reklama

Dort plný tajemství vykouzlí úžas na dětských tvářích

Dort plněný lentilkami je výborný nápad, jak připravit nečekané překvapení pro naše ratolesti. Žádná oslava se neobejde bez dortu a ten náš, který bude naplněn různobarevným překvapením, vykouzlí úžas na nejedné tváři. Jeho porcování budou s úžasem přihlížet nejen děti, ale i dospělí. Nepřeberné množství barevných čokoládových čoček valících se jedna přes druhou vyburcují přihlížející obecenstvo k radostnému povyku.

i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Dort plněný lentilkami je výborný nápad, jak překvapit naše děti (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Dort plněný lentilkami prostě musíte vyzkoušet

Úžasu na tvářích všech přihlížejících může konkurovat snad jen vytříbená chuť dobroty, bez které by se neobešla žádná správná dětská slavnost. Dorty jsou jakýmsi symbolem každé správné oslavy. Nečekanou alternativou nejrůznějších dětských zákusků je vysoký, barevně sladěný dort plněný lentilkami. Při krájení oblíbené sladkosti nikoho ani nenapadne, že by mohl skrývat nečekané překvapení.

Všichni známe klasické a chronicky známé dorty i nejrůznější dětské variace, které bývají inspirovány pohádkovými postavičkami. Kdo by však čekal, že při porcování se na nás vyvalí přehršel různobarevných čokoládových čoček? Úžas na dětských tvářích je k nezaplacení. A právě tento dort dokáže vykouzlit nejen kýžený úžas, ale i vyvolat nevídaný jásot. Pojďme se nyní podívat, jak dort plný překvapení připravit.

Na dort plněný lentilkami budete potřebovat:

Korpus:

  • 6 vajec
  • 240 g cukru krupice
  • špetka soli
  • 6 lžic oleje
  • 240 g hladké mouky
  • kypřicí prášek do pečiva
  • barvivo

Krém:

  • 750 g mascarpone
  • moučkový cukr
  • 400 ml 33% smetany
  • čerstvé ovoce
  • vanilku
  • barvivo
  • čokoládové čočky (lentilky)

Samotný dort se skládá z piškotového korpusu a krému, do kterého přidáme čerstvé ovoce. Nakonec celý výtvor obohatíme tajnou náplní. Na výrobu korpusu budeme potřebovat 6 vajec, krupicový cukr, špetku soli, 6 lžic oleje, hladkou mouku a špetku kypřicího prášku. Začneme přípravou sněhu. Žloutky zatím ponecháme odpočívat v odměrce a použijeme je později. Mísu se všemi 6 bílky vložíme do mixéru a spustíme fázi míchání. Ve chvíli, kdy máme tyto bílky lehce našlehané, začneme postupně přisypávat krupicový cukr. Postupné přisypávání je pro výrobu těsta velice zásadní. Právě pomalé a postupné přisypávání má za následek perfektní rozpuštění jednotlivých krystalů.

Jakmile docílíme správného našlehání bílků s cukrem, přidáme barvivo. Volba barevné kombinace závisí pouze na naší fantazii. Na špičku nože nabereme např. zelené barvivo, které vložíme do mísy a opět spustíme šlehání. Směs se postupným šleháním začíná zbarvovat do jemně nazelenalého odstínu.

Do piškotového těsta přidáme barvivo, aby byl dort veselejší
i (Zdroj: DOMA MEDIA s.r.o.)
Do piškotového těsta přidáme barvivo, aby byl dort veselejší

Po pečlivém promíchání přichází na řadu žloutky. Za postupného míchaní lijeme žloutky k ostatním přísadám a promícháme. V posledním kroku dojde i na hladkou mouku, kterou do připraveného základu prosijeme a velice jemně promícháme ručně. Máme připravený i kypřicí prášek do pečiva. To je však pouze pomocná berlička, protože ve chvíli, kdy se nám podaří perfektně a správně promíchat vejce, žádný kypřicí prášek nebudeme potřebovat. Máme-li však obavy, aby korpus vyběhl tak, jak má, přidáme k hladké mouce i špetku prášku do pečiva a vše jemně promícháme. Připravenou směs nalijeme do dortové formy a vložíme do předehřáté trouby. Korpus pečeme zhruba 45 minut na 180 °C.

Piškotový korpus je v troubě a my se s klidným srdcem můžeme pustit do přípravy dortového krému. Připravíme si tedy mascarpone, moučkový cukr, smetanu ke šlehání, čerstvé ovoce a čokoládové čočky čili lentilky. Abychom docílili krásně barevného veselého dortu, použijeme do krému navíc dvě různá barviva.

V prvním kroku si opět připravíme nerezovou mísu, do které vložíme mascarpone a moučkový cukr. Zapneme mixér a pustíme se do šlehání sladké hmoty. Postupně do mísy přiléváme 33% smetanu. Když začíná konzistence vložených surovin připomínat krém, vezmeme si vanilku a nožem setřeme veškerý voňavý vnitřek, který přidáme ke směsi. Vše promícháme. Připravený krém nyní rozdělíme na dvě poloviny. Do jedné poloviny vmícháme barvivo, aby byl dort veselejší, a do té druhé můžeme přimíchat nakrájené čerstvé ovoce.

Do krému přimícháme nakrájené čerstvé ovoce
i (Zdroj: DOMA MEDIA s.r.o.)
Do krému přimícháme nakrájené čerstvé ovoce

V tuto chvíli přecházíme k finálnímu kroku. Máme upečené a vychlazené 2 korpusy, které musíme rozříznout. Korpusy můžeme rozříznout nožem, nebo můžeme použít různé pomůcky jako např. prokrajovací formu na dort či pilku na dorty s ozubenou čepelí. Po rozkrojení korpusů máme 4 kulaté díly. Jednu část z korpusů, ideálně dno, necháme bokem. Tento díl bude tvořit vrchní část dortu, tudíž jej nebudeme vykrajovat. Do všech zbylých 3 dílů uděláme vykrajovátkem doprostřed dortového korpusu díru. Vyrobíme tak vlastně skrýš pro lentilky.

Dortový korpus rozkrojíme
i (Zdroj: DOMA MEDIA s.r.o.)
Dortový korpus rozkrojíme

Prostor uprostřed kruhového dortového podstavce nyní potřeme vrstvou barevného krému a položíme první piškotový korpus s vyříznutou dírou. Krém, který jsme obohatili o čerstvé ovoce, vložíme do zdobicího sáčku a následně jím zdobíme vrchní část kruhového korpusu. Na krémovou vrstvu položíme druhou část korpusu, kde jsme opět vykrajovátkem odstranili prostřední část. I tento díl ozdobíme krémem ze zdobicího sáčku.

Naprosto stejný postup zvolíme i u třetí části korpusu. Po nanesení krému nasypeme doprostřed dortu čokoládové čočky, které následně zakryjeme poslední částí korpusu. Jedná se o spodní díl, který jsme si na začátku položili stranou. Tento díl zakryje barevné lentilky a my tak vytvoříme kompletní dortový základ, jenž stačí pouze potřít.

Korpusy prokládáme krémem
i (Zdroj: DOMA MEDIA s.r.o.)
Korpusy prokládáme krémem

Celý dort kompletně potřeme krémem, zakryjeme veškeré nerovnosti a vytvoříme hladkou krémovou vrstvu po celém obvodu i vrchní části dortu plněného lentilkami. Vrchní část dortu můžeme navíc ozdobit čerstvým ovocem.

Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky, Láďa Hruška

Publikováno: 31. 3. 2023, Autor: Beata Boháčová, Profil autora: Beata Boháčová