reklama

Sušenkový dort je nostalgií, která nás vrátí do dětství

Pro někoho je dezert sladkou tečkou za celodenní lopotou, pro jiného odměnou či bonusem pro zlepšení nálady. Dort z oblíbených sušenek je výbornou volbou, jak udělat radost svým blízkým, a přitom se v kuchyni moc nenadřít. Báječně sladěné chutě a vyvážený poměr surovin vykouzlí v našich ústech přímo explozi. V jednoduchosti je krása a u sušenkového dortu to platí dvojnásob.

i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Oblíbeným dezertem ke kávě se hravě může stát i dort ze sušenek (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Milujete sladké, ale nechcete trávit hodiny v kuchyni? Pak je tento jednoduchý sušenkový dort tou pravou volbou. Jedinečnost tohoto sladkého potěšení spočívá v jeho jednoduchosti. Zároveň se v něm odráží určitá stránka nostalgie. Sušenkový dort nás dokáže během několika soust a pár vteřin vrátit do dob našeho dětství.

Potřebné suroviny:

  • 10 oplatkových sušenek
  • 80 g másla
  • 2 banány
  • 100 g kondenzovaného mléka
  • 70 g ztužovače
  • 750 g tvarohu
  • čokoláda a smetana na polevu
Žádné cizokrajné suroviny nečekejte
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Žádné cizokrajné suroviny nečekejte

Dezert, který právě budeme vyrábět, vznikl spojením chutí jednoho mladého muže, jež míval jako malé dítě. Unikátní propojení surovin, jejich vyvážený poměr a jedinečné sladění chutí stojí za vznikem skvělého sušenkového dortu. Nejedná se o nic převratného, žádné cizokrajné suroviny ani hodiny strávené v kuchyni. V případě tohoto dezertu se naprosto osvědčilo pravidlo čím jednodušší, tím lepší. 

Úplně první krok, který nás čeká, je nakrájení oplatek. 8 kusů sušenek nakrájíme nožem na malé kousky a nasypeme do mísy. Nyní si rozehřejeme máslo, vlijeme je do mísy a smícháme s najemno nakrájenými oplatkami. Spojením másla a sušenek získáme korpus. Tento dortový základ přendáme do dortové formy a pečlivě jej uhňácáme a zarovnáme. Takto připravený korpus vložíme na půl hodiny do lednice.

Základem krému jsou banány, které rozpůlíme a nakrájíme na maličké kousky
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Základem krému jsou banány, které rozpůlíme a nakrájíme na maličké kousky

Nyní se pustíme do přípravy krému. Základem krému jsou banány, které rozpůlíme a nakrájíme na maličké kousky. K banánům přidáme tvaroh. Na tento dort přijdou 3 celé vaničky tučného tvarohu. Do této směsi vlijeme slazené kondenzované mléko a pomocí mixéru vše pečlivě rozmixujeme. V misce následně rozmixujeme připravenou želatinu s trochou vody a tuto sloučeninu přimícháme do směsi banánu, tvarohu a kondenzovaného mléka.

Připravený banánový krém pomalu vlijeme na sušenkový základ
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Připravený banánový krém pomalu vlijeme na sušenkový základ

Z ledničky vyndáme dortovou formu s korpusem a připravený banánový krém pomalu vlijeme na sušenkový základ. Vše pečlivě zarovnáme a zahladíme do roviny. Již skoro hotový dort vložíme opět zpátky do ledničky, aby získal potřebnou tužší konzistenci.

Vyrobenou polevou polijeme vrchní část dortu
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Vyrobenou polevou polijeme vrchní část dortu

V posledním kroku se můžeme pustit do přípravy čokoládové polevy. Na výrobu polevy potřebujeme čokoládu na vaření, kterou rozpustíme ve vodní lázni, a přidáme k ní smetanu ke šlehání. Touto vyrobenou pochoutkou polijeme vrchní část dortu. Na pracovní desce nám zbyly ještě dvě oplatkové sušenky. Obě sušenky si opět nakrájíme na malé kousíčky a posypeme jimi celý dort.

Již hotový dezert vložíme opět do lednice a necháme jej pořádně zatuhnout. Po 4 hodinách je sušenkový dort hotový a můžeme ho servírovat.

Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky

Publikováno: 16. 1. 2023, Autor: Beata Boháčová, Profil autora: Beata Boháčová