Škubánky jsou jídlo z kuchyně našich babiček. Dnes na ně někdy pohlížíme s mírným despektem, přitom si to vůbec nezaslouží. Jejich příprava je jednoduchá a posypané mákem nebo připravené naslano jsou skutečnou pochoutkou.
Škubánky jsou vzpomínkou na babičky, které je dělávaly takové, že se na ně sbíhaly sliny jen při nepatrné zmínce. Možná byste si je také rádi připravili, ale obáváte se, že nebudou takové, jaké jste znali z dětství. Nebojte se toho, jejich příprava je jednoduchá a stačí znát jen pár vychytávek, abyste se mohli rodině pochlubit skvělým "retro" jídlem.
Vychytávky s máslem a moukou
Na škubánky jsou nejvhodnější brambory varného typu C, tedy ty, které mají nejvíce škrobu a při vaření rychle měknou a křehnou. Množství odhadněte podle toho, pro kolik strávníků chcete škubánky připravit. Brambory vařte asi 15 minut, ale raději je průběžně kontrolujte, neměly by se rozvařit, ale zároveň musí být "hotové".
Vodu z brambor sceďte stranou, může se vám ještě hodit. Vařené brambory nechte v hrnci a zasypte je hladkou moukou. Vše pak přiklopte a ponechte asi 20 minut společně "zapařit". Potom vypracujte z brambor a mouky těsto, které nepatrně přisolte. Pokud se vám bude zdát příliš tuhé, přilijte trochu vývaru z brambor. Aby se vám škubánky lépe tvarovaly, rozpusťte si dostatek másla. V něm budete namáčet lžíci vždy předtím, než s její pomocí vytvoříte bramborovou šištičku.
Hotové škubánky posypte mletým mákem, který smícháte s moučkovým cukrem. Stejně dobře ale chutnají třeba posypané strouhaným tvarohem a někde se podávají sypané i strouhaným perníkem. Zbytek rozpuštěného másla použijte na domaštění.
Křupavé placičky nezklamou
Velmi často se stane, že škubánkové těsto zbyde. Využít ho můžete na slané škubánkové placičky. Před jejich přípravou těsto ještě trochu přisolte, a pak z něj vytvarujte placičky, které opečete na rozpáleném tuku, nejlépe na sádle nebo na kvalitním oleji.
Dozlatova opečené křupavé placičky ihned podávejte. A kdo má opravdu mlsný jazýček, může přimíchat do těsta nadrobno nakrájenou anglickou slaninu nebo je posypat kvalitním sýrem, který se během opékání krásně roztaví.
Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky
Publikováno: 18. 3. 2023, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová