóny sirupu dokonale snoubí. Citrusy jsou právě teď plné chuti a vitaminů. Můžete si z nich připravit skvělý fresh, sníst je jen tak, nebo si z nich připravit úžasný obrácený koláč. A to nejlepší nakonec: s naším receptem tento efektní dezert zvládnete, i když zrovna nejste předurčeni pro život v kuchyni. Budete překvapeni, že se koláč udělá prakticky sám, bude dokonale vláčný a plný pikantních chutí.
Obrácený pomerančový koláč
Pomeranče, a obecně ani ostatní citrusy, se pro pečené dezerty moc nehodí. Mají totiž tendenci se při pečení vysušit. Ale byla by škoda je nevyužít, protože mají skutečně svěží, jedinečnou chuť. Stačí použít francouzský trik a koláč otočit. Místo, aby bylo ovoce jako u tradičního koláče nahoře, schováte je dolů a necháte pořádně vykoupat ve vrstvě sirupu, který při pečení zkaramelizuje a odmění vás nadpozemsky dobrou chutí. Dokonalé manželství z rozumu! A jak na to?
Ingredience na 8-12 porcí:
- 4-5 pomerančů
- 250 g moučkového cukru
- 2 lžíce pomerančového džusu
- 155 g mouky
- 80 g krupice
- 2 lžičky prášku do pečiva
- ½ lžičky soli
- 3 velká vejce
- 210 g olivového oleje
- 3 lžíce pomerančového likéru Cointreau
- 1 polévková lžíce pomerančové kůry
Postup:
Troubu předehřejte na 200 °C. Větší dortovou formu o průměru asi 24-25 cm vymažte olejem a dno vyložte pečicím papírem. Pomeranče dobře omyjte a ze střední části nakrájejte tenké plátky, které zbavte kůry i bílé dužniny. Ze zbylých částí pomerančů nastrouhejte kůru a vymačkejte šťávu.
Přidejte 2 lžíce pomerančové šťávy k 60 g moučkového cukru a cukrovou směs dobře promíchejte. Nalijte ji na dno připravené pečicí formy a rovnoměrně rozetřete. Do cukrové směsi úhledně vyskládejte plátky pomeranče, abyste pokryli celé dno formy. Do misky prosejte 155 g mouky, 80 g krupice, 2 lžičky prášku do pečiva a ½ lžičky soli. Promíchejte.
Do mísy robota vložte 190 g moučkového cukru, rozklepněte 3 vejce a vyšlehejte pomocí šlehacího háku do pěny. Bude to trvat asi 5-7 minut a že je hotovo poznáte tak, že se hmota udrží na šlehací metle a bude tvořit malé, pevné špičky podobné šlehačce.
Za stálého šlehání přilévejte olivový olej. Pak přidejte 3 lžíce pomerančového likéru Cointreau, 1 polévkovou lžíci pomerančové kůry a ¼ lžičky pomerančového extraktu. Promíchejte. Nyní přidávejte do robota postupně všechny sypké suroviny, které jste si připravili do misky a opět důkladně promíchejte.
Těsto nalijte do dortové formy na plátky pomeranče. Vložte formu do trouby a snižte teplotu na 180 °C. Dort pečte 35-45 minut. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Pak formu přiklopte talířem, s citem bouchněte o stůl, aby se koláč uvolnil a opatrně, rychle otočte. Koláč nakrájejte a podávejte.
V příslušenství najdete nástavec pro mletí masa se dvěma nerezovými disky, pět nástavců pro výrobu domácích těstovin a blender. Je možné dokoupit i další příslušenství: třeba hák na těsto, šlehací metlu, plochou metlu a flexi metlu, další nástavce pro těstoviny a cukrovinky, nástavec pro lisování šťáv, nástavec pro plnění domácích klobásek, disky pro krájení a strouhání ad. Nádobu lze mýt v myčce nádobí.
Zdroj informací: Gorenje
Publikováno: 22. 4. 2023, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce