Před Velikonocemi je zvykem péct z kynutého těsta drobné pečivo na oslavu jara ve tvaru mláďátek. A proč zrovna z těsta kynutého? Protože to samo o sobě symbolizuje nový život tím, že při kynutí nabývá na objemu. Velikonoční zajíčci z kynutého těsta skvěle chutnají, ale můžete je použít taky jako dekoraci do misek se zeleným osením nebo jimi obdarovat koledníky. A tady máte recept.
Co na velikonoční zajíčky z kynutého těsta potřebujete:
- 400 g polohrubé mouky
- 100 g celozrnné mouky
- 250 ml vlažné vody
- 50 g rozpuštěného tuku
- 1 vejce
- 1 sáček sušeného droždí
- 1 lžíci moučkového cukru
- 1 lžičku soli
- 1 vejce na potření před pečením
- sezamová semínka na ozdobení ocásku
Jak při pečení velikonočních zajíčků z kynutého těsta postupovat
1. krok
Všechny suroviny na těsto (tedy kromě vejce na potření a sezamových semínek) vložte do mísy robota nebo do větší mísy a umíchejte nelepivé těsto. Přikryjte ho utěrkou a nechte přibližně 1 hodinu na teplém místě kynout.
2. krok
Po vykynutí těsto důkladně propracujte a rozdělte ho na osm stejných dílů. Z každého dílu uválejte dlouhý váleček, ze kterého odkrojte kousek na ocásek. Konce válečků vyválejte do špičky – to budou zaječí uši.
3. krok
Z válečku upleťte tvar zajíčka. Z malého kousku na ocásek vyrobte miniaturní uzlík, který vsaďte do dírky na zaječím ocásku. Uši můžete mírně zploštit.
4. krok
Zajíčky naskládejte na plech vyložený pečicím papírem, přikryjte utěrkou a nechte asi 30 minut kynout. Pak zajíčky potřete rozšlehaným vejcem a ocásek posypejte bílým sezamovým semínkem. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C 20 až 25 minut dozlatova.
Dobrou chuť!
Zdroj informací: UNILEVER ČR, spol. s r.o.
Publikováno: 21. 3. 2018, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce