Na Velikonoce velmi často připravujeme pokrmy z vajec. Zejména poté, co nás naši malí hodovníci oblaží záplavou koledy, v níž vařená vejce hrají prim. Pokud nám zbydou vejce syrová, máme nápad na přípravu velmi jednoduché a chutné vaječné rolády, která se připravuje trochu netradičně. A přidáme pár receptů na pokrmy z vařených vajec.
Vejce
Naše tradiční surovina, vejce, poslední dobou podražuje tak, že brzy bude cenově nedostupná. Výhodu ovšem mají ti, kdo chovají slepice doma na dvorku, protože mají zaručený stálý přísun čerstvých vajec. Ostatně pokrmů z vajec bychom se neměli vzdávat, protože pro nás znamenají přísun bílkovin.
Blíží se Velikonoce, a to je pro vaječné pokrmy ideální období. Natrénujeme si třeba přípravou netradiční vaječné rolády, která bude hotová doslova za pár minut, a její rychlá a jednoduchá příprava vůbec nic neubere na skvělé a lehké chuti.
Netradiční vaječná roláda
Co budeme potřebovat:
- 2 lžíce oleje
- 120 g tvarohového sýru
- 3/4 hrnku mléka
- 2 lžíce mouky
- 1/4 lžičky soli
- 12 vajec
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- 400 g čedaru
- 300 g šunky
- 2 jarní cibulky
- pažitku
Postup:
Nejprve si namícháme sýrovou směs. Do misky dáme tvarohový sýr a mléko a dobře vymícháme, aby ve směsi nebyly hrudky. Osolíme a zahustíme moukou.
V druhé misce rozšleháme vejce a do nich vlijeme sýrovou směs. Spojíme.
Do pekáčku vložíme pečicí papír, který ještě navíc vymastíme olejem. Do pekáčku pak vlijeme vaječno-sýrovou směs a dáme péct do předehřáté trouby na 180 °C 30 minut. Upečenou placku necháme vystydnout a pomažeme plnotučnou hořčicí.
Nakrájíme jarní cibulku, nastrouháme sýr nahrubo a šunku nakrájíme na nudličky, nebo na větší kousky. Vrstvíme čedar, šunku a jarní cibulku.
Placku stočíme do rolády a vrchní "hřbet" posypeme zbytkem čedaru. Dáme ještě na 10 minut zapéct do trouby. Podáváme jako studenou svačinu nebo večeři.
Recepty z vajec netradičně
Mexická míchaná vejce k snídani
Klasická míchaná vajíčka nebo tradiční "hemenex" k snídani zná asi každý. Vyzkoušejte pikantní vylepšení, kterým jistě zabodujete. Základem jsou samozřejmě vajíčka, ke kterým přidáte fazole, zeleninu a kdo bude chtít, tak i chilli papričku nebo kousek klobásky. Taková snídaně vás postaví na nohy.
Ztracená vejce
Ztracená čili pošírovaná vejce jsou skutečným vrcholným uměním každého kuchaře, se kterým absolutně zazáří. Jsou nedílnou součástí receptů na vejce Benedikt či vejce Florentine, neobejde se bez nich kulajda či koprová omáčka. Tajemství je ve správné přípravě.
V mělkém rendlíku přivedeme k mírnému varu vodu a přidáme do ní lžíci octa. Vejce rozklepneme do hrnečku, ve vodě utvoříme vařečkou vír, vlijeme do jeho středu vejce a necháme prohřívat 3–4 minuty, aby bílek ztuhl, ale žloutek zůstal tekutý. Vylovíme děrovanou naběračkou a dáme do misky s ledovou vodou rychle zachladit.
Mini Pavlova
- 150 g bílků (z cca 4 vajec)
- 200 g cukru krupice
- 2 lžíce citronové šťávy nebo vinného octa
- 2 lžíce bramborového škrobu
- špetka soli
- 250 g mascarpone
- 100 ml smetany ke šlehání 33%
- ovoce
Připravíme si všechny suroviny a přesně je odvážíme. Nachystáme si plech s pečicím papírem. Plech potřeme pomocí mašlovačky olejem a pečicí papír přitiskneme k plechu. Rozehřejeme si troubu na 150 °C. Ve větší míse vyšleháme bílky se špetkou soli. Misku musíme předem řádně odmastit. Po 2 minutách šlehání bílků při střední rychlosti zvedneme otáčky a budeme šlehat další 3 minuty, přičemž každou minutu přisypeme třetinu množství cukru.
Šleháme v jednom směru, abychom nenarušili strukturu bílků. Potom již šleháme naplno posledních 5 minut. Sníh musí tvořit pevné špičky. Zasypeme škrobem a jemně párkrát překládáním zamícháme, aby byl celý škrob vmíchán do bílků. Také vmícháme pár tahy citronovou šťávu.
Směs naplníme do cukrářského sáčku s velkou špičkou. Na pečicí papír tvoříme malá hnízda - nejprve dno, a poté dokola stěny, které dvakrát obtočíme dokola.
Hnízda vložíme do trouby, kterou jsme si rozehřáli na 150 °C. Ihned po vložení stáhneme teplotu na 120 °C a sušíme 55 minut, poté vypneme troubu. V žádném případě troubu ani v průběhu pečení, ani poté neotvíráme, pouze jí vypneme a necháme hnízda do vychladnutí při zavřených dvířkách, teprve po vychladnutí vyjmeme. Vychladlé korpusy plníme vyšlehanou smetanou s mascarpone. Zdobíme ovocem.
Z vajec lze vytvořit spoustu dokonalých a chutných pokrmů. Záleží jen na vaší odvaze a šikovnosti. Nebojte se pustit i do přípravy pokrmů z vařených vajec, ostatně po Velikonocích budete mít jedinečnou příležitost.
Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky; receptynakazdyden.cz; apetitonline.cz; vareni.cz
Publikováno: 7. 4. 2023, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová