Sušené ovoce skvěle chutná a hodí se jako zdravé mlsání k televizi nebo jako zásoba energie na výletech do přírody. Vedle tradičních křížal vyzkoušejte třeba ovocné kůže nebo pastu.

Sušené ovoce je nejlepší z vlastní sklizně, zvláště když máte na zahradě různé druhy ovocných stromů. Bohatou úrodu nezpracujte „jen“ na domácí zavařeniny a kompoty a zbytek třeba vůbec nezamrazujte, ale raději ho usušte. Klasikou jsou pochopitelně křížaly, ale k sušení se hodí i švestky, meruňky, hroznové víno nebo borůvky.
Čím více chutí, tím větší lahůdka
Za vyzkoušení ovšem stojí i tzv. ovocné kůže, jejichž základem jsou ovocné pasty. Dříve se hodně vyráběly z kdoulí, které obsahují velmi mnoho pektinu, tedy želírovací látky, která je při tomto způsobu zpracování ovocných plodů velmi důležitá. Pektin mají ovšem i jablka nebo hrušky, takže nemusíte mít na zahradě zrovna kdouloň, abyste si tuto zajímavou dobrotu doma připravili.

K přípravě pasty budete potřebovat mixér na rozmixování ovoce. Švestky nebo meruňky zbavte pecek, druhy s malými jadérky rozmixujte vcelku. Tvrdší plody jako jablka či hrušky nejdříve povařte, což platí dvojnásob o již zmiňovaných kdoulích, které jsou skutečně tvrdé jako kámen. Pasty lze připravit jednodruhové, ale když smícháte v mixéru více druhů, získají vskutku lahodnou chuť.
V troubě i v sušičce
Rozmixovanou pastu můžete ještě trochu přisladit nebo dochutit kořením, které se hodí k sladkostem, například hřebíčkem či badyánem, ale k dostání jsou i speciální směsi k dochucování ovocných pokrmů a salátů.

Hotovou pastu nalijte na pečicí papír rozprostřený v sušičce – pokud budete sušit v troubě, pak použijte plech. Vytvořte vrstvu 2 až 5 mm vysokou, která se po odpaření vody výrazně zmenší. V sušičce by měla být ovocná kůže vysušená asi za 12 hodin, v troubě musíte placku průběžně kontrolovat. V obou případech doporučujeme sušit při teplotě mezi 60 – 80 °C.

Když je ovocná placka hotová a vypadá jako skutečná vysušená „kůže“, sejměte ji z pečicího papíru. Uchovat ji lze vcelku srolovanou do ruličky, kterou pak můžete libovolně podle potřeby a chuti krájet na menší kousky.

Tip pro vás
Znáte to všichni, několik hodin se děláte s marmeládou nebo zavařeninou a pak druhý den zjistíte, že u některých skleniček nechytla víčka. Z takových sklenic přemístěte marmeládu do sušičky na pečicí papír a usušte ji stejným způsobem jako ovocné kůže. Získáte hmotu, z níž můžete vytvarovat malé chutné ovocné bonbonky, které budou určitě chutnat i malým neposedům, jimž občas čerstvé ovoce zrovna „nejede“.
Zdroj informací: pořad Receptář Prima nápadů, rubrika Napřírodno
Publikováno: 7. 2. 2023, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová