Co by byl jablečný závin bez listového těsta? Nejjednodušší je jít do obchodu a koupit si ho ať už chlazené, či mražené. Je to možnost nejrychlejší, ne však nejlepší, protože takové listové těsto obsahuje spoustu přidaných látek a chuťově také nic moc. Proč tedy nevyzkoušet těsto domácí? Nemusíte se bát, je to snazší, než to vypadá. Jedinou podmínkou jsou kvalitní suroviny
![](https://img.primadoma.cz/w_2/bd/83/column/bd83e757daacf03d86440c42e3d8dbbb_depositphotos_12703692_l.jpg)
Listové těsto je křehoučké těsto se spoustou lístků, které v puse jemně křupnou, a pak se rozplynou na jazyku. Je velmi oblíbené po celé generace, vždyť kdo by nemiloval třeba takový jablečný závin?
Recept na domácí listové těsto
Ingredience:
Vodová část:
- 250 g pšeničné hladké mouky
- 1 žloutek
- 120 ml vody
- 1 polévková lžíce octa
- 1 čajová lžička soli
- 1 polévková lžíce rumu
- 1 polévková lžíce oleje
Máslová část:
- 100 g špaldové hladké mouky
- 250 g másla
Postup:
Při přípravě listového těsta budeme zadělávat těsta dvě. Máslové těsto a vodové těsto. Nejprve si zpravujeme těsto máslové. Smícháme máslo s moukou a výsledné těsto necháme hodinu odležet v lednici.
Vodové těsto vypracujeme nejlépe v robotu. Smícháme všechny ingredience a za pomoci hnětacího háku vytvoříme hladké těsto, zabere nám to cca 5 minut. Těsto zabalíme do pytlíku a dáme také na hodinu odpočinout do lednice.
Po hodině vyndáme těsta z lednice, každé zvlášť dáme mezi dva pláty pečicího papíru a vyválíme obdelník. Sundáme těsta z pečicího papíru a položíme na sebe, nejprve vodové těsto a na něj potom připravenou máslovou část.
![Tip: Těsto válejte na pečicím papíře](https://img.primadoma.cz/w_2/b3/e2/column/b3e274cf398fca37b6544dff6382a507_depositphotos_44301699_l.jpg)
Následuje překládání, levou stranu těst přeložíme do středu obdelníku a pravou stranu přeložíme přes levou. Takto přeložené těsto vložíme na 30 minut odpočinout do lednice. Následně tento postup ještě dvakrát opakujeme.
![Správně připravené listové těsto nádherně lístkuje](https://img.primadoma.cz/w_2/92/61/column/9261dc3878979ccfb6f9f56e4aaa7238_listove-testo-www-pernerka-cz.jpg)
S těstem můžeme ihned pracovat, lepší je však nechat ho přes noc vychladit.
Zdroj informací: MLÝN PERNER SVIJANY spol. s r.o., Pernerka
Publikováno: 11. 4. 2023, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce