Sekaná bývá považována za trochu tuctové jídlo. Když ji ale ochutíte správnou směsí koření, přidáte lahodný sýr a dáte na gril, získáte pochoutku, které naprosto propadnete.
Grilovaná sekaná má ještě jednu přednost, nepotřebujete k její přípravě ani vejce, ani strouhanku, takže si na ni pochutnají i alergici a celiaci.
Co budete k její přípravě potřebovat:
- 1,5 kg směsi mletého masa (nejlépe vepřové a hovězí ve stejném poměru)
- 300 g sýru čedar
- 3 lžičky soli
- 4 lžičky papriky
- 1 lžičku oregana
- 1 lžičku sušené cibule
- 1 lžičku sušeného česneku
- 1 lžičku pepře
- 2 lžičky cukru
- 1 lžičku chipotle (uzené jalapeño papričky)
- marináda na potření
Nejdříve pokrájejte čedar na větší kostičky a pak ho promíchejte s masem a vším kořením.
Když budete mít směs hotovu, ještě ji několikrát "vybouchejte" na stole, aby se z ní dostal pryč vzduch a lépe se vypékala.
Začněte grilovat včas
Pak z ní vytvarujte úhlednou šišku, kterou podložte pečicím papírem, aby vám při grilování sekaná nepropadla roštem. Až budete mít gril rozpálený asi na 150 °C, dejte sekanou grilovat.
Počítejte s tím, že tahle dobrota se bude na grilu propékat přibližně dvě a půl hodiny, takže pokud ji chcete podávat třeba na rodinné oslavě, začněte s její přípravou včas.
Vychytávka na konec
Při grilování můžete použít teploměr do masa, budete tak mít větší jistotu, že sekanou správně připravíte. Doporučená vnitřní teplota je kolem 70 °C.
Zdroj: Vychytávky Ládi Hrušky
Publikováno: 10. 2. 2023, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová