reklama

Domácí větrníčky: Recept na zákusek, který má snad každý rád

Také považujete jako Láďa Hruška větrníky za jedny z nejlepších zákusků vůbec? Paní Barbora Němcová z Rumburku dovedla jejich domácí výrobu k dokonalosti a navíc své rodinné stříbro na talíři zmenšila do příjemné jednohubkové velikosti, takže se nemusíte bát ani o svou linii. A protože větrníky má snad každý rád, určitě recept na domácí větrníčky vyzkoušejte.

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.
Domácí větrníčky: Recept na zákusky, které má snad každý rád
i (Zdroj: archiv FTV Prima)
Domácí větrníčky: Recept na zákusky, které má snad každý rád

Co budeme na domácí větrníčky potřebovat

Na odpalované těsto

  • 250 ml vody
  • 150 g tuku
  • 150 g hladké mouky
  • 6–8 vajec (podle velikosti)

Na krém a ozdobení

  • 2 pudinkové prášky s vanilkovou příchutí
  • 500 ml mléka
  • 3 lžíce cukru
  • 250 g másla
  • 125 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžíce rumu
  • 200–250 g tučného tvarohu
  • čokoládovou polevu
Co budeme na domácí větrníčky potřebovat
i (Zdroj: archiv FTV Prima)
Co budeme na domácí větrníčky potřebovat

Jak při přípravě domácích větrníčků postupovat

1. krok: připravíme základ odpalovaného těsta

Na odpalované těsto nalijeme do rendlíku vodu a přidáme tuk, který necháme za stálého míchání ve vodě rozpustit. Je důležité, aby se voda nezačala vařit. Jakmile se tuk rozpustí, přisypeme mouku a stále mícháme.

Připravíme základ odpalovaného těsta na větrníčky
i (Zdroj: archiv FTV Prima)
Připravíme základ odpalovaného těsta na větrníčky

2. krok: do těsta vmícháme vejce

Když je těsto dostatečně husté a nelepí se ke stěnám, odstavíme rendlík z plotny a po jednom do něj vmícháme všechna vejce.

Do odpalovaného těsta vmícháme vejce
i (Zdroj: archiv FTV Prima)
Do odpalovaného těsta vmícháme vejce

3. krok: cukrářským sáčkem vytvoříme větrníky a upečeme 

Těsto přendáme do cukrářského sáčku a s jeho pomocí tvoříme na plech vyložený pečicím papírem větrníky. Plech vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 150 °C zhruba 30 minut. Po celou dobu pečení nesmíme otevírat troubu, aby nám těsto nespadlo. Po upečení troubu vypneme, a než větrníčky vyndáme, necháme je ještě asi 10 minut dojít.

Cukrářským sáčkem vytvoříme větrníčky a upečeme
i (Zdroj: archiv FTV Prima)
Cukrářským sáčkem vytvoříme větrníčky a upečeme

4. krok: uděláme pudinkový krém

Nejméně tři hodiny předem uvaříme dle návodu na přebalu hustý pudink (pouze z půl litru mléka) a necháme ho vychladnout na pokojovou teplotu. Změklé máslo vložíme do kuchyňského robotu a za stálého šlehání k němu pomalu přisypáváme cukr. Nakonec přidáme vanilkový cukr, rum a vychladlý pudink. Úplně nakonec zlehka vmícháme vařečkou tvaroh, aby se krém „nezdrcnul“.

Připravíme pudinkový krém do větrníčků
i (Zdroj: archiv FTV Prima)
Připravíme pudinkový krém do větrníčků

5. krok: domácí větrníčky nakrojíme a naplníme krémem

Upečené a vychladlé větrníčky v polovině příčně nakrojíme zhruba do tří čtvrtin a plníme pomocí cukrářského sáčku pudinkovým krémem.

Větrníčky nakrojíme a naplníme krémem
i (Zdroj: archiv FTV Prima)
Větrníčky nakrojíme a naplníme krémem

5. krok: větrníčky ozdobíme polevou

Podle návodu připravíme čokoládovou polevu a domácí větrníčky na povrchu ozdobíme.

Větrníčky dozdobíme čokoládovou polevou
i (Zdroj: archiv FTV Prima)
Větrníčky dozdobíme čokoládovou polevou

Publikováno: 17. 2. 2018, Autor: Láďa Hruška, Profil autora: Láďa Hruška