reklama

Nepodceňujte pravidelné čištění trouby. I to ovlivní spotřebu

Špinavá trouba není nic pěkného. Ulpělé nečistoty a přiškvařené cákance však nejsou jen věcí estetiky. Staré zapečené nánosy šťáv a tuku z grilování nebo přípravy pečínek s omáčkami ovlivňují podle odborníků také spotřebu drahé energie. A v neposlední řadě i naše zdraví.

i (Zdroj: MORA MORAVIA, s.r.o.)
Jen čistá trouba je zárukou kvalitních pokrmů (Zdroj: MORA MORAVIA, s.r.o.)

Trouba se starými spečenými cákanci na stěnách i dvířkách trouby rozhodně volá po vaší pozornosti. Je zřejmé, že dlouho a dobře sloužila a teď chce zase něco na oplátku zpátky: důkladný úklid. Zdaleka ale nejde jen o to, abyste měli kuchyni jako ze žurnálu.

Zanesení povrchu trouby a topných těles připáleninami brání rovnoměrnému ohřevu. Proto nebude výsledek pečení takový, jaký byste si přáli: místy bude pokrm nedopečený. Na tento nedokonalý výsledek budete kromě toho spotřebovávat víc energie, a tedy svých vlastních peněz.

Navíc starý připálený tuk začne po čase uvolňovat uhlíkové plyny. Ty mohou ovlivnit chuť a vůni jídla, naplnit kuchyni kouřem a nepříjemnými pachy. Nánosy starého tuku se navíc mohou v krajním případě i vznítit.

Předehřátou troubu jde vyčistit pomocí směsi z kypřicího prášku s octem, to ale funguje jen u čerstvých nečistot. S připáleninami staršího data si poradí jen agresivnější čisticí prostředky, které nemusejí být prospěšné ani přírodě, ani nám a nejsou zrovna levné.

Údržbě trouby se věnujte pravidelně
i (Zdroj: MORA MORAVIA, s.r.o.)
Údržbě trouby se věnujte pravidelně

Proto, jestli se poohlížíte po nové troubě nebo moderním sporáku, vybírejte mezi úspornými spotřebiči s některou z automatických funkcí pro čištění vnitřku trouby. Zbavíte se tak úmorného a neoblíbeného čištění spotřebiče.

Tip redakce:

Moderní sporák MORA I 8688 BX ve stylovém nerezovém provedení se sklokeramickou indukční deskou a multifunkční troubou s přidanou párou spadá do energeticky úsporné třídy „A“ a potěší i při své 50 cm šířce velkým užitným objemem trouby 70 l. Varná deska se ovládá dotykově a umožňuje spojit dvě levé samostatné varné zóny do jedné velké, abyste mohli vařit i ve velkých nádobách.

Trouba má inovativní patentovaný klenutý vnitřek s vylepšeným tvarem, novou konstrukcí a umístěním topných těles i novým rozložením ventilačních otvorů a peče naprosto rovnoměrně. Je vybavená 11 pečicími programy včetně dvou parních a úctyhodným teplotním rozsahem 50-275 °C. Skvělá je i možnost zdravého horkovzdušného fritování s minimem tuku nebo zcela bez tuku, unikátní je navíc speciální program pro přípravu mražených jídel nebo rozpékání mraženého pečiva bez nutnosti předehřívání trouby. V případě potřeby se trouba předehřeje na 200 ˚C za rekordních méně než 5 minut.

Potěší tiché a šetrné zavírání dvířek trouby, teleskopické výsuvy pro bezpečnou manipulaci s připravovaným jídlem, praktický úložný prostor i bohaté příslušenství. Perfektní vyčištění vnitřního prostoru bez námahy a chemie zajistí po každém větším pečení funkce ECO Clean. Skvěle vybavený moderní sporák stojí 14 990 Kč.

Nejdokonalejší je pyrolýza

Pyrolytické čištění je založené na velmi vysokých teplotách. Trouby, které toto dokonalé automatické čištění umožňují, mají povrch z velmi odolného speciálního smaltu a díky skvělé izolaci trouby i dvířkám se čtyřmi bezpečnostními skly nedochází ke znatelnému uvolňování tepla do okolí. Program trvá okolo 90 minut a po celou dobu jsou z bezpečnostních důvodů dvířka trouby uzamčená. Po vychladnutí trouby stačí pouze setřít nečistoty hadříkem bez použití jakýchkoliv chemických prostředků.

Parní čištění

Aby bylo parní čištění nejúčinnější, mělo by probíhat pravidelně po každém větším pečení, během něhož se mohl uvolnit do vnitřního prostoru trouby tuk nebo šťáva z pokrmu.

Parní čištění udělá všechnu práci za vás
i (Zdroj: MORA MORAVIA, s.r.o.)
Parní čištění udělá všechnu práci za vás

A jak to funguje? Vše, co je potřeba udělat, je nalít asi půl litru vody do pekáče, vložit jej do trouby a spustit program. Asi po 30 minutách už můžete sledovat výsledek, kterým je viditelně čistý povrch celého vnitřku trouby. Na závěr stačí nečistoty jednoduše otřít hadříkem. Cennou energii můžete ušetřit tím, že parní čištění spustíte krátce po dopečení, když je ještě trouba zahřátá.

Zdroj informací: MORA MORAVIA, s.r.o.

Publikováno: 14. 3. 2023, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce