reklama

Staňte se bohy kuchyně s domácím listovým těstem

Co by byl jablečný závin bez listového těsta? Nejjednodušší je jít do obchodu a koupit si ho ať už chlazené, či mražené. Je to možnost nejrychlejší, ne však nejlepší, protože takové listové těsto obsahuje spoustu přidaných látek a chuťově také nic moc. Proč tedy nevyzkoušet těsto domácí? Nemusíte se bát, je to snazší, než to vypadá. Jedinou podmínkou jsou kvalitní suroviny

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Domácí listové těsto se hodí pro přípravu sladkých i slaných dobrot (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Listové těsto je křehoučké těsto se spoustou lístků, které v puse jemně křupnou, a pak se rozplynou na jazyku. Je velmi oblíbené po celé generace, vždyť kdo by nemiloval třeba takový jablečný závin?

Recept na domácí listové těsto

Ingredience:

Vodová část:

  • 250 g pšeničné hladké mouky
  • 1 žloutek
  • 120 ml vody
  • 1 polévková lžíce octa
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 polévková lžíce rumu
  • 1 polévková lžíce oleje

Máslová část:

  • 100 g špaldové hladké mouky
  • 250 g másla

Postup:

Při přípravě listového těsta budeme zadělávat těsta dvě. Máslové těsto a vodové těsto. Nejprve si zpravujeme těsto máslové. Smícháme máslo s moukou a výsledné těsto necháme hodinu odležet v lednici.

Vodové těsto vypracujeme nejlépe v robotu. Smícháme všechny ingredience a za pomoci hnětacího háku vytvoříme hladké těsto, zabere nám to cca 5 minut. Těsto zabalíme do pytlíku a dáme také na hodinu odpočinout do lednice.

Po hodině vyndáme těsta z lednice, každé zvlášť dáme mezi dva pláty pečicího papíru a vyválíme obdelník. Sundáme těsta z pečicího papíru a položíme na sebe, nejprve vodové těsto a na něj potom připravenou máslovou část.

Tip: Těsto válejte na pečicím papíře
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Tip: Těsto válejte na pečicím papíře

Následuje překládání, levou stranu těst přeložíme do středu obdelníku a pravou stranu přeložíme přes levou. Takto přeložené těsto vložíme na 30 minut odpočinout do lednice. Následně tento postup ještě dvakrát opakujeme.

Správně připravené listové těsto nádherně lístkuje
i (Zdroj: MLÝN PERNER SVIJANY spol. s r.o., Pernerka)
Správně připravené listové těsto nádherně lístkuje

S těstem můžeme ihned pracovat, lepší je však nechat ho přes noc vychladit.

Zdroj informací: MLÝN PERNER SVIJANY spol. s r.o., Pernerka

Publikováno: 11. 4. 2023, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce