Také považujete jako Láďa Hruška větrníky za jedny z nejlepších zákusků vůbec? Paní Barbora Němcová z Rumburku dovedla jejich domácí výrobu k dokonalosti a navíc své rodinné stříbro na talíři zmenšila do příjemné jednohubkové velikosti, takže se nemusíte bát ani o svou linii. A protože větrníky má snad každý rád, určitě recept na domácí větrníčky vyzkoušejte.
Co budeme na domácí větrníčky potřebovat
Na odpalované těsto
- 250 ml vody
- 150 g tuku
- 150 g hladké mouky
- 6–8 vajec (podle velikosti)
Na krém a ozdobení
- 2 pudinkové prášky s vanilkovou příchutí
- 500 ml mléka
- 3 lžíce cukru
- 250 g másla
- 125 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžíce rumu
- 200–250 g tučného tvarohu
- čokoládovou polevu
Jak při přípravě domácích větrníčků postupovat
1. krok: připravíme základ odpalovaného těsta
Na odpalované těsto nalijeme do rendlíku vodu a přidáme tuk, který necháme za stálého míchání ve vodě rozpustit. Je důležité, aby se voda nezačala vařit. Jakmile se tuk rozpustí, přisypeme mouku a stále mícháme.
2. krok: do těsta vmícháme vejce
Když je těsto dostatečně husté a nelepí se ke stěnám, odstavíme rendlík z plotny a po jednom do něj vmícháme všechna vejce.
3. krok: cukrářským sáčkem vytvoříme větrníky a upečeme
Těsto přendáme do cukrářského sáčku a s jeho pomocí tvoříme na plech vyložený pečicím papírem větrníky. Plech vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 150 °C zhruba 30 minut. Po celou dobu pečení nesmíme otevírat troubu, aby nám těsto nespadlo. Po upečení troubu vypneme, a než větrníčky vyndáme, necháme je ještě asi 10 minut dojít.
4. krok: uděláme pudinkový krém
Nejméně tři hodiny předem uvaříme dle návodu na přebalu hustý pudink (pouze z půl litru mléka) a necháme ho vychladnout na pokojovou teplotu. Změklé máslo vložíme do kuchyňského robotu a za stálého šlehání k němu pomalu přisypáváme cukr. Nakonec přidáme vanilkový cukr, rum a vychladlý pudink. Úplně nakonec zlehka vmícháme vařečkou tvaroh, aby se krém „nezdrcnul“.
5. krok: domácí větrníčky nakrojíme a naplníme krémem
Upečené a vychladlé větrníčky v polovině příčně nakrojíme zhruba do tří čtvrtin a plníme pomocí cukrářského sáčku pudinkovým krémem.
5. krok: větrníčky ozdobíme polevou
Podle návodu připravíme čokoládovou polevu a domácí větrníčky na povrchu ozdobíme.
Publikováno: 17. 2. 2018, Autor: Láďa Hruška, Profil autora: Láďa Hruška