reklama

Odhalte tajemství toho nejlepšího guláše

V zimním období je ideální čas na pravý nefalšovaný guláš z hovězí kližky a poctivé dávky cibule, který nepotřebuje zahustit moukou. Chce svůj čas, ale odvděčí se plnou chutí a rozpadajícím se masem. S knedlíkem a pár kolečky syrové cibule patří mezi tu nejklasičtější klasiku, kterou milují hlavně muži bez ohledu na věk. A když ho připravíte víc, máte i večeři na druhý den, kdy knedlíky nahradíte krajícem chleba. A jak známo, guláš je druhý den ještě lepší.

i (Zdroj: MORA MORAVIA, s.r.o.)
Uvařte si ten nejlepší guláš na světě (Zdroj: MORA MORAVIA, s.r.o.)

Tajemství toho nejlepšího guláše jsou jen dvě: použitý druh masa a čas. A případně ještě trocha černého piva pro lepší barvu a lehounké tóny karamelu. Ten nejdokonalejší guláš připravíte z dostupné suroviny, a sice z hovězí kližky. Vedle čisté svaloviny obsahuje i vazy a úpony, které se dlouhou úpravou při nižší teplotě postupně rozpustí. Zbyde dokonale měkké, šťavnaté maso a středně hustá omáčka s plnou chutí a výraznou kořeněnou vůní, která už nepotřebuje k dokonalosti vůbec nic. Za pár korun připravíte jídlo, které zmizí z talířů rychlostí blesku.

Tajemství toho nejlepšího guláše jsou jen dvě: použitý druh masa a čas
i (Zdroj: MORA MORAVIA, s.r.o.)
Tajemství toho nejlepšího guláše jsou jen dvě: použitý druh masa a čas

Potřebujete (na 4 porce):

  • 800 g hovězí kližky
  • 4 cibule
  • 6 snítek tymiánu
  • 8 stroužků česneku
  • 2 lžíce sladké mleté papriky
  • 150 ml černého piva
  • sůl, pepř
  • 1 lžíci hladké mouky
  • olej

Doba přípravy: 30 minut

Doba vaření: 2 hodiny

A jak tu dobrotu připravit?

Maso očistěte a nakrájejte na kostky. Cibuli nakrájejte na měsíčky. Stroužky česneku nakrájejte na plátky. Na oleji opečte doměkka cibuli. Přidejte maso, promíchejte a opečte ho, aby se zatáhlo. Pak vmíchejte česnek, papriku a promíchejte.

Indukční varná deska nadchne každého kuchaře
i (Zdroj: MORA MORAVIA, s.r.o.)
Indukční varná deska nadchne každého kuchaře

Poprašte hladkou moukou, ještě jednou promíchejte a pak přilejte pivo a případně tolik vývaru, aby bylo maso ponořené. Osolte, opepřete, přidejte tymián a přiklopte pokličkou. Guláš duste pod pokličkou dvě až dvě a půl hodinky. V průběhu vaření podle potřeby dolejte vodu nebo vývar.

Tip:

Důležité je táhnout guláš pomalu při nízké teplotě pod bodem varu. Některé indukční desky mají dokonce i automatické funkce pro podobné situace, takže nemusíte během přípravy pokrm hlídat.

Indukční varná deska MORA VDIS 658 FF nadchne každého kuchaře nejen flexibilitou varné plochy, ale i automatickými programy a mnoha speciálními funkcemi. Díky účinným oktagonovým induktorům můžete s funkcí FlexiZone spojovat plotýnky bez hluchých míst a využít prakticky celou plochu varného panelu.

Bez problémů tak můžete vařit v libovolném nádobí – od malých hrnců a rendlíků až po skutečně velké kastroly a pekáče jakéhokoliv tvaru; varné plotýnky vlevo i vpravo jde totiž flexibilně propojovat. Funkce MoveZone pak umožňuje nastavit na spojené zóně různou intenzitu ohřevu, abyste pouhým posouváním nádobí mohli měnit teplotu pod připravovaným pokrmem. Přesně tak, jako na starých kachlových sporácích.

Skvělé jsou i automatické programy pro rychlý var velkého množství vody, pro pomalé dlouhé vaření při nízké teplotě, šetrné rozpouštění, udržování v teple nebo grilování s přesnou úrovní propečení. Praktická funkce TimeService zaznamenává, jak dlouho už vaříte. Funkce Pause dočasně pozastaví vaření, aniž byste museli později znovu vše nastavovat. Varná deska v černé barvě má přední zkosenou hranu pro snadnější údržbu, ovládá se dotykově. Proti nechtěnému zapnutí má dětskou pojistku. Doporučená cena je 12 990 Kč.

Hotový guláš podávejte s bramborovým knedlíkem nebo krajíčky chleba.

Zdroj informací: MORA MORAVIA, s.r.o.

Publikováno: 28. 1. 2023, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce