Velikonoční zajíčci z kynutého těsta: Recept na oslavu jara

Před Velikonocemi je zvykem péct z kynutého těsta drobné pečivo na oslavu jara ve tvaru mláďátek. A proč zrovna z těsta kynutého? Protože to samo o sobě symbolizuje nový život tím, že při kynutí nabývá na objemu. Velikonoční zajíčci z kynutého těsta skvěle chutnají, ale můžete je použít taky jako dekoraci do misek se zeleným osením nebo jimi obdarovat koledníky. A tady máte recept.

Co na velikonoční zajíčky z kynutého těsta potřebujete

  • 400 g polohrubé mouky
  • 100 g celozrnné mouky
  • 250 ml vlažné vody
  • 50 g rozpuštěné hery
  • 1 vejce
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 1 lžíci moučkového cukru 
  • 1 lžičku soli
  • 1 vejce na potření před pečením
  • sezamová semínka na ozdobení ocásku

Jak při pečení velikonočních zajíčků z kynutého těsta postupovat

1. krok: vypracujte těsto a nechte ho vykynout

Všechny suroviny na těsto (tedy kromě vejce na potření a sezamových semínek) vložte do mísy robota nebo do větší mísy a umíchejte nelepivé těsto. Přikryjte ho utěrkou a nechte přibližně 1 hodinu na teplém místě kynout.

Velikonoční zajíčci z kynutého těsta: na teplém místě nechte těsto kynout
Velikonoční zajíčci z kynutého těsta: na teplém místě nechte těsto kynout (Zdroj: archiv Unilever)

2. krok: z vykynutého těsta vyválejte válečky

Po vykynutí těsto důkladně propracujte a rozdělte ho na osm stejných dílů. Z každého dílu uválejte dlouhý váleček, ze kterého odkrojte kousek na ocásek. Konce válečků vyválejte do špičky – to budou zaječí uši.

Velikonoční zajíčci z kynutého těsta: konce válečků vyválejte do špičky
Velikonoční zajíčci z kynutého těsta: konce válečků vyválejte do špičky (Zdroj: archiv Unilever)

3. krok: z válečků vytvořte zajíčky

Z válečku upleťte tvar zajíčka. Z malého kousku na ocásek vyrobte miniaturní uzlík, který vsaďte do dírky na zaječím ocásku. Uši můžete mírně zploštit.

Velikonoční zajíčci z kynutého těsta: z válečků vytvořte zajíčky
Velikonoční zajíčci z kynutého těsta: z válečků vytvořte zajíčky (Zdroj: archiv Unilever)

4. krok: zajíčka upečte dozlatova 

Zajíčky naskládejte na plech vyložený pečicím papírem, přikryjte utěrkou a nechte asi 30 minut kynout. Pak zajíčky potřete rozšlehaným vejcem a ocásek posypejte bílým sezamovým semínkem. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C 20 až 25 minut dozlatova.

Velikonoční zajíčci z kynutého těsta: naskládejte je na plech a upečte
Velikonoční zajíčci z kynutého těsta: naskládejte je na plech a upečte (Zdroj: archiv Unilever)

Související k tématu