reklama

Křupavé loupáky se stanou snídaňovým hitem

Loupáky čerstvě upečené jsou prostě lahůdka, pro kterou nemusíte chodit do pekárny, ale připravíte si je v klidu doma. Jsou vynikající, zkrátka jako od maminky, a vy už jiné nebudete chtít.

i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Loupáky čerstvě vytažené z trouby udělají z nedělní snídaně skutečný svátek (Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Loupáky podle našeho předpisu jsou rychle hotové, a pokud si třeba o víkendu trochu přivstanete, pochutnáte si na nich při poklidné nedělní snídani.

Co budete k jejich přípravě potřebovat:

  • 1 kg hladké mouky
  • 450 ml polotučného mléka
  • 120 g cukru krupice
  • 80 g čerstvého droždí
  • 12 g soli
  • 100 g rozpuštěného sádla
  • 3 vejce – 1 do těsta a 2 na potření
  • 3 lžíce máku
Všechny ingredience na loupákové těsto zpracujte v robotu
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Všechny ingredience na loupákové těsto zpracujte v robotu

Na loupákové těsto nepotřebujete vypracovávat kvásek, droždí společně s dalšími ingrediencemi smíchejte a ze směsi vypracujte v robotu sametově hladké těsto – jeho příprava trvá asi 10 minut. Hotové těsto rozdělte na 4 bochánky, které nechte 40 minut kynout.

Z trojúhelníkových dílků smotejte rohlíčky
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Z trojúhelníkových dílků smotejte rohlíčky

Vykynuté bochánky rozválejte na placky vysoké kolem 4 mm, a ty rozdělte rádýlkem na 6 trojúhelníkových dílů. Ty stočte do ruličky a upravte do tvaru rohlíků. Připravené loupáky nechte ještě 45 minut „odpočinout“. Nezapomeňte je na závěr potřít rozšlehaným vajíčkem a nakonec posypte mákem.

Než začnete s pečením, loupáčky potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte mákem
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Než začnete s pečením, loupáčky potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte mákem

V troubě vyhřáté na 160 °C pečte loupáky 15 až 20 minut. Krásně křupavé a vypečené chutnají skvěle s kakaem.

Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky

Publikováno: 18. 2. 2023, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová