reklama

Hoďte sekanou na gril, nebudete litovat

Sekaná bývá považována za trochu tuctové jídlo. Když ji ale ochutíte správnou směsí koření, přidáte lahodný sýr a dáte na gril, získáte pochoutku, které naprosto propadnete.

i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Sekaná na grilu je harmonií chuťových požitků (Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Grilovaná sekaná má ještě jednu přednost, nepotřebujete k její přípravě ani vejce, ani strouhanku, takže si na ni pochutnají i alergici a celiaci.

K její přípravě využijete různé druhy aromatického koření
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
K její přípravě využijete různé druhy aromatického koření

Co budete k její přípravě potřebovat:

  • 1,5 kg směsi mletého masa (nejlépe vepřové a hovězí ve stejném poměru)
  • 300 g sýru čedar
  • 3 lžičky soli
  • 4 lžičky papriky
  • 1 lžičku oregana
  • 1 lžičku sušené cibule
  • 1 lžičku sušeného česneku
  • 1 lžičku pepře
  • 2 lžičky cukru
  • 1 lžičku chipotle (uzené jalapeño papričky)
  • marináda na potření
Čedar pokrájejte na větší kostičky
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Čedar pokrájejte na větší kostičky

Nejdříve pokrájejte čedar na větší kostičky a pak ho promíchejte s masem a vším kořením.

Když budete mít směs hotovu, ještě ji několikrát "vybouchejte" na stole, aby se z ní dostal pryč vzduch a lépe se vypékala.

Mleté maso smíchejte se sýrem a kořením
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Mleté maso smíchejte se sýrem a kořením

Začněte grilovat včas

Pak z ní vytvarujte úhlednou šišku, kterou podložte pečicím papírem, aby vám při grilování sekaná nepropadla roštem. Až budete mít gril rozpálený asi na 150 °C, dejte sekanou grilovat.

Počítejte s tím, že tahle dobrota se bude na grilu propékat přibližně dvě a půl hodiny, takže pokud ji chcete podávat třeba na rodinné oslavě, začněte s její přípravou včas.

Ze směsi vytvarujte úhlednou šišku, kterou ke konci grilování začnete potírat marinádou
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Ze směsi vytvarujte úhlednou šišku, kterou ke konci grilování začnete potírat marinádou

Vychytávka na konec

Při grilování můžete použít teploměr do masa, budete tak mít větší jistotu, že sekanou správně připravíte. Doporučená vnitřní teplota je kolem 70 °C.

Zdroj: Vychytávky Ládi Hrušky

Publikováno: 10. 2. 2023, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová