Sušené ovoce skvěle chutná a hodí se jako zdravé mlsání k televizi nebo jako zásoba energie na výletech do přírody. Vedle tradičních křížal vyzkoušejte třeba ovocné kůže nebo pastu.
![](https://img.primadoma.cz/w_2/d2/eb/column/d2ebd95792f2d09a7168a0b657eabd15_t_depositphotos_28904945.jpg)
Sušené ovoce je nejlepší z vlastní sklizně, zvláště když máte na zahradě různé druhy ovocných stromů. Bohatou úrodu nezpracujte „jen“ na domácí zavařeniny a kompoty a zbytek třeba vůbec nezamrazujte, ale raději ho usušte. Klasikou jsou pochopitelně křížaly, ale k sušení se hodí i švestky, meruňky, hroznové víno nebo borůvky.
Čím více chutí, tím větší lahůdka
Za vyzkoušení ovšem stojí i tzv. ovocné kůže, jejichž základem jsou ovocné pasty. Dříve se hodně vyráběly z kdoulí, které obsahují velmi mnoho pektinu, tedy želírovací látky, která je při tomto způsobu zpracování ovocných plodů velmi důležitá. Pektin mají ovšem i jablka nebo hrušky, takže nemusíte mít na zahradě zrovna kdouloň, abyste si tuto zajímavou dobrotu doma připravili.
![Kdoule je ideálním ovocem pro přípravu ovocných kůží](https://img.primadoma.cz/w_2/b2/f9/column/b2f99fe0113550a1395c2a6e96384425_1_90fe7539bebe2f2b0dc706fbd5ddb6ee-l.jpg)
K přípravě pasty budete potřebovat mixér na rozmixování ovoce. Švestky nebo meruňky zbavte pecek, druhy s malými jadérky rozmixujte vcelku. Tvrdší plody jako jablka či hrušky nejdříve povařte, což platí dvojnásob o již zmiňovaných kdoulích, které jsou skutečně tvrdé jako kámen. Pasty lze připravit jednodruhové, ale když smícháte v mixéru více druhů, získají vskutku lahodnou chuť.
V troubě i v sušičce
Rozmixovanou pastu můžete ještě trochu přisladit nebo dochutit kořením, které se hodí k sladkostem, například hřebíčkem či badyánem, ale k dostání jsou i speciální směsi k dochucování ovocných pokrmů a salátů.
![Do sušičky naskládejte nejrůznější druhy ovoce, i ty méně tradiční](https://img.primadoma.cz/w_2/8f/1b/column/8f1b6fd1ccea09407f754335ce153aec_2_6ea27f809986cf608fbde72794f7252f-l.jpg)
Hotovou pastu nalijte na pečicí papír rozprostřený v sušičce – pokud budete sušit v troubě, pak použijte plech. Vytvořte vrstvu 2 až 5 mm vysokou, která se po odpaření vody výrazně zmenší. V sušičce by měla být ovocná kůže vysušená asi za 12 hodin, v troubě musíte placku průběžně kontrolovat. V obou případech doporučujeme sušit při teplotě mezi 60 – 80 °C.
![Na pečicí papír nalijte vrstvu v mixéru připravené ovocné pasty](https://img.primadoma.cz/w_2/d1/67/column/d167d352170f545a1b08fe7a5dc48d9d_3_22c8a42ae251f6c46f1a9b5870809093-l.jpg)
Když je ovocná placka hotová a vypadá jako skutečná vysušená „kůže“, sejměte ji z pečicího papíru. Uchovat ji lze vcelku srolovanou do ruličky, kterou pak můžete libovolně podle potřeby a chuti krájet na menší kousky.
![Sušená ovocná placka vypadá skutečně jako kůže](https://img.primadoma.cz/w_2/64/4b/column/644bb67969c83115c4b897fe067f28e5_4_f0ebc6205a9fff638c148ceb2b6d08d2-l.jpg)
Tip pro vás
Znáte to všichni, několik hodin se děláte s marmeládou nebo zavařeninou a pak druhý den zjistíte, že u některých skleniček nechytla víčka. Z takových sklenic přemístěte marmeládu do sušičky na pečicí papír a usušte ji stejným způsobem jako ovocné kůže. Získáte hmotu, z níž můžete vytvarovat malé chutné ovocné bonbonky, které budou určitě chutnat i malým neposedům, jimž občas čerstvé ovoce zrovna „nejede“.
Zdroj informací: pořad Receptář Prima nápadů, rubrika Napřírodno
Publikováno: 7. 2. 2023, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová