Máte rádi pochoutky z kynutého těsta a chcete zkusit něco nového? Zkuste podle našeho receptu upéct kynuté švestkové taštičky s pikantně sladkokyselou cibulovo-švetkovou náplní. Kdo je jednou ochutná, už jim zůstane věrný napořád.
Co na kynuté cibulovo-švestkové taštičky potřebujeme
Na těsto
- 500 g hladké mouky + mouku na vál
- 1 lžičku soli
- 1 lžičku cukru
- 4 lžíce oleje
- 4 lžíce bílého balzamikového octa
- 1 balíček sušeného droždí Dr.Oetker
- 250 ml teplé vody
Na náplň
- 200 g sušených švestek
- 2 větší červené cibule
- 4 lžíce oleje
- ½ lžičky soli
- 1 lžíci cukru
- 2 lžce balzamikového octa
- 150 g zakysané smetany
Jak při přípravě kynutých cibulovo-švestkových taštiček postupovat
1. krok: připravíme si těsto a náplň
Na těsto v míse smícháme mouku s droždím, solí a cukrem. Přidáme olej, ocet a vodu a ručně vypracujeme dohladka. Těsto zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme zhruba 45 minut na teplém místě kynout. Na přípravu náplně nakrájíme švestky na malé kousky a cibuli nadrobno. V hrnci rozehřejeme olej, přidáme cibuli a sůl a asi 15 minut dusíme. Přidáme cukr, ocet a švestky a přibližně 5 minut povaříme. Nakonec vmícháme zakysanou smetanu a necháme vychladnout.
2. krok: cibulovo-švestkové taštiky upečeme
Vykynuté těsto na pomoučeném rozdělíme dva díly. Z každého vyválíme plát 20 x 30 cm a rozkrájíme ho na 8 obdélníků. Náplň naneseme na polovinu obdélníku tak, aby zůstal volný okraj široký asi 1 cm. Zarolujeme, konce přitiskneme k sobě a položíme na plech vyložený papírem na pečení spojem dolů. Povrch taštiček uprostřed ostrým nožem nakrojíme a trochu rozevřeme. Vložíme do předehřáté trouby (elektrická 180 °C, horkovzdušná 160 °C a pečeme zhruba 25 minut dozlatova.
Prima tip: náplň švestkových taštiček vylepšíme slaninou
Pro posílení chuti švestek a vůně pečiva můžeme do náplně vmíchat nadrobno nakrájenou prorostlou anglickou slaninu (asi 50 g).
Publikováno: 26. 2. 2018, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce