Co by byl jablečný závin bez listového těsta? Nejjednodušší je jít do obchodu a koupit si ho ať už chlazené, či mražené. Je to možnost nejrychlejší, ne však nejlepší, protože takové listové těsto obsahuje spoustu přidaných látek a chuťově také nic moc. Proč tedy nevyzkoušet těsto domácí? Nemusíte se bát, je to snazší, než to vypadá. Jedinou podmínkou jsou kvalitní suroviny
Listové těsto je křehoučké těsto se spoustou lístků, které v puse jemně křupnou, a pak se rozplynou na jazyku. Je velmi oblíbené po celé generace, vždyť kdo by nemiloval třeba takový jablečný závin?
Recept na domácí listové těsto
Ingredience:
Vodová část:
- 250 g pšeničné hladké mouky
- 1 žloutek
- 120 ml vody
- 1 polévková lžíce octa
- 1 čajová lžička soli
- 1 polévková lžíce rumu
- 1 polévková lžíce oleje
Máslová část:
- 100 g špaldové hladké mouky
- 250 g másla
Postup:
Při přípravě listového těsta budeme zadělávat těsta dvě. Máslové těsto a vodové těsto. Nejprve si zpravujeme těsto máslové. Smícháme máslo s moukou a výsledné těsto necháme hodinu odležet v lednici.
Vodové těsto vypracujeme nejlépe v robotu. Smícháme všechny ingredience a za pomoci hnětacího háku vytvoříme hladké těsto, zabere nám to cca 5 minut. Těsto zabalíme do pytlíku a dáme také na hodinu odpočinout do lednice.
Po hodině vyndáme těsta z lednice, každé zvlášť dáme mezi dva pláty pečicího papíru a vyválíme obdelník. Sundáme těsta z pečicího papíru a položíme na sebe, nejprve vodové těsto a na něj potom připravenou máslovou část.
Následuje překládání, levou stranu těst přeložíme do středu obdelníku a pravou stranu přeložíme přes levou. Takto přeložené těsto vložíme na 30 minut odpočinout do lednice. Následně tento postup ještě dvakrát opakujeme.
S těstem můžeme ihned pracovat, lepší je však nechat ho přes noc vychladit.
Zdroj informací: MLÝN PERNER SVIJANY spol. s r.o., Pernerka
Publikováno: 11. 4. 2023, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce