reklama

Petrželové knedlíky dokáže uvařit i naprostý kuchařský laik

Petrželové knedlíky jsou jednou z obměn typické české přílohy. Knedlíky bývají podávány nejen s nejrůznějšími omáčkami, ale i jinými pokrmy. Oblíbené kynuté potěšení má nespočet variant. Mohou být nejen slané, ale známe i sladký způsob úpravy. Petrželové knedlíky jsou výborným způsobem, jak si připravit lahodnou alternativu klasických kynutých houskových knedlíků. Jednoduchá a krátká doba přípravy jsou jejich největší výhodou. Tuto přílohu zvládne připravit každý z nás a pochutná si na nich opravdu celá rodina.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Domácí petrželové knedlíky jsou výbornou alternativou, jestliže zapomeneme koupit přílohu k omáčce (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Také jste zapomněli koupit v obchodě knedlík a nyní přemýšlíte, jakou přílohu zvolit k oblíbené omáčce? Domácí petrželové knedlíky bez kynutí jsou tou nejlepší alternativou. Příprava klasického houskového knedlíku je příliš zdlouhavá. Čas oběda se blíží a čekání, než nám vykyne těsto na domácí knedlík, není na místě. Máme proto úžasnou alternativu, která nejen báječně chutná, ale hlavně není nijak náročná na svou přípravu. Jednoduché petrželové knedlíky zvládne uvařit i naprostý kuchařský laik. Navíc se nemusíme zaobírat žádnou dobou kynutí. Tyto knedlíky nás nejen nadchnou svou jednoduchostí, ale i báječnou chutí a velice brzy se stanou vyhledávanou přílohou k nejrůznějším doma uvařeným omáčkám.

Potřebné suroviny

  • hrst čerstvé petrželky
  • 1 dcl mléka
  • 2 starší rohlíky
  • 1 vejce
  • 2 hrnky hrubé mouky
  • 1/2 kypřicího prášku
  • sůl

Petrželové knedlíky, které nás dnes čekají, budeme připravovat zcela bez droždí, což znamená, bez kynutí. Nemusíme tedy zadělávat těsto na knedlíky hned časně ráno. Jejich příprava se podstatně zkrátí a zjednoduší. Místo čerstvého droždí použijeme kypřicí prášek do pečiva, díky kterému budou naše knedlíky nadýchané tak, jak jsme zvyklí. Jejich přípravu však začneme pokrájením den starých rohlíků na malé kostičky. Pokrájené rohlíky vložíme do misky a postupně přidáme dva hrnky hrubé mouky, půl lžičky kypřicího prášku, špetku soli a samozřejmě pokrájenou čerstvou petrželku.

Den staré rohlíky pokrájíme na malé kostičky
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.)
Den staré rohlíky pokrájíme na malé kostičky

Do malé skleněné misky následně vyklepneme jedno vajíčko a přilijeme 1 dcl mléka. Obě suroviny vidličkou pečlivě vyšleháme a vlijeme do misky, kam jsme již před chvílí vložili pokrájené rohlíky společně se všemi sypkými surovinami. Než se pustíme do promíchání suroviny, můžeme do misky přidat ještě trochu perlivé vody či sodovky. Tato složka se do domácích knedlíků přidává, aby byly knedlíky ještě více provzdušněné a nadýchané.

Veškeré suroviny musíme pečlivě promíchat
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.)
Veškeré suroviny musíme pečlivě promíchat

V tuto chvíli se pustíme do pečlivého promíchání všech vložených surovin. Vařečkou vše promícháme a spojíme v úžasné a vláčné těsto. Vzniklé těsto si rozdělíme na dvě poloviny a z každé z nich vyválíme nelepivý knedlík.

Z připraveného těsta vyválíme 2 stejné šišky
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Z připraveného těsta vyválíme 2 stejné šišky

Obě vyválené šišky nyní vložíme do vroucí osolené vody. Knedlíky se budou vařit 20 minut. Pokud se nám knedlíky po 10 minutách vaření nebudou sami ve vroucí vodě převalovat, pomůžeme jim vařečkou a obrátíme obě vařené šišky vzhůru nohama. Po 20 minutách vyjmeme petrželkové knedlíky z hrnce. Položíme je na vál či prkénko a propícháme vidličkou, aby z nich utekla pára. Na úplné finále jen stačí uvařené knedlíky rozříznout, abychom zjistili, zda jsme je uvařili přesně tak, jak mají být. Knedlíky máme uvařené a může je s klidem servírovat k milované omáčce.

Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky, Láďa Hruška

Publikováno: 3. 2. 2023, Autor: Beata Boháčová, Profil autora: Beata Boháčová