reklama

Chleba z cukety a paštika z drůbežích drůbků je levným, ale chutným pokrmem

Chléb se dá upéci samozřejmě z mouky, a je v podstatě jedno, jestli je to mouka žitná, bramborová nebo špaldová. Zkusili jste ale někdy upéci chléb z cukety? A jestli se vám chléb povede, proč si ho nenamazat skvělou drůbeží paštikou z drůbků? Jednoduchý a poctivý recept vám ušetří peníze a přitom nebudete muset vůbec nic vyhodit do odpadků.

i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Upečte si doma cuketový chléb a namažte domácí paštikou (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Cuketový chléb a drůbeží paštika

Chléb se doma pekl vlastně odjakživa a každá hospodyně si dávala záležet, aby její chleba byl co nejvypečenější, nejchutnější, aby měl zvonivou kůrku a měkkou střídku. Moderní doba s sebou ale přináší moderní vymoženosti, a tak se chleba už doma nepeče, ale nakupuje se v obchodech. Anebo se zase peče?

Ale ano, peče se. A opět se hospodyně snaží, aby jejich chleba byl chutný, vypečený a co nejlevnější. Proto vám nabízíme recept na chléb, kde část mouky nahradíme cuketou. A abychom ho nemuseli jíst suchý, vykouzlíme si k němu hedvábnou paštiku z drůbežích drobů (vnitřností).

Cuketa

Pochází z Itálie a odtud pochází lidový výraz cukína, který je odvozený z italského názvu zucca. V našich končinách ji známe pod názvem cuketa, avšak velice často se však také setkáme s označením tykev. Díky vysokému obsahu vitaminů a minerálů působí příznivě na náš organismus. Přerostlé cukety tvoří z velké části voda, proto je jejich chuť méně výrazná. Cuketa má minimální obsah kalorií a vysoký obsah minerálů. Je to nízkoenergetická zelenina, která se výborně uplatňuje při zeštíhlujících dietách. 

Několik plátků cukety si necháme stranou na ozdobu
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Několik plátků cukety si necháme stranou na ozdobu

Recept na cuketový chléb

Dvě neoloupané cukety nastrouháme na struhadle a dobře z nich vymačkáme vodu. Před strouháním si ale škrabkou oddělíme několik pásků cukety, které využijeme na dokončení a dekoraci.

Neoloupanou cuketu nastrouháme
Neoloupanou cuketu nastrouháme (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Z cukety vymačkáme přebytečnou vodu
Z cukety vymačkáme přebytečnou vodu (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Dvě vejce vyšleháme s 1 lžící cukru a špetkou soli do pěny. Než vytvoříme chlebové těsto, předehřejeme troubu na 180 °C.

ELEKTRICKÁ TROUBA SAMOSTATNÁ VT 354 BXB

Výkonného pomocníka pro dokonalé pečení najdete v této elektrické troubě v kombinaci černého skla a nerezu. Klenutý vnitřní prostor trouby je inspirovaný tradičním tvarem kamenné pece. Chytře rozmístěná topná tělesa a extra velký objem 77 l zaručují dokonale propečené a křupavé jídlo ze všech stran. Manipulaci s pokrmy usnadňuje velmi praktický teleskopický rošt. Tiché a ladné zavírání a otevírání dvířek přinese komfort při každodenním provozu. Díky 10 pečicím programům, které jsou navržené přesně podle potřeb konkrétních jídel, si budete užívat chutné a perfektně připravené pokrmy.

Troubu předehřejeme na 180 °C
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Troubu předehřejeme na 180 °C

K vaječné pěně přidáme nastrouhanou a vymačkanou cuketu a směs z polohrubé, mandlové a režné mouky. Dále přidáme vinný kámen a olej. Všechny suroviny smícháme dohromady a vytvoříme řídké těsto. Formu na chleba vytřeme olejem nebo máslem a vysypeme strouhankou.

Formu na chléb vymažeme a vysypeme
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Formu na chléb vymažeme a vysypeme

Do formy přeneseme těsto. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme 40 minut.

Do formy dáme cuketové těsto a vložíme do trouby
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Do formy dáme cuketové těsto a vložíme do trouby

Recept na drůbkovou paštiku

Základ paštiky budou tvořit drůbeží droby, konkrétně drůbeží játra a srdíčka. Dále budeme potřebovat kousek pancetty. Pancetta je italská slanina vyráběná z bůčku, který je ošetřen solí po dobu dní až týdnů, kořeněná pepřem. Servírujeme ji syrovou, nakrájenou na tenké plátky. Pacettu rozehřejeme na pánvi, až pustí tuk a na něm osmahneme nahrubo nakrájenou cibuli.

Cibuli nakrájíme nahrubo
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Cibuli nakrájíme nahrubo

Hard Face – pro náročné vaření

Nádobí z řady Hard Face bylo navrženo pro to nejnáročnější vaření. Pestrá škála výrobků nabízí různé druhy nádobí pro dokonalý výsledek vašeho vaření. Veškeré nádobí Hard Face zabezpečuje efektivní a rovnoměrný rozvod tepla na jakémkoli typu varné desky a je možné je mýt v myčce. Inovativní povrch pánví a rendlíků má jedinečné nepřilnavé vlastnosti a s přehledem vydrží i to nejnáročnější vaření. Výrobky nyní obsahují i nádobí z nerezové oceli, určené zejména pro vaření potravin ve vodě.

Cibuli necháme rozpálit, aby zesklovatěla.

Na pánvi osmažíme slaninu a cibuli
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Na pánvi osmažíme slaninu a cibuli

Pak do pánve přidáme srdíčka a játra. Můžeme je nechat vcelku, neboť po tepelném opracování se bude směs mixovat. 

K zasmažené cibulce přidáme drůbeží drůbky
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
K zasmažené cibulce přidáme drůbeží drůbky

Naší paštice přidáme lehce exotickou chuť a celou směs oflambujeme uzem. Uzo či ouzo je druh anýzového alkoholického nápoje, který vznikl v Malé Asii z tureckého raki a stal se řeckým národním nápojem.

Na flambování použijeme alkoholický nápoj uzo
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Na flambování použijeme alkoholický nápoj uzo

Flambujeme tak, že nejprve necháme pánev velmi důkladně rozpálit. Uzo (ouzo) nalijeme ke směsi, přičemž lehce pánev nakloníme, aby alkohol protekl z jedné strany pánve na druhou. Jakmile je uzo opravdu po celé ploše pánve, alkohol v pánvi zapálíme a směs flambujeme.

Při flambování dáváme pozor, abychom se nepopálili
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Při flambování dáváme pozor, abychom se nepopálili

Pomalé vyhoření alkoholu dodá směsi báječné aroma. Směs osolíme a opepříme, promícháme a přesuneme do mixéru. Před rozmixováním přidáme cca lžíci másla.

Směs dobře rozmixujeme do hladkého krému
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Směs dobře rozmixujeme do hladkého krému

Směs mixujeme do hladké konzistence. Hotovou paštiku mažeme na upečený cuketový chleba a ozdobíme několika plátky cukety.

Upečený chléb necháme vychladnout a krájíme na plátky
Upečený chléb necháme vychladnout a krájíme na plátky (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Hotovou paštiku mažeme na plátky cuketového chleba
Hotovou paštiku mažeme na plátky cuketového chleba (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Paštiku můžeme použít ihned po rozmixování a zbytek uskladníme v chladu, kde následně ztuhne.

Zdroj informací: pořad Receptář prima nápadů, rubrika Beze ztrát; Fiskars; MORA MORAVIA, s.r.o.

Publikováno: 13. 1. 2023, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová