Receptů na zaručeně pravý boršč máme jako hub po dešti. Každý z těch receptů se malinko odlišuje, tu ingrediencemi, tu postupem. Výsledkem je ale vždy skvělá hustá polévka s nezbytnou červenou řepou, zelím a masem nebo klobásou. My pro vás máme trochu symbolický recept na úsporný a rychlý boršč v česko-ukrajinské verzi.
Recept na boršč ve verzi česko-ukrajinské
I když bude spousta slovanských národů tvrdě protestovat, prakolébka pravého boršče je prý na Ukrajině. Nefalšovaný boršč má jako základ hovězí vývar, který musí být poctivý a silný jako noha od stolu. Mezi další nezbytné suroviny patří zelí, kořenová zelenina a samozřejmě červená řepa.
Přípravy na vaření pravého boršče jsou celkem dlouhé a časově náročné. Především při vaření hovězího masa je nutné dbát na uvaření dobrého taženého vývaru, aby byla polévka silná. Pokud se nám ale nechce čekat nebo kazit boršč bujónem v kostce a nemáme-li zásobu vlastnoručně uvařeného vývaru, můžeme vyrobit jednodušší a rychlejší verzi v takové česko-ukrajinské koprodukci.
Co budeme potřebovat:
- 1 libovou klobásu
- 1 malou hlávku zelí
- 1 červenou řepu
- 1 cibuli
- 1 mrkev
- 2 stroužky česneku
- 1 l vývaru
- sůl a pepř
- máslo
- 1 zakysaná smetana
Postup:
Nastrouháme mrkev a červenou řepu a obě suroviny osmažíme na másle asi 5 minut.
Než se nám orestuje mrkev s řepou, nakrájíme si hlávku zelí na tenké nudličky.
Protože místo masa použijeme klobásu, nakrájíme ji na kolečka. K tomu rozkrájíme na čtvrtky cibuli a česnek na plátky.
Vše dáme do hrnce k mrkvi a řepě a zalijeme vývarem. Vaříme do změknutí zeleniny asi 15 minut, osolíme a opepříme.
Na talíři dozdobíme lžičkou kysané smetany. Můžeme přilepšit malou snítkou kopru nebo několika lístky petrželky kudrnky.
Boršč je považován za výživnou polévku, v níž se snoubí chutě zeleniny s masem či klobásou. Je plná vitaminů i stopových prvků nebo minerálů.
- Například červená řepa je superpotravinou sama o sobě. Nalezneme v ní až neuvěřitelné množství minerálních látek - hodně železa, vápníku, fosforu, hořčíku, mědi, draslíku, zinku a menši množství dalších prvků. Je to úžasný detoxikační prostředek, čistí tělo od těžkých kovů a radioaktivních látek, je vhodná při ozařování a chemoterapii, dně, revmatismu, ekzému, lupénce a dalších kožních problémech.
- Zelí zase podporuje činnost trávicího a močového ústrojí, zlepšuje zažívání a látkovou výměnu (metabolismus). Díky vysokému obsahu vitaminů je lékem při hypovitaminóze, urychluje rekonvalescenci, celkově posiluje organismus. Zlepšuje krevní oběh, činnost jater i žlučníku. Detoxikuje organismus. Šťáva ze zelí je spolehlivým lékem žaludečních a dvanácterníkových vředů. Kysané zelí pomáhá při zácpě. Regeneruje játra poničená drogami, léky, alkoholem nebo po žloutence.
- Mrkev obsahuje betakaroten i vitaminy B1, B2 a C. Je účinná při žaludečních i střevních potížích k péči o sliznici střeva. Podporuje trvale nezbytnou regeneraci pokožky, očí, zrakových nervů a sliznic.
- Klobása bohužel žádné vitamíny ani minerální látky neobsahuje, ale co by byl svět bez poctivé vyuzené klobásy?
Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky; bylinkyprovsechny.cz
Publikováno: 24. 3. 2023, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová