Loupáky čerstvě upečené jsou prostě lahůdka, pro kterou nemusíte chodit do pekárny, ale připravíte si je v klidu doma. Jsou vynikající, zkrátka jako od maminky, a vy už jiné nebudete chtít.
Loupáky podle našeho předpisu jsou rychle hotové, a pokud si třeba o víkendu trochu přivstanete, pochutnáte si na nich při poklidné nedělní snídani.
Co budete k jejich přípravě potřebovat:
- 1 kg hladké mouky
- 450 ml polotučného mléka
- 120 g cukru krupice
- 80 g čerstvého droždí
- 12 g soli
- 100 g rozpuštěného sádla
- 3 vejce – 1 do těsta a 2 na potření
- 3 lžíce máku
Na loupákové těsto nepotřebujete vypracovávat kvásek, droždí společně s dalšími ingrediencemi smíchejte a ze směsi vypracujte v robotu sametově hladké těsto – jeho příprava trvá asi 10 minut. Hotové těsto rozdělte na 4 bochánky, které nechte 40 minut kynout.
Vykynuté bochánky rozválejte na placky vysoké kolem 4 mm, a ty rozdělte rádýlkem na 6 trojúhelníkových dílů. Ty stočte do ruličky a upravte do tvaru rohlíků. Připravené loupáky nechte ještě 45 minut „odpočinout“. Nezapomeňte je na závěr potřít rozšlehaným vajíčkem a nakonec posypte mákem.
V troubě vyhřáté na 160 °C pečte loupáky 15 až 20 minut. Krásně křupavé a vypečené chutnají skvěle s kakaem.
Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky
Publikováno: 18. 2. 2023, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová