Loupáky čerstvě upečené jsou prostě lahůdka, pro kterou nemusíte chodit do pekárny, ale připravíte si je v klidu doma. Jsou vynikající, zkrátka jako od maminky, a vy už jiné nebudete chtít.
![](https://img.primadoma.cz/w_2/74/40/column/74403daee9eff6243f28f80f32fcdc73_t_frh02524.jpg)
Loupáky podle našeho předpisu jsou rychle hotové, a pokud si třeba o víkendu trochu přivstanete, pochutnáte si na nich při poklidné nedělní snídani.
Co budete k jejich přípravě potřebovat:
- 1 kg hladké mouky
- 450 ml polotučného mléka
- 120 g cukru krupice
- 80 g čerstvého droždí
- 12 g soli
- 100 g rozpuštěného sádla
- 3 vejce – 1 do těsta a 2 na potření
- 3 lžíce máku
![Všechny ingredience na loupákové těsto zpracujte v robotu](https://img.primadoma.cz/w_2/61/d3/column/61d3cb25d1ece18eb66fef0e7718415a_1_frh02467.jpg)
Na loupákové těsto nepotřebujete vypracovávat kvásek, droždí společně s dalšími ingrediencemi smíchejte a ze směsi vypracujte v robotu sametově hladké těsto – jeho příprava trvá asi 10 minut. Hotové těsto rozdělte na 4 bochánky, které nechte 40 minut kynout.
![Z trojúhelníkových dílků smotejte rohlíčky](https://img.primadoma.cz/w_2/ea/49/column/ea49f12feae5a77af90b1569808cbfbe_2_frh02488.jpg)
Vykynuté bochánky rozválejte na placky vysoké kolem 4 mm, a ty rozdělte rádýlkem na 6 trojúhelníkových dílů. Ty stočte do ruličky a upravte do tvaru rohlíků. Připravené loupáky nechte ještě 45 minut „odpočinout“. Nezapomeňte je na závěr potřít rozšlehaným vajíčkem a nakonec posypte mákem.
![Než začnete s pečením, loupáčky potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte mákem](https://img.primadoma.cz/w_2/78/c1/column/78c1320ea2e316cef3f400c9eb0e23aa_3_frh02504.jpg)
V troubě vyhřáté na 160 °C pečte loupáky 15 až 20 minut. Krásně křupavé a vypečené chutnají skvěle s kakaem.
Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky
Publikováno: 18. 2. 2023, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová